Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '15

 
Kategori
Basketbol
 

Yeni Sezona Doğru - Darüşşafaka Doğuş

Geçtiğimiz sezon, Türkiye Ligi'ni normal sezonda 3.olarak bitiren ve play-offlara ilk turda veda eden Darüşşafaka Doğuş, yeni sezonda Euroleague'de wildcard'la yer alacak ve yine Türkiye Ligi'nin en iddialı takımlarından biri olacaklar. Zadar Cup'ta oynadıkları ilk iki maç sonunda da tam kadro olarak izlediğimiz Darüşşafaka Doğuş'un kadrosunu inceleyelim...

 

 

                PG –  Jamon Lucas Gordon - Ender Arslan - Mehmet Yağmur

 

                SG – Reggie Redding - Serhat Çetin

 

                SF- Emir Preldzic - Manuchar Markoishvili

 

                PF- Luke Harangody - Milko Bjelica - Samet Geyik - Metin Türen

 

                C- Semih Erden - Marcus Slaughter - Oğuz Savaş - Ersin Dağlı

 

 

 

 

                                                OYUN KURUCULAR

 

 

     

                      İlk olarak karşımızda Mahmuti'nin vazgeçilmezi Jamon Lucas Gordon var. Lucas, klasik bir oyun kurucu olmasa da Mahmuti onu böyle kullanarak rakibin dengesini bozmak istiyor ve Lucas'ın asiste yönelen hücum tarzı da bu açıdan işleri kolaylaştırıyor. Lucas, iyi bir dış savunucu. İşin olumsuz tarafında ise, işler kötüye gittiğinde veya son dakikalarda sorumluluk ona kaldığında Lucas'ın güvenilecek el olmadığını söyleyebiliriz. İşler yolunda giderken ve diğer dış oyuncular da verimli oynarken Lucas'la oynamak çok iyi ama kritik anlarda veya kriz anlarında Lucas da işleri daha fazla krize sokabilir.

 

 

Türkiye Ligi ve Euroleague'in tecrübeli ismi Ender Arslan, geçen sezon kapısından döndüğü Darüşşafaka Doğuş'a bu sezon transfer oldu. Ender'in geçen sezon Galatasaray'da yaşadığı durum ve inişli-çıkışlı performansı soru işareti yaratıyor olsa da, tecrübesiyle ciddi fark yaratacağını söyleyebiliriz. Özellikle takımın birinci gardı Lucas iken,  alternatifinin Ender gibi bir isim olması önemli bir koz olacaktır. Mahmuti de oyun içinde Lucas/Ender değişikliğini yaparak rahat bir şekilde oyun sistemini değiştirebiliyor.

 

Mehmet Yağmur da takımda ikinci sezonunu geçirecek olan isimlerden. Yağmur Türkiye Ligi'nin tecrübeli gardlarından biri ve genel olarak sezon içinde bir-iki patlama maçı oluyor. Ender'in takıma katılmasından sonra daha az süre alması muhtemel ama kenarda tecrübeli bir gardın olması da kadro derinliğine artı katan bir durum.

       

 

                                                   KANAT OYUNCULARI

 

           

Burada 2 ve 3 numaralı pozisyonda yazdığımız isimleri birlikte değerlendirelim...

 

 

Alba Berlin'den transfer edilen Reggie Redding geçen sezon da Obradovic'le benzer bir sistem içinde oynadığı için, sisteme alışma sıkıntısı çekmeyecek bir oyuncu. Redding'in sezonun en kritik transferi olduğunu söylemek de yanlış olmaz diye düşünüyorum. Seibutis'in ayrılmasından sonra genellikle Redding onun yerini doldurmaya çalışacak. Geçen sezon genel olarak 11-4-4 ortalamalarıyla oynadığını görüyoruz; ortalama bir şutör, ikili oyunları Lucas'tan daha iyi oynuyor. Fenerbahçe maçında Lucas'la yanyana oynarken genellikle çekingen ve etkisiz olduğunu görmüştük, Kızılyıldız maçında ise kenardan geldi ve daha etkili başladı.

 

 

Türkiye Ligi'nin tecrübeli ismi Serhat Çetin geçen sezon Fenerbahçe'de Goudelock-Bogdanovic gibi özel isimlerin arkasında beklerken fazla forma şansı bulamadı; önceki sezon ise Tofaş'ta takımın liderlerinden biri olarak çok iyi bir performans sergilemişti. Serhat'ın şimdi Tofaş'taki gibi mi yoksa Fenerbahçe'deki gibi mi oynayacağını göreceğiz; anlaşılan ikisi arasında bir rolde olacak, performansını bekliyoruz.

 

 

Manuchar Markoishvili de CSKA macerası sonrası Türkiye'ye döndü. Marko'yu Galatasaray'dan da hatırladığımız üzere, çok iyi ve gerekirse sertlikten kaçınmayan bir isim, dış şutlarda iyi bir isim olduğunu söyleyebiliriz; son iki sezonda önemli sakatlık sorunları yaşadı, sağlam olduğunda en önemli sorun ise iyi bir pasör olmaması olabilir. Redding-Emir ile ikili oyunları oynayan takım, Marko oyuna girdiğinde daha farklı bir sisteme geçecektir.

