Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '12

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Yeni Star yeni Logo

Yeni Star yeni Logo
 

Star TV el değiştirdikten sonra içerik ve imaj yenileme çalışmalarına başladı. Yeni yıla iddialı bir şekilde girmek için sıkı bir hazırlık geçirdikleri belli. Tabi zamanla içerik hakkında daha iyi fikir sahibi olacağımızdan kuşkumuz yok.

Doğuş grubu tarafından satın alınan ve Muhteşem Yüzyıl dizisini transfer ederek sükse yapan Star TV aynı zamanda yeni yıla logo değişikliği ile girdi. İçerik için söz söylemek şimdilik erkense de logo için konuşmazsak olmaz.

Eskiden beri logo ve amblemlere özel bir ilgim var. İnceleme ve değerlendirmenin yanı sıra logo çizimi ile de uğraşmak bana ayrı bir zevk verir. Gerek el ile gerek bilgisayar yardımı ile çok sayıda logo çalışması yaptım. Zevkimin iyi olduğunu düşünüyorum. Baştan söylemem gereken bir başka husus daha var. Resim ve grafik ile ilgili profesyonel bir eğitim almadım. Benimkisi tamamen hobi.

Star TV logosunu merakla bekliyorduk beklemesine ama bende hayal kırıklığı yaratacağını hiç düşünmemiştim. Daha klas bir çalışma beklerken nedense özensiz bir çalışma ile karşı karşıya olduğumuzu düşündüm.

Bence en bariz handikap logonun yıldız kısmının transparan olmasıdır. Zira bu özellik televizyonda logo ile görüntünün halvet olmasına yani iç içe geçmesine sebep oluyor. Hem logoyu seçmek zorlaşıyor hem de hoş olmayan bir görüntü oluşuyor. Ekrandaki görüntü kaydıkça logonun güzelliğinden eser kalmıyor (tabi logoya güzel dersek).

İkincisi karizmatik bir logo yapacağız derken sapla samanı birbirine karıştırmışlar ve beyaz bir sayfada görünmedikçe ayırt edilemeyecek bir renk skalası ekleştirmişler. Elmas görüntüsünü verelim derken oluşan renk cümbüşü ile rüküş bir görüntü oluşmuş. Şayet logo beyaz zeminde kullanılacak olsaydı yine bu renk cümbüşüne bir şey dememek için kendimizi frenlerdik.

Üçüncüsü ortada bırakılan yıldız şeklindeki boşluğun uçları kalın kaçmış. Sanki şekil birbirinden ayrıldı ayrılacak ve yıldız olduğu gibi boşluğa karışacak. Yıldızın sivri uçlarının biraz daha birbirine yanaşması hiç olmazsa şeklin bütünselliğine halel getirmez.. Bizce..

Dördüncüsü dinamik ve heyecanlı bir televizyon imajına tam uymayan statik ve fazla ciddi bir logo seçimi olmuş. Sanki logo televizyon kanalına oranla daha mekanik kalmış böylece.. Halbuki önümüzde Kanal D gibi çok şık bir örnek duruyor. (Çok sade ama bir o kadar da klas bir logo.. Bunun yanı sıra CNBC-e logosu da beğendiğim logolar içindedir.)

Son olarak STAR yazı fontu hakkında bir şey söyleyelim. Harika! Evet, yazı font seçimi çok doğru olmuş. Hem modern hem de ağırlığı olan bir font. Son harfin R olması nedeniyle estetik bir görünüm oluşturmuş.

Dereyi yahut köprüyü geçerken at değiştirilmez fehvasınca bu saatten sonra logoda bir değişikliğe gitmezler diye düşünüyoruz. Ancak biz ürünün alıcısı olarak fikrimizi de söylemek zorundayız. Belki logoya sabit bir fon oluşturulup (özellikle flu mavi yahut laci renkte fon harika olur) renk cümbüşü biraz azaltılırsa kanımca daha oturaklı ve klas bir logoya benzeyecek. Acizane fikrim budur.

Evvelce Digiturk logosu hakkında da fikir beyanım olmuştu.
Taktım logolara :)
Bakalım daha kimler logo değiştirecek?

Sevgi ve muhabbetle..

Murat HACIOĞLU

Denizli/ 3 Ocak 2012

Twitter.com/murathacioglu

murathacioglu.com

 
Toplam blog
: 656
: 1708
Kayıt tarihi
: 08.12.08
 
 

Allah kimisine “Yürü ya kulum” demiş. Ben onu “Yürü, yaz kulum” anladım. Yürü anca gidersin manas..