Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '14

 
Kategori
Dünya
 

Yeni Ukrayna boş çıktı

Yeni Ukrayna boş çıktı
 

Ukrayna da 3 aylık gösteriler sonucunda batı destekli A.B yanlısı muhalifler Yanuoviç'i devirerek tabiri caizse bir devrim yaptı. Silahlara baş vuran Yanukoviç devrildi. Rusya'ya kaçtı.

Muhalifler Yanukoviç'i devirdiğini zannediyordu ama aslında devirdileri dev fil Rusyaydı. Rusya'nın hamlelerini göz ardı ettiler. Putin faktörü diye bir şey var mesela. Putin gerçekten enteresan bir liderdir. Gerek kişiliği gerek karakteri ve bilgisi olsun diğer liderlere pek benzemez. Asker kökenlidir ama iyi bir siyasetçidir. Bazıları gibi one minute diyip silah kaçakçılığı yapmaya devam etmez! Putin, Sovyetlerin ve yeni kurulan Rusya'nın en büyük siyasi çalkantılarını da görmüş geçirmiş bir liderdir.

Ne yaptı Putin?

Önce protesto etti nota verdi. Yanukoviç'i yanına aldı aba altından sopa gösterdi. Ancak 21. yy da yaşayıp nasılsa savaş çıkmaz diyen batılılar ve muhalifler Putin'in kurnazca hamlelerini göz ardı ettiler. Putin'in asker çıkarırım, tank gönderirim söylemlerini tabiri caizse umursamazlıktan geldiler. Putin çok zekice bir hamle yaptı.

Sorunlu bölge olan Kırım'a çıkmayı tercih etti. Nede olsa Kırım yarımadası Rusların en çoğunlukta olduğu bölgeydi. Direk Ukrayna'ya çıkmanın delilik olduğunu kendisi de biliyordu. Rütbesiz işaretsiz askerlerini gönderdi. Böylece A.B'nin tepkisini de yemlemiş oldu. Zira tedbirlidir Putin bizim liderler gibi Emevi Camii'nde namaz kılacaz demez atıp tutmaz başkasının maşası olmaz.

Sivil halkın tepkileri ölçüldü yalnız bu rütbesiz ve işaretsiz askerler Rusların en elit birliği DEVGRU'nun askerleriydi. Bunu nereden anladın diye soracak olursanız silahlarından derim. Çünkü bu tip yurt dışı operasyonalrda öncelikli hedefler havaalanlarıdır ve burayı koruması için ordular en elit(seçkin) birliklerini kullanır.

Bundan sonra ne olur?

Ukrayna da Yanukoviç'i yenen muhalifler şaşkına döndü. Belli ki böyle şeyler beklemiyorlardı. Ayrıca bana göre fiyasko çıktılar. Çünkü ülkeleri resmen işgal edildi ama onlar sadece seyirci kaldı. Bu nasıl vatan savunması derler adama? Ön görüsüzce hareket ettikleri de çok belli. Yanukoviç olaylarında vatansever kesilen milliyetçi gruplarda fos çıktı. İşte Halep işte meydan ama ortada hiç kimse yok. Rusya Kırım da istediği gibi at koşturuyor. Bunu yapan Ruslar Kiev de neden yapmasın?

Ukrayna seferberlik ilan etmiş?

İyi ama bu neyin seferberliği.

Velhasıl kelam doğuda yaşayan Rus yanlısı halk ile Kırımda refarandum sonucu çıkan bir bölünme Ukrayna'yı zor durumda bırakacaktır. Kiev yönetimi için tek çare kalıyor. Rusya ile anlaşmak. Zira savaşmak onlara bir yıkım getirecektir. Kazananın belli olduğu bir savaşa girmenin bir manası olmadığını düşünüyorum.

Peki Putin ne yapar?

Putin daha fazla ileri gitmeyecektir. Çünkü refarandum tarihi belli. O tarihe kadar kendi halkımı korumak için Kırım'a çıktım bahanesine sığınabilir ama Kiev'e yapacağı silahlı, ölümlü bir askeri harekat B.M'yi ve Batıyı harekete geçirecektir. Putin dünya kamuoyunda işgalci Amerikayla aynı pozisyona düşmek istemez. İstememeli... Yoksa emperyalizmden bir farkı kalmaz. Bir kurşun atıldı mı savaş kaçınılmaz olur. Putin'in buna ihtiyacı yok.

Emre Erden

 
Toplam blog
: 203
: 322
Kayıt tarihi
: 16.11.13
 
 

1991 İskenderun doğumlu. EMU Mütercim Tercümanlık, Amasya Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezun..