Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '07

 
Kategori
Sigorta
 

Yeni sigortacılık kanunu

Değerli Dostlar,
Sigorta sektörünün yıllardır özlemle beklediği Sigortacılık Yasası nihayet TBMM de kabul edildi. Şimdi Cumhurbaşkanı'nın onayını takiben Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe girecek.

Yeni Sigortacılık Yasası'nın öncelikle sigorta sektörüne ve tüm ülkemize hayırlı olması dileğiyle, yasayla ilgili birkaç tespitimi sizlerle paylaşmak istedim.

1 - Yasa herşeyden önce sigorta şirketlerinin mali bünyeleri ile ilgili düzenlemelerin çerçevesini çizmektedir. Bu çerçeve kapsamında yayınlanacak yönetmeliklerle çağdaş ve ihtiyaçlara cevap verecek, bir düzenleme yapılmalıdır.

2 - Sigortalıların mağduriyetlerinin en kısa sürede çözümünü sağşayacak ve mahkemelerin iş yükünü azaltacak Tahkim kavramı ilk kez bu yasayla sektöre giriyor. Anlaşmazlıkların çözümünde etkin ve faydali olacağını düşünüyorum.

3 - Yasanın 11/4 maddesinde teminat kapsamı ile ilgili olarak düzenleme getiren bir tepki maddesi var. Son anda komisyon başkanının yaşadığı, bir sorun nedeniyle yasaya eklendiği yönünde basında haberler yer aldı. Yasa yapma mantığına aykırı olan bu tutum anlaşılmaz bir tavırdır. Ancak, bu şekilde tepki gösterilmesinin temelinde bazı sigorta şirketlerinin hasar ödemede takındıkları tavırlarında etkili olduğunu unutmamak gerekir.

4 - Madde 14 de Güvence Hesabı adı altında bir düzenleme varki anlamsız ve hakkaniyetsiz bir düzenleme içeriyor. Detayına bakılacak olursa; bu madde, devletin zorunlu olarak yapılmasını istediğini sigortayı yaptırmayan kişi veya kişilerin neden oldukları zararı, sigortayı yaptıran kişiler, poliçe priminin % 2 oranında ödeyecekleri katılma payı ile cezalandırılmaktadırlar. Bu adil değildir. sigorta yaptıranlar cezalandırılmaktadır.

5 - madde 20 de sigorta şirketlerinin mali bünyelerinin zayıflaması durumunda atanacak kamu görevlilerine bir koruma zırhı giydirilmektedir. Atanan kişilerin hataları nedeniyle şirketlerin zarara uğraması durumunda problem yaşanması kaçınılmazdır.

Herşeye rağmen sigorta sektörü için olumlu bir gelişmedir. Emeği geçen herkese sonsuz sevgi ve saygılar

Dr. Halil YOLCU

 
Toplam blog
: 20
: 3422
Kayıt tarihi
: 22.03.07
 
 

1964 yılında Adıyaman Besni'de doğdum. İlk orta ve lise eğitimimi Besni de tamamladıktan sonra Çu..