Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '19

 
Kategori
Müzik
 

Yeni Yıl Konserleri

 

 

Antalya’nın iki önemli sanat kurumu iki gün peş peşe, “yeni yıl konserleri” gerçekleştirdiler. İlk olarak Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nın Yeni Yıl Konseri vardı, onu izledik/dinledik. Orkestra konuk olarak Enbe Orkestrası(Behzat Gerçeker ve solistleriyle birlikte)nı ağırladı. Konser, yoğun talep olması üzerine cumartesi akşamı tekrarlandı.

Adso’nun programı, “Popüler Parçalardan Seçmeler” idi. Orkestrayı Şef Oğuzhan Kavruk yönetirken, Başkemancı rahlesinde Semih Kartal oturuyordu.

Senfoni’nin yeni yıl konserlerine bir türlü alışamamış bir müziksever olarak, bu yıl da hayal kırıklığına uğradığımı belirtmeliyim. Öncelikle popülizmin müzikaliteyi olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Alıştığımız, bildiğimiz nitelikli orkestramızın bu çizgisini bozmamasını dileyenlerdenim.

Programın akışına gelecek olursak, özellikle dans ve ışık konusunda birşeyler söylemek lazım. Dansçıların bir türlü senkronize olamamaları çok dikkat çekiciydi. “Her biri ayrı telden çaldı” derler ya, onun gibiydi. Renk cümbüşünde kaynamaması gereken bir detay da, solist ya da vokalist seyirci arasına hareketlendiğinde ışığın onları takip edememesi, karanlıkta kalması senaryonun bir parçası olmasa gerek.

Akm Aspendos Salonu’nda bir de iklimlendirme sorunu var. Sıcak havalarda soğukhava deposuna dönen salon, soğuk havalarda da adeta sauna oluyor. Umarım bir çözüm bulunur.

Solistler isimlendirilmediği için kimden söz ettiğimi anlatmakta sıkıntı çekeceğim ama, iki erkek ve bir kadın solistin renk tonlarını çok beğendim(bulmaca gibi oldu ama, benim suçum yok J )

Konserin ilk yarısı ikinci yarısından daha güzeldi. Final, alışılmış marşlar; İzmir ve 10. Yıl Marşları’yla yapıldı.

Salonun tamamını dolduran müzikseverler coşkulu konserden mutlu ayrıldılar diyebilirim rahatlıkla. Benim ayrıntılarım bu coşkuyu elbette bozmuyor.

Yeni yılla birlikte, bir hafta boşluk sonrası ADSO’nun, “Hoş geldin 2020 Konseri” var. Tolga Taviş’in yöneteceği orkestramız, Teyfik Rodos, Dilek Türkan, Ricardo Moyano ve Gökhan Par’a eşlik edecek. Program tangolardan oluşuyor.

ADSO Yıllık Konser Programı(kitapçığı)nın,  yılın son haftası konserine ancak yetiştiğinin de altını çizmem gerek.

***

Yeni Yıl Konserleri’nin ikinci akşamı Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Salonu’ndayız. Antalya Devlet Opera ve Balesi çok güzel bir program hazırlamış. Programın kendi kategorileri içinden olması çok önemli bir kere. Seçkiler de nitelikliydi; sevilen opera ve operetlerden seçilmiş aryalardı.

Antdob Orkestrası’nı Tolga Taviş yönetti, Başkemancı ise Demet Emen’di. Taviş, programı hem yönetti hem anlattı. Özellikle tiyatral eserler salonun daha çok beğenisini kazandı. İ.Meriç Karataş’ın canlandırdığı/söylediği, yapay zekalı soprano Offenbach, Hoffmann’ın Masalları’ndan “Olympia Aria”, Bas Engin Suna’nın söylediği, T.Khrennikov “Sarhoşların Şarkısı”, Kemancı İlkay Zuzu Candan’ın canlandırdığı L. Anderson’ın “Daktilo Konçertosu” ve finalde tüm solistlerin koroyla birlikte söylediği G.Verdi, La Traviata, “Brindisi” çılgınca alkışlandı.

Polkalar, marşlar ve Macar Dansları da ayrı bir renk kattı konser akşamına. Araya, bir de bestecimiz N.C.Andel’den tango konulması güzel sürprizdi.

Muhteşem Yeni Yıl Konseri'nden her sanatsever gibi bende mutlu ayrıldım.

Yeni Yıl Konseri’ne koroyu Mahir Seyrek hazırlamış. Koreografi; Armağan Davran, Kürşat Kılıç ve Özlem Tekinay’a ait.

Konserde görev alan sanatçılar:

Sopranolar: Sevinç Bilgin, İ.Meriç Karataş, Semiha Boran, Serap Demirhan Işık, Sema Çavuşoğlu Suna, Heyecan Ceylan Yakan

Mezzo-sopranolar: Medine Tuganova, Tuğçe Oğuzülgen, Bilge Yılmaz

Tenorlar: Koray Damcıoğlu, Atay Ergezen, Göksay Yaran

Baritonlar: Onur Alpaslan, Toygarhan Atuner

Bas: Engin Suna

 

Antdob Orkestra ve Balesi, görsel ve işitsel bir zenginlik yaşattı Yeni Yıl Konseri’nde biz sanatseverlere.

Her iki değerli kurumumuz Adso ve Antdob’un değerli sanatçılarına teşekkür ederken, yeni yıllarını kutlarım.

 

Antdob Yeni Yıl Konseri Programı: https://www.operabale.gov.tr/tr-tr/Sayfalar/workdetail.aspx?EserKodu=426

Adso Yeni Yıl Konseri foto albüm: https://www.facebook.com/h.huseyindulun/media_set?set=a.10157837369898584&type=3

Antdob Yeni Yıl Konseri foto albüm: https://www.facebook.com/h.huseyindulun/media_set?set=a.10157839076538584&type=3¬if_id=1577694359095035¬if_t=feedback_reaction_generic

 

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..