Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '11

 
Kategori
Üniversiteler
 

Yeni Üniversiteler

Yeni Üniversiteler
 

Bir sürü üniversite açmak mesele değil. Önemli olan, bu ülkenin insanlarının üniversite nedir sorusuna doğru cevap verebilmelerdir. Yoksa çok çabuk üniversiteler medreseler haline dönüşürler ki son derece tehlikelidir... 

Yeni üniversiteleri acaba bir takım mollalar, kendi çoluk çocuğuna yer temin etmek için mi açıyor.? Olabilir Oysa gerçek bir üniversite olabilmenin gerçek koşulları var... Bunlar biliniyor mu? Nedir Üniversite... 

Üniversite nedir?
1. Bir ülkenin sahip olmak istediği üstün dünya değerlerini, kültürlerini tanıtan öğreten kurumlardır.
2. Bilim ve araştırma yapıp bu araştırmaların sonuçlarını halka ve diğer bilim adamlarına duyurmakla görevli kurumlardır.
3. İnsanların ileri derecede bilgi, görgü, yaşam deneyimlerini artırmada öncü olan kurumlar.
4. çinde bulunduğu toplumun değerlerini, yapısını inceleyen fakat içinde bulunduğu topluma yeni değerler katıp, değer sistemlerini üst uygarlık değerleriyle değiştirilmesine aracılık eden kurumlardır.
5. İnsanı biyoloji, psikolojik, etnolojik ve diğer bütün özellikleriyle tanıyıp; zayıf ve güçlü yanlarını saptayıp, buna göre insanın gelişmesi için bilimsel ilkeler tanıtmaya yarayan kurumlardır.
6. İnsan sağlığını ve hastalıklarını önceden kestirerek tedavi yollarını ve hastalıklardan sakınma yollarını topluma benimseten, insan sağlığını korumak için çabalar gösteren kurumlardır.
7. Dünyayı tanımaya çalışan, dünyanın bütün varlıklarını, katmanlarını, maddelerini, parçalarını ve bu parçalar arasındaki her türlü fiziksel, kimyasal, biyolojik ilişkileri anlamaya ve anlatmaya çalışan bir kurumdur.
8. Üniversite, özgür fikirlerin hiç çekinilmeden savunulduğu; eleştirildiği, değerlendirildiği yeniden kurgulandığı, yorumlandığı kurumlardır.
9. Demokrasinin yaşaması için gerekli olan özgür ortamın nasıl oluşabileceğinin koşullarını tartışan, belirleyen; demokrasinin yaşaması için, demokrasiyi tanımayı, tanıtmayı görev bilen kurumlardır.
10. Dünyanın da içinde bulunduğu evreni, gökadaları, gezegenleri, her türlü göksel varlıkları tanımaya, açıklamaya, aralarındaki ilişkileri göstermeye çalışan bir kurumlardır.
11. İnsana, bütün canlı cansız varlıklara, dünyaya ve evrene ilişkin varolan ve varolması mümkün olan bütün fiziksel, kimyasal, biyolojik yasaları keşfetmeye çalışan ve bu yasalardan yararlanarak, insanın güncel olarak işine yarayacak teknolojileri geliştirmeye çalışan kurumlardır.
12. İnsanı psikolojik ve toplumsal, kalıtımsal ve ekolojik çevresi içinde inceleyerek, insanın yaşayabilmesinin asgari koşullarını bulan, gelişmesinin ve öğrenebilmesinin koşullarını, kuramlarını açıklayan kurumlardır.
13. İnsan bilgisinin gelişmesi, zenginleşmesi için katkıda bulunan kurumlardır.
14. Gençlere sağlam ve sağlıklı olarak yetiştirmenin, onları hayata hazırlamanın en iyi koşullarını sunarak; gençleri topluma olgun insanlar olarak kazandıran kurumlardır.
15. Gençlere verdiği kültürel değerler yanında onlara adam olmayı öğreten kurumlardır.
16. Üniversiteler insanlara mutluluğu öğreten kurumlardır.
17. İnsanın bilgisini, deneyimini, tutumlarını, sevgisini geliştirerek, evrimleştirerek çağdaş bir dünyanda yaşamanın koşullarını sunan kurumlardır.
18. İnsana gerçek dışını değil, bilimsel gerçekleri, yasaları, kuramları öğreten ve bu yasa ve kuramlarla nasıl yaşanabileceğinin koşullarını gösteren; bu yasalardan yararlanabilmenin yollarını, tekniklerini öğreten kurumlardır.
19. Alana bağlı olarak işe yarayacak her türlü araç gereci tanıtan; kullanma yolarını tekniklerini ve yöntemlerini öğreten ve bunları insanın yararına kullanmayı öğreten kurumlardır.
20. Üniversiteler, geçici bir süre dünyanın belli bir kesiminin simülasyonu yapılmış, yapay yaşam alanlardır. 

Bunlar gerçek bir üniversitenin geçici bizim tarafımızdan yapılmış bazı tanımlardır. Üniversitenin asıl tanımı 'EVRENKENT' dir. yani bir ülkede kurulmuş, ama dünyanın en gelişmiş değerlerini, düşüncelerini öğreten, kazandıran kurumlar. Eğer bir toplum, çok çabuk o kurumu kendisine benzetiyorsa, o kurum üniversite olamaz. Ne olduğunu başta söyledik. Bu işler kolay değil. İsterseniz 1000 tane üniversite açın, hiç birisi dünya üniversiteleri arasında bir dereceye giremiyorsa, o zaman sizin üniversiteniz, sadece başında bir molla bulunan, dört duvardan ibaret, nutuk çekilen bir yer olur. O da kimsenin işine yaramaz. Eline diploma diye bir kağıt verirler (dört yıl sonunda) sonunda bir işe yaramadığın anlarsın ama çok geç olur. Üniversiteleri de çarşafa sokmaktan vazgeçelim. O takdirde, deve kuşu gibi insanlar yetiştiririz. İşte o kadar. 

 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..