Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '19

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Yeni Yıl Konseri

İstanbul’da Kadıköy Belediyesi’nin Caddebostan Kültür Merkezi’nde çalışmalarını yapan ve tamamı amatörlerden oluşan, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin eski müdürlerinden Solist-Şef Sedat Öztoprak tarafından çalıştırılan Koro İstanbul’un Sesi, 2018 yılının son konserini 30 Aralık 2018 akşamı, Kadıköy Altıyol’daki Surp Levon Kilisesi’nde ‘’Yeni Yıl Konseri’’ yaparak tüm kalpleri yumuşattı.

23 Aralık’ta gerçeklemesi gereken konser şef Sedat Öztoprak’ın rahatsızlığı nedeniyle bir hafta ertelenerek gerçekleştirildi. Konser Yeni Yıl ile ilgili olduğu için, parça seçimleri de ona göre yapılmıştı. Uzun bir koro çalışması sonucunda topluluk konser akşamı şef ve bariton Sedat Öztoprak, piyanist Zeynep Er; solistler bas-bariton İhsan Can Uzel, mezzosoprano İpek Evre, bas Ali Vedat Sezer ve soprano Günay Acar’dan oluşan ekip kilisedeki yerleri aldıklarında salon tamamen dolmuş, seyirciler konserin başlamasını dört gözle bekliyorlardı.

Konserde koro şu parçaları söyledi:

W.A.Mozart / Ave verum corpus

G.Gordani / Caro mio ben

F.Schubert / Ave Maria

G.Caccino / Amarilli

F.Alnar / Yunus Emre-Mahur ilahi

Hayri Akay / Ay gız

A.Sami Toker – Tahsin Şakraker / Çek küreği güzelim

Sergio Bertolam / A crozza

G.Verdi – Nabucco / Esirler korosu

G.Verdi – Il Trovatore / Demirciler korosu

G.Verdi – La Traviata / Baccanale

Koro İstanbul’un Sesi piyanist eşliği ve şef yönetiminde son derece başarılı bir şekilde icra ettikten sonra, sahneyi solistlere bırakmak amacıyla alkışlar eşliğinde ayrıldı. Koronun kulise geçmesi ardından sırayla sahneye gelen solistler, piyanist Zeynep Er eşliğinde Barok - klasik d önem bestecilerden oluşan bir programla şarkılarını sundular.

İl olarak basbariton İhsan Can Uzel A.Scarlatti’nin ‘’Gia ill soledal gance’’ şarkısı ardından, W.A.Mozart’ın Don Giovanni operasından Masetto’nun aryası ‘’Ho capito, signor sì!’’ ile iyi bir yorum yaparak alkışlarla sahneden ayrıldı.

Sıra ikinci sıradaki solist mezzosoprano İpek Evre’ye gelince, ilk eseri G.F.Häendel’in Alcina operasından ‘’Ah! Mio cor’’ ardından da yine bir barok besteci C.W.Gluck’un Paride el Elena operasından ‘’O del mio dolce ardor’’ adlı aryalarla seyircileri mutlu ederek sahneden ayrıldı.

Üçüncü sıradaki solist bas Ali Vedat Sezer ise G.F. Häendel’den 2 ayrı parçasını söyledi. Bestecinin ünlü Messiah’ından ‘’For behold darkness shall cover the earth’’ ardından da Xerxes operasından ‘’Ombra Mai Fu’’ aryaları ile beğenileri topladı.

Soprano Günay Acar da G.Caccini’nin ‘’Ave Maria’’ ile G.F. Häendel’den 2 ayrı parçasını söyledi. İlki bestecinin Messiah’ından ‘’Wie lieblich ist der Botten Schritt’’ Rinaldo operasından ‘’Lascia ch’io pianga’’ parçaları oldu.

Solist sanatçıların performansından sonra koro tekrar sahnedeki yerini aldı. İki Napoliten şarkı Eduardo Di Capua’nın ‘’O sole mio’’ ile ‘’Santa Lucia’’nın sololarını koro eşliğinde şef ve solist bariton Sedat Öztoprak söyledi ve bolca alkış aldı.

Koro daha sonra Luici Denza’ın ‘’Funiculi-funicula’’ şarkısı ile salonu coşturdu. Franz Gruber’in ‘’Astro del ciel’’ ve son olarak miniklerin katılımları ile de James Pier Point’in ‘’Jingle Bells’’ şarkısı ile salondaki seyircilerin de katılımları eklenerek, büyük bir coşku ile konser sona erdi. Konserden sonra kilise yönetimi sanatçılara kokteyl ikramı yapmıştır. Koro şefi Sedat Öztoprak konser hakkında şu konulara değindi:

‘’Çok çalıştık ve çok iyi konser yaptık. Heyecanlıydık ve emeğimizin karşılığını aldığımızı düşünüyorum. Artık amatörler de profesyonelleşti, seyirciyi de çok mutlu ettiler. Koromuz başka salonlarda da iş yapabileceklerini böylece göstermiş oldular. Gerek entenasyon, gerek müzikal başarı olarak koromuz iyi düzeydeydi. Hem koro İstanbul’un Sesi, hem de genç solistlerimize, ki içlerinde Günay Acar gibi profesyonellerimiz de vardı; İpek Evre gibi gelecek vaadedecek bir mezzosoprano kulaklarımızın pasını sildi. Genç Ali Vedat Sezer de geleceğin önemli baslarından biri olmaya aday. Bununla birlikte İhsan Can Uzel de çalışmalarını sürdürdüğü takdirde iyi olacak. Piyanist Zeynep er de bize çok iyi ve aktif olarak eşlik etti. Çok iyi bir gece oldu, herkese çok teşekkür ederim.’’

Koro İstanbul’un Sesi her Pazartesi akşamları Caddebostan Kültür Merkezi’nde saat 19.00-22.00 arasında çalışmalarını sürdürüyor. Koro kendine güvenen ve şarkı söylemeyi arzulayan amatörleri kadrosuna katmak istiyor. Arzu edenlerin çalışma saatlerinde bizzat başvurmaları gerekmektedir.

İsmail Hakkı Aksu

 

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..