Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '11

 
Kategori
İnançlar
 

Yeni yıl ve Kur'an

Yeni yıl ve Kur'an
 

Milletimizi işi sürekli başkalarına havale etmeyi bırakıp; Kur'an Rad 11'i öğrenmeye davet ediyoruz.


Bayramlarda en gıcık olduğum şey, daha önce hazırlanmış mesajlardan birinin seçilip toplu servis yapılması... Resmi Kimliği olanların yüzlerce insana “ismiyle” Bayram Mesajı atmasını beklemiyorum ama insanların “yakınlarına” da böyle toplu mesaj çekmesi bana samimi gelmiyor.

Üstelik Bayram ve Yeni Yıl Mesajları çok yanlış atılıyor. "Falanca yıl / yeni yıl şunları şunları getirsin" veya "falanca yılın / yeni yılın iyilikler getirmesi dileğiyle" cümleleri bana "korkaklık ve ucuzculuk" gibi geliyor. Çünkü bu cümlelerde "yapalım / edelim" denmiyor, sürekli olarak işi "birilerine havale etme hastalığı"nın bir uzantısı olarak, burada da "başarı ve mutluluk" başkasına / başka şeye "yeni yıla" yükleniyor

Genelde Dünya’yı, özelde de Türkiye’yi sanki “giden Eski Yıllar” bozmuş gibi, “tamir etme işi” sürekli bir biçimde “gelen Yeni Yıla” havale ediliyor… Hayatı giden Eski Yıllar bozsa gelen Yeni Yıl’ın düzeltmesi gerektiğini anlayacağım da, hayatı ve dünyayı bozan yıllar değil; fail genelde bütün İnsanoğlu özelde de biz kendimiziz!... 

“Beni niye karıştırıyorsun, benim ne suçum varmış hayatın ve dünyanın bu hale gelmesinde ey Yatağanbaba” diyenleriniz olabilir içinizde… Ben “sen de suçlusun” diyorsam “sen de suçlusun”dur… Kardeşim Bülent Yatağanbaba Nisan 2005’de Almanya’ya gittiğimde söylemişti… Yanlış hatırlamıyorsam The Artzde adlı bir Yabancı Müzik Grubu, Şarkı Sözü’nde / bir yerinde şöyle diyormuş: 

Bu dünyanın “bu hale gelmesi”nde senin suçun olmayabilir. Fakat dünyanın “bu halde kalması”nda senin de suçun vardır!!!

Yani demem o ki, “gelişinde” yoksa bile “gidişinde” senin de, benim de, hepimizin de suçu var… Üstümüze düşeni yapmamış ve uyanıklık edip işi sürekli Yeni Yıla veya Bayramlar’a havale etmişizdir çünkü…

İnsanoğlu kendi vurdumduymazlığının ve sorumsuzluğunun yıkımını "Yeni Yıl’ın / Yeni Yıllar’ın tamir etmesini" bekliyor. Ben bildim bileli” bekliyor, fakat “sadece avucunu yalıyor”...

Burada “üstünde hiç durulmayan bir husus” da, bu “Yeni Yıl mutluluklar vs.getirsin sözü”nde bir “şuursuzluk” yok mu? Çünkü bu temenni dikkatli incelenirse “buram buram şirk / Allah’a ortak koşmak” da kokuyor aynı zamanda… Bunu tarihini hatırlayamadığım bir Ceviz Kabuğu Programı’nda Hulki Cevizoğlu şöyle dile getirmişti: 

Bu “mutluluk, huzur, sağlık, bol para getirme işi”ni Yeni Yıl mı yapacak Allah mı?!!!

Yaa!... “Soru” dediğin “işte böyle” olur! Hakikaten bütün bunları “Allah” mı getirip-yapacak yoksa “Yeni Yıl” mı? “Allah” getirip-yapacaksa o zaman neden “Yeni Yıl mutluluklar getirsin” diyorsun(uz)?!


> ÇARE GELEN YENİ YILDA / YILLARDA DEĞİL İÇİMİZDE!

Kur'an-ı Kerim bu "hayatımızın / gidişatımızın düzelmesini" başkalarına veya Yeni Yıla / Yıllara değil, “bize” bağlamış, ayet şöyle:

...Gerçek şu ki Allah, bir toplumun mâruz kaldığı şeyleri, onlar, birey olarak içlerindekini / birey olarak kendilerine ilişkin olanı değiştirmedikçe, değiştirmez.... (Kur'an-ı Kerim / Rad Suresi 11.Ayet / Prof.Dr.Yaşar Nuri Öztürk Tercümesi)

O halde bizim “birey” ve “toplum” olarak "içimizde bir devrim" yapmamız, mutluluk ve başarı için şarttır. "Yeni yılın / yılların" ise bunu yapacak gücü / kudreti yoktur!

Ben bu yazıyı yazdıktan ve 03 Ocak 2007’de yayınladıktan sonra, gelen Yeni Yıl Tebrikleri’nden birisini, aynı yılın sonunda o zamanlar kullandığım ve şu an Arşiv niteliğindeki Bloğum’da yayınlamıştım… Çünkü görmüştüm ki, bu konudaki düşüncelerimde “yalnız değildim”, böyle düşünen ve insanları bu konuda bilinçlendirmeye çalışan “başkaları da” vardı… 

Şöyle duyurmuşuz o zamanlar gelen bu Yılbaşı Tebriği’ni Bloğumuz’da… (Sadece konumuzla ilgili olanını buraya alıyorum):  


> 36 YILDIR “İLK DEFA” BÖYLE BİR YILBAŞI TEBRİĞİ GELDİ! :(

Yatağanbaba 36 yıldır ilk defa böyle bir Yılbaşı Tebriği alıyor! Meltem Kaynaş'ın Yılbaşı Tebriği, Yatağanbaba'nın geçen sene yayınladığı "Yeni Yıl ve Kuran / Rad 11" isimli makalesi ile aynı şeyi söylüyor. 

Kaynaş'ın Yılbaşı Tebriği de aynı şeyi söylüyor: 

Aydın Beyinler’in yok edildiği, bebeklerin öldürüldüğü, doğruların ceza, yanlışların saygı gördüğü bir dünyada; mutluluğun, sağlığın ve barışın tek yolu, herkesin kendini düzeltmesi olsa gerek! Yeni yıldan mucize beklemek yerine, bunun farkına varıp gereğini yapan tüm insanların, yeni yılı kutlu olsun. (30 Aralık 2007) 

*
*
*
KİTAP SİPARİŞLERİNİZ İÇİN:
Sitem: http://yataganbabayayinlari.wordpress.com
Profilim: http://www.facebook.com/muratyataganbaba

 
Toplam blog
: 31
: 4637
Kayıt tarihi
: 31.01.07
 
 

YAZAR, Gazeteci, Yayıncı, Programcı... Yayınlanmış "12 Kitap"ım ve Yarışma'da 1.olmuş "Sinema Fil..