Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '10

 
Kategori
Spor
 

Yeni sezon, takımlar ve ilk hafta tahminleri

Yeni sezon, takımlar ve ilk hafta tahminleri
 

Yeni sezon bugün başlıyor. Takımların ne kadar hazır olduğu konusunda sezon öncesinde biraz fikir sahibi olmuş olsak da önceki gün oynanan milli maç bütün futbolseverleri karamsarlığa sürükledi. Oysa Dünya Kupası sırasından en çok konuşlan konulardan bir tanesi “bu turnuvada bizim takımımız iş yapardı” inancıydı.

Futbolumuzdaki temel sıkıntı sanki “yaratıcı futbolcu azlığından” kaynaklanıyor. Yıllardır orta sahası dirençli ve rakibi bozan bir anlayışa sahip bir takım yaratma düşüncesi sonunda teknik kapasitesi giderek düşen bir yapıya dönüştü. Milli takımımıza baktığımızda yaratıcılık anlamda göze çarpan tek futbolcu Arda Turan’dı. Emre’nin on yıl önceki futbolcu olmadığı kesin. Özellikle son iki sezondur Fenerbahçe’de çok farklı bir bölgede oynuyor ve bu teknik kapasitesini düşürüyor olsa gerek.

Bütün bunlar bir araya geldiğinde milli takımımız oyunu kurma ve rakibin sahasına yığma konusunda çok ciddi zafiyetler yaşadı.

Kuşkusuz sadece milli takım olarak değerlendirmeyelim; Fenerbahçe’nin Young Boys başarısızlığının geri planında da yaratıcılık eksiği vardı.

Yaratıcı Beşiktaş

Beşiktaş bu anlamda sezona yaratıcı oyuncu potansiyelini arttırmış bir takım olarak giriyor. Quaresma futbolumuzda uzun zamandır eksik olan bir şeyi giderecek futbolcuymuş gibi duruyor. Beşiktaş taraftarının zevkten dört köşe olduğunu söylemeye zaten gerek yok; geçen senenin iç karartan takımından sonra bu Beşiktaş’ı bütün futbolseverlerin keyifle izleyeceğini tahmin ediyorum.

Beşiktaş Quaresma’nın olası aşı tutmamasına önlem olarak Guti’yi de transfer etti. Bu iki transfer Beşiktaş’ın maçlarının Latin dünyasında da izlenirliğini arttıracaktır. Beşiktaş’ın bol alternatifli kadrosu lige keyif getirecektir.

Ligin yeni takımı Bucaspor karşısına mutlaka favori olarak çıkıyor.

En sorunlu takım Fenerbahçe

Fenerbahçe’nin detaylarını geçtiğimiz hafta içinde çok konuştuk. İhtiyaç duyulan transferler yapılmayacaksa Fenerbahçe’nin bu sezonu kayıp olarak ilan etmesi daha doğru olur. Çünkü Fenerbahçe’nin kadrosu çok kırılgan, çabuk sakatlanan ve kolay ceza alabilen oyunculardan kurulu olduğu için Aykut Kocaman sezon içinde takım kurmada çok ciddi sıkıntılar çekecektir.

Ligin üst sıralarında yer alması beklenen beş takım içinde en sorunlusunun Fenerbahçe olduğu da bir gerçekliktir.

İlk maçı tarafsız oynuyor oluşu büyük şanstır. Antalyaspor çok sert bir ekip; ancak 3 puanı alacağını tahmin ediyorum.

Göle maya çalıp bekleyen Galatasaray

Galatasaray’ın kadrosu da göle maya çalınmış bir yoğurt kıvamında sanki… Galatasaray çok iyi transferler yapamadı. Gönderdiklerinin yerini dolduracak oyuncuları alamadı. Bu nedenle de belli bir standart oturmada sorunlar yaşayacaktır. Galatasaray’ın şu an en formda oyuncusu Kewell görünüyor ancak Kewell devamlılığı olan, bir takımı sezon boyunca alıp götürecek bir oyuncu değil. Her maç oynatılmasını da doğru bulmuyorum. Bu nedenle Galatasaray’ın da transferlere ihtiyacı varmış gibi duruyor.

Özeti Galatasaray da lige hazır değil. Sivas’ta puan kaybedebilir.

Olgun Trabzonspor

Trabzonspor geçen sezon şampiyonu belirleyen takımdı. Kadro itibarıyla da her geçen gün biraz daha oturan bir form grafiği izliyordu. Süper Kupa finalinde o takımı çıplak gözle net olarak gördük. Trabzonspor ligin en olgun takımı gibi duruyor. Şenol Güneş’in Ertuğrul Sağlam’a kurduğu üstünlük de işte bu noktada düğümlenmişti.

İlk maçta Ankaragücü ile oynuyor oluşu ciddi bir sınavdır. Beraberliğe yakın duruyor.

Bursaspor düşüşte

Bursaspor’un elindeki kadroyu yitireceğini tahmin ederken yanılmışım. Ancak Şampiyonlar Ligi’ne direkt olarak katılıyor oluşunun büyük etkisi olduğu bir gerçektir. Bu takımın kaldığı yerden devam etmesi gerekirken hiç beklenmedik farklı bir yenilgi ile sezona başlıyor oluşu ilginç elbette. Oysa hazırlık maçlarında daha diriydiler.

Bursaspor geçtiğimiz sezon Türkiye Kupası’ndan erken elenmiş, Avrupa’da hiç maç yapmadan ligin ikinci yarısını da 17 maç yaparak tamamlamıştı. Oysa mücadele ettiği takımların hepsinin sınavı vardı. Bursaspor hiç yıpranmadı, travma yaşamadı.

Bu sezon ise Avrupa’da oynayacağı maçlar Bursaspor’un genel seyrini belirleyecektir.

Bursaspor’un Konyaspor engelini aşacağını tahmin ediyorum.

Girişte ifade ettiğimiz gibi aslında bu ligin nasıl olacağını merak ettiren bir şey yok. Biraz Beşiktaş, biraz Bursaspor, o kadar. Galatasaray ve Fenerbahçe’nin beklenen transferlerinden sonra belki tansiyon aratabilir.

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..