Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Yeni Yılda Sağlıklı ve Formda Kalmanın 8 Yolu

Yeni Yılda Sağlıklı ve Formda Kalmanın 8 Yolu
 

Nasıl da geçti kocaman bir yıl! Göz açıp kapayıncaya kadar 2018'in de sonuna geldik neredeyse. Şimdi geride kalmak üzere olan yılın bu son ayı ise yeni kararlar alma zamanı. Yeni yılda kendinizden yeni bir siz yaratma vakti.
 
Büyük olasılıkla 2019 yılında neler yapacağınızı, nelerden vazgeçeceğinizi planlıyorsunuz şu sıralarda. Tarihe karışması gereken kötü alışkanlıklar, açılacak yeni sayfalar, uygulanacak planlar.

Peki yeni yılda daha sağlıklı ve daha formda olmak için gereken planları yaptınız mı?
 
Beslenme konusunda bugüne kadar yaptığınız hataları not edip neleri düzeltmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
 
Hayatınızın geri kalanında daha formda  ve daha sağlıklı olmak için kendinize ne gibi iyilikler yapmanız gerektiğini belirlediniz mi?
 
Belki de bu planlar çoktan akıl defterlerine yazıldı bile.  Ama gelin ben de size yeni yılda daha sağlıklı ve formda olmak için beslenmeyle ilgili bazı ipuçları vereyim.
 
Daha önce başlayıp yarıda bıraktıysanız bile bu yıl  bu planları sonuna kadar uygulamanız dileğiyle başlıyorum yeni yılda sağlıklı ve formda kalmanın 8 yolu hakkında ipuçlarına.

1- Güne kahvaltısız başlamak yok!
Sağlıklı ve formda kalmak istiyorsanız, güne zinde başlamak ve daha ilk saatlerde enerjisiz kalmak istemiyorsanız kahvaltıyı asla ihmal etmeyin. Protein ve lif zengini bir kahvaltı hem size enerji verecek ve kan şekