Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '15

 
Kategori
Basketbol
 

Yeni Sezona Doğru - Beşiktaş

Geçen sezona Ahmet Kandemir'le başlayıp, başarısız sonuçlar alan ve Eurocup'ta ikinci tur grubundan çıkamayan Beşiktaş sonrasında Henrik Dettman'la anlaşmıştı, TBL'de de play-off'a kalamayarak hayal kırıklığı yarattılar... BJK yeni sezon için kadrosunu baştan aşağı yeniledi, inceleyelim...

 

 

 

PG - Nate Wolters - Engin Atsür - Kartal Özmızrak

 

 

SG - DJ Seeley - Evren Büker - Muratcan Güler

 

 

SF - Tremmell Darden - Cenk Akyol

 

 

PF - Erik Murphy - Leon Radosevic - Doğan Şenli - *Lamont Hamilton

 

 

C - Maciej Lampe - Emre Bayav

 

 

 

                                                      OYUN KURUCULAR

 

 

 

2013 NBA Draft'ının 38 numarası Nate Wolters etkileyici çaylak sezonundan sonraki sezonda etkili performans sergileyemedi ve yeni sezon için de NBA'de sözleşme yapamadı, Avrupa yolunu seçti. Nate'in NBA istatistiklerine bakarsak, aldığı sürelere oranla iyi bir asistçi olduğunu görüyoruz ama diğer taraftan da şutları hiç iyi değil. Serbest atış yüzdesi bir oyun kurucuya göre kötü sayılır. Kariyerinde çıkış peşinde...

 

 

Ligimizin tecrübeli isimlerinden Engin Atsür'ün adı, yaz döneminde Efes'le anılmıştı ama kadroda kaldı. Engin Atsür formda olduğu sürece takıma liderlik edebilecek kadar iyi bir oyuncu ama kariyeri boyunca yaşadığı sakatlıklardan dolayı pek kendisinden beklenenleri sahaya yansıtamadı, ne olursa olsun, iyi bir yedek olacaktır.

 

 

16 yaşında takımın yükselen değeri olan, Kandemir döneminde kadro dışı bırakılan Kartal Özmızrak, Eskişehir'deki kiralık döneminin ardından Beşiktaş'a geri dönüyor. Yazın U20'de takımın lideri oldu ve bronz madalya getirdiler. A Milli Takım'da ise kadroda yer almasına rağmen fazla oynama fırsatı bulamadı. Kartal'ın geçen seneki istatistiklerine bakacak olursak, aldığı sürelere göre az asist yaptığını ve top kaybı rakamının da yüksek olduğunu söyleyebiliriz, fena bir dış savunmacı değil, oyuna hız kazandıran bir oyuncu ama bu performansıyla fazla süre alması zor gözüküyor.

 

 

 

                                                DIŞ OYUNCULAR

 

 

Tecrübeli oyuncu Tremmell Darden üstüste sekizinci sezona da farklı bir takımla başlıyor. Son dört sezonda Euroleague'de, farklı ülkelerde oynadı. Geçen yıl Olympiakos'la iki yıllık anlaşma yapmasına rağmen, birinci sezon sonunda takımdan ayrıldı. Darden'ın en iyi sezonunu Zalgiris'te geçirdiğini görüyoruz. RMD-Olymp sezonlarında yine ilk beşte başlamasına rağmen takımda aldığı rol değişti ve süreleri de düştü. İyi bir dış savunmacı, fena sayılmayacak dış şutu var, oyunun asist yönüne katkısı olmasa da oyun içinde fazla hata yapmıyor ve oyundan kopmuyor. Darden 11 yıl önce profesyonel kariyerine Erdemir'de başlamıştı, kariyerinin sonlarında yine Türkiye'de olacak. Tecrübesiyle Eurocup'ta takıma önemli katkısı olacaktır.

 

 

Kadroda bulunan isimler arasında Beşiktaş'ta en çok kalan isim olan Muratcan Güler Beşiktaş'ta dördüncü sezonuna başlayacak. Geçen sezon süresi düşen Muratcan'ın olumlu katkısı olduğunu söylemek de zor; asist/top kaybı yüzdesi düşük, dış şutlarda berbat, savunmadaki eski patlayıcılığı da yok.

 

 

Tecrübeli şutör/forvet Cenk Akyol 3.Efes döneminin ardından bu kez de Beşiktaş'la anlaştı. Geçtiğimiz sezon uzun bir sakatlık dönemi geçirmişti, sezon sonunda sakatlıktan döndü, çok kötü olmasa da beklenildiği gibi olduğunu söyleyebiliriz. Beşiktaş, Engin'den sonra bir başka riskli yatırımı da Cenk'e yaptı diyebiliriz. Tecrübeli oyunuyla ve fena olmayan dış şutlarıyla etkili olacaktır.