 

 

 

Sekiz sezon sonra Fenerbahçe Ülker'den ayrılan Emir Preldzic, beklentilerin ve baskının kısmen daha az olacağı Darüşşafaka'da daha etkili bir sezon geçirmek üzere diyebiliriz. Emir çok yönlü oyunuyla sürekli bir 'yeni Bodiroga adayı' olarak gösterildi ve genellikle bu baskının altında kaldı. Savunmadaki hataları ve oyun içindeki istikrarsızlığıyla genellikle eleştirilen bir isim oldu, bu yaz Fenerbahçe devşirme olarak Dixon'ı tercih edince o da takımdan ayrıldı. Emir'in yeni takımıyla ilk maçlarda sırıtmadığını ve daha fazla süre bulacağı Darüşşafaka'da etkili olmasını beklediğimi söyleyebilirim.

 

 

 

 

                                                        4 NUMARALAR

 

 

 

Geçtiğimiz sezon burada birinci tercih olan John Shurna, Luke Harangody ile takas oldu. İstikrarlı bir şekilde üstüste altıncı sezona da yeni bir takımla başlayan Harangody geçtiğimiz sezon da Valencia ile beraber Euroleague'e başlamıştı. Shurna gibi çok iyi bir dış şutör olduğunu söyleyelim; hızlı hücumlarda genellikle en önde giden oyuncu oluyor ve sahada genellikle zeki bir görüntü sergiliyor.

 

 

Milko Bjelica da Türkiye'nin ve Euroleague'in tecrübeli isimlerinden biri. Oktay Mahmuti ile ismi son yıllarda çok anıldı; Mahmuti'nin Efes'ten ayrıldığı günün ertesi Milko Efes'e transfer olmuştu. Mahmuti varken Efes'te olması belki çok şeyi değiştirmeyecekti ama sistemine böylesine uygun bir ismin tam da ayrıldıktan sonra transfer edilmesi ilginç oldu. Bjelica geçen sezon pek de etkili olamamıştı, Darüşşafaka'ya transferi de sürpriz oldu diyebiliriz, kariyerini tekrar ayağa kaldırmak için önemli bir fırsat buldu, bakalım ne kadar iyi değerlendirecek.

 

 

Samet Geyik son beş sezonu Tofaş'ta geçirdi; Türk basketbolunun umut bağladığı isimlerden biri olsa da istatistiklerinin iç açıcı olduğunu söyleyemeyiz. Zadar Cup'ta da kadroya giremedi; bakalım sezon içinde neler yapacak.

 

 

Metin Türen Daçka altyapısından yetişen bir isim, geçen sezon da zaman zaman ilk beşte yer aldığını görmüştük. Kızılyıldız maçında 3 numara olarak da oynadı, çok katkı veremese de en azından rakip takımın sistemini bozacak şekilde oynaması yararlı olabilir.

 

 

 

           

                                                    PİVOTLAR

               

 

Geçen sezon Fenerbahçe forması giyen Semih Erden Eurobasket'te öne çıkan pivotlardan biri oldu. Transfer döneminde adı birçok takımla anıldı, son olarak Daçka'ya transfer oldu. Zadar Cup'ta gösterdiği kadarıyla son derece formda oynamaya devam ediyor. Hücumda farklı silahları olduğunu söyleyebiliriz, birebir hücumda daha iyi ve savunmada da fena değil.

 

 

Real Madrid'de üç kupalı sezon geçiren Marcus Slaughter yıllar sonra tekrar Türkiye'de. Zadar Cup'taki performansının tatmin edici olduğunu söylemek güç; tabii bu biraz da dış oyuncuları tanımamasından kaynaklanıyor. Semih böyle oynamaya devam ederse, Slaughter'ın formayı kapmak için çok daha iyi olması lazım.

 

 

2004'ten sonra Ülker, 2006'dan sonra ise Fenerbahçe Ülker forması giyen Oğuz Savaş, uzun süre sonra takımdan ayrılmış oldu. Euroleague'in tecrübeli isimlerinden biri olan Oğuz da orta mesafe şutları ve başarılı serbest atışlarıyla fark yaratacaktır; savunmadaki yumuşaklığı Slaughter ile dengelenmeye çalışılacak.

 

 

Ersin Dağlı da takımdaki ikinci sezonunu geçiriyor. Transfer döneminde adı sıklıkla Galatasaray'la anılan Ersin Kızılyıldız'a karşı takımının formasını giydi. Bu geniş rotasyonda, fazla süre bulması zor ama en azından Türkiye Ligi'nde takıma katkı vermesi muhtemel isimlerden birisi.

 

 

 

 

 

                Tahmin: Geçtiğimiz sezona da çok iyi başlayan Darüşşafaka, sezon ortasında Farmar transferiyle bir bakıma kendi kendine çelme takmış oldu ve çeyrek finalde de Trabzonspor'a çarpınca işleri çok zorlaşmıştı. Bu sezon şu anda lige en hazır takımlardan biri olduğunu söyleyebiliriz ama bu kez Avrupa'da da mücadele edecekler. Euroleague'de muhtemelen Brose-Sassari takımlarıyla tur mücadelesi yapacaklar, Eurocup'a düşseler de kadro derinlikleriyle turnuvada ilerleyebilirler...

 

 

 

 

 

sahinarif88@hotmail.com

 

 

twitter: @arifsahin1

 
 
 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..