Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '10

 
Kategori
Siyaset
 

Yeni seçim kanunu meclis genel kurulunda kabul edildi.

Yeni seçim kanunu meclis genel kurulunda kabul edildi.
 

Seçimler yaklaştıkça, seçim hazırlıkları da bir taraftan başladı. Yapılan hazırlıklardan bence en önemlisi, seçim kanununda yapılan ve Meclis Genel Kurulunda kabul edilen değişiklikler.

Evet, Seçim kanunlarında değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifinin 1-17. maddelerini kapsayan 1. bölümü, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kabul edilen teklifteki bazı maddeler gerçekten ilgi çekici! İşte o ilginç maddelerden bazıları:

* Kabul edilen kanunun 1. bölümüne göre: Seçime katılan siyasi partilerden, son yapılan genel seçimlerde en çok oyu alan 4 siyasi parti ve son dönemde TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler, o siyasi parti genel başkanları tarafından yazılı olarak yetki verilmiş olması şartıyla, YSK'da bir asil ve bir yedek temsilci bulundurabilecek!

* Açık yerlerde, güneşin batmasından sonra da propaganda yapılabilmesinin yolu açılıyor. Güneşin batmasını takiben 2 saat daha propaganda sürebilecek. (Yapılabilecek her türlü yankesicilik olayına önlem almak pek mümkün görünmüyor)

* Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, kamuya ait bina ve tesisler, vakıflar, üretici ve kooperatif birlikleri, bankalar ve sendikalara ait bina ve tesisler dışında kalan yerlerde seçim büroları açabilecek. Diğer seçim faaliyetleri saklı kalmak koşuluyla, seçim bürolarında görüntülü ve sesli propaganda yapılabilecek, saat 23.00'e kadar halka açık faaliyette bulunulabilecek. (Bu madde sırf iktidarı korumak ve kollamak için teklife konulmuş. İktidar açılış bahanesi ile bu konuyu hep istismar ediyor ve edecektir.)

* Seçimin başlangıç tarihinden itibaren oy verme gününden önceki 24 saate kadar olan sürede, siyasi partiler veya adaylar, radyo ve televizyonlarda birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj, panel gibi programlara katılarak görüşlerini açıklayabilecek. Siyasi partiler veya adayların açık veya kapalı toplantıları, radyo ve televizyonlarda canlı olarak yayınlanabilecek. (Yorumcular bu etkinliklere nasıl katılacaklar?)

* Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar yazılı basında ilan ve reklâm yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.

* Vatandaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajla taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü, yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak.

* Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçlarıyla, kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehine veya aleyhine veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasak olacak. Bu sürenin dışında yapılacak yayınların tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uyulması şartı aranacak. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerinin kim tarafından, kaç denekle yapıldığı ve kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması da zorunlu olacak. (Ya kamuoyunu yönlendirmeye yönelik taraftar kamuoyu araştırmaları ne yapılacak?)

* Seçim döneminde broşür, el ilanı, parti bayrağı, poster, afiş, CD, DVD dışında hediye ve eşantiyon dağıtımı da yasak olacak. (Ya sadaka dağıtımı? Beyaz eşya, çek-Yat dağıtımları, bölgeye gelen muhalefet liderlerine sözlü sataşan yöneticiler?)

* Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuatlar üzerinde, Türk bayrağı, dini ibareler bulundurulması yasak; siyasi partiler ve adayların yapacakları propagandalarda Türkçenin kullanılması esas olacak.

* Billboardlarda propaganda süresi uzatılarak, 20 günden 30 güne çıkarılıyor. (Parası olan yine reklamın iyisini yapacak.)

* Vatandaşlar, konutlarına, işyerlerine ve taşıtlarına, partilere veya adaylara ait bayrak, afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemeleri asabilecek. İlan ve reklâmlar her türlü vergi ve harçtan muaf olacak. (Bu muafiyet demokrasi için mi? Yoksa bu işi en fazla yapan siyasi partileri korumak için mi?)

* Oy sandıkları; eni 40, boyu 55, yüksekliği 50 cm, şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten olacak.

* Seçimlerde kullanılacak oy verme kabinleri; eni 120, boyu 120, yüksekliği 180 santimetre, portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir olacak şekilde yaptırılacak.

* Oy Zarfları, her seçim için ayrı renkte, eni 15 cm, boyu 21 cm olacak.

* ''Sandık alanı'' ve ''sandık çevresi'' ayrımı da tarif edilerek, sandık alanı; sandık kurulunun görev yaptığı yer merkez olmak üzere, 100 metre yarıçaplı alandan oluşacak. Sandık çevresi ise sandık kurulunun görev yaptığı yer merkez olmak üzere 15 metre yarıçaplı alandan oluşacak.

* Sandık kurulunun görev yaptığı yerde, cep telefonu ile görüşme yapılamayacak. Ancak, sandık kurulu başkan ve üyeleri, görevleri çerçevesinde cep telefonu ile görüşebilecek.

* Sandık seçmen listesinde kaydı olmayanların oy kullanmalarına izin verilmeyecek. Ancak kesinleşen muhtarlık bölgesi askı listelerinde adı yazılı olduğu veya bu listelere yazılması için askı süresi içinde başvurduğu ve listeye kaydedilmesine karar verildiği halde, çoğaltılarak sandık kurullarına verilen sandık seçmen listelerinde ismi yer almayan seçmenlerin, muhtarlık bölgesi askı listelerinin kesinleşmesine bakılmaksızın, ilçe seçim kurulundaki liste ile oy verecekleri sandık seçmen listesine ilave edilmelerine, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından karar verilecek. Böylece, seçmenin oy kullanması sağlanacak.

* Üzerinde TC Kimlik Numarası bulunmayan belgeyle de oy kullanabilecek. TC Kimlik Numarası olmayan bir kimlikle oy kullanılabilmesi için, seçmen bilgi kâğıdını ve TC Kimlik Numarasını ispata elverişli, YSK tarafından ilan edilen belgenin gösterilmesi yeterli olacak. (Mükerrer oyu arttırır gibime geliyor.)

* Seçmenler, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine giremeyecek. Bu tür cihazlar, kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilecek ve oy kullanma işlemi bittikten sonra seçmene iade edilecek.

Evet, işte seçime yaklaştığımızın belgesi! Bu kabul edilen teklif Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa, yasallaşacak ve önümüzdeki seçimde uygulanacak.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..