 

 

Bir başka tecrübeli dış oyuncu da Evren Büker. Evren de üstüste beşinci sezonunu da yeni bir takımla açıyor. Tofaş'ta geçirdiği iyi sezonun ardından geçen sezon Türk Telekom forması giymişti. Telekom'da Tofaş'taki istatistiklerinin altına düştüğünü görüyoruz -bu biraz da takımda sürekli değişim olmasıyla alakalı-

 

 

Dış oyunculardan en çok merak edilen isim DJ Seeley. '89lu Amerikalı Radnicki-Bayreuth sonrası geçen sezonun büyük bölümünü NBDL'de geçirdikten sonra sezonu Manresa'da bitirmişti ve bu sezon Beşiktaş'la başlıyor. Manresa'daki kısa döneminde ve bu sezonki hazırlık maçlarında dış şutlardaki çok yüksek performansıyla dikkat çekti. Serbest atışları iyi seviyede; asist/top kaybı oranında ise kötü bir tablo göze batıyor. Seeley'nin bir anlamda Lofton'ın varisi olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

 

 

                                                         UZUNLAR

 

 

 

Fransa doğumlu Amerikalı/Fin forvet Erik Murphy 2013'te Chicago Bulls'ta forma giydikten sonra geçen sezon NBDL'de oynadı ve yaz döneminde de Dettman'la birlikte Finlandiya Milli Takımı'nda görev yaptı. Turnuvada takımın en çok süre alan oyuncusu olan Erik, 13.2s- 7.7r- 1.3b ortalamaları yakaladı. Dış şutlarda pozisyonuna göre iyi olduğunu söyleyebiliriz; dış şut performansını serbest atış çizgisine taşıyamıyor, bu yıl Beşiktaş'ın hücumda en çok top kullanan oyuncusu olması muhtemel.

 

 

Bu pozisyona transfer edilen ilk isim Lamont Hamilton olmuştu ama Hamilton sakatlığından beri sezon başını kaçıracak, alternatif olarak Leon Radosevic tranfer edildi. '90lı Radosevic, iki sezonluk Alba Berlin macerasından sonra İstanbul'a geldi. Hamilton'la karşılaştıracak olursak; belki de ilk tercih olması gereken isimdi diyebiliriz. Dış şut kullanmıyor, pota altında hücumda önemli bir silah, ortalama üstü serbest atış kullanıyor ve savunmada da ortalama diyebiliriz, genç yaşına rağmen önemli Avrupa tecrübesi var.

 

 

Beşiktaş'ta ikinci sezonunu geçirecek olan Muhammed Doğan Şenli geçen sezon az süre almıştı, bu sezon da öyle olması muhtemel. Dettman'ın sisteminde dış şut atan uzun oyuncular önemli ve Doğan da bunu yapmaya çalışıyor, savunmada sert bir oyuncu.

 

 

Euroleague'in tecrübeli uzunu Maciej Lampe, son iki sezonda Barcelona sistemine pek uyum sağlayamamış olsa da görevini yerine getirmeye çalıştı. İstikrarsız bir dış şutör ama bu konuda çok istekli olduğunu söyleyelim; iyi bir serbest atıcı ve savunmada çok güçlü bir oyuncu, Lampe'nin bu sezon takımın en iddialı transferi olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

Lamont Hamilton Laboral'de geçirdiği çok iyi sezonun ardından geçen sezona sakat başladı, sonra Krasny'e geçti ama orada da etkili olamadı, geçmişi sakatlıklarla dolu olan bir oyuncu ki Beşiktaş'a gelir gelmez de yeni bir sakatlık geçirdi. Beşiktaş'ın yine riskli transferlerinden biri.

 

 

Geçtiğimiz sezon Darüşşafaka Doğuş'ta neredeyse hiç oynamayan Emre Bayav da ligimizin tecrübeli isimlerinden biri. İyi sayılabilecek bir dış şutu var. Emre'nin yıllardır kendisini geliştiremediğini, pozisyon bilgisinin zayıf olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

 

 

 

 

 

                Tahmin: Beşiktaş'ın bu sezon biraz kapalı kutu bir takım kurduğunu, biraz da riskli transferler yaptığını görebiliriz. Genellikle sakatlık riski yüksek olan oyuncuları transfer ettiler -ki Hamilton'ın daha sezon başlamadan sakatlanmasıyla ilk fatura çıktı- Diğer taraftan ise tecrübeli oyuncuları transfer ettiler. Beşiktaş için de tahminlerimiz ilk ay sonunda netleşebilir.

 

 

 

 

 

sahinarif88@hotmail.com

 

 

twitter: @arifsahin1

 
 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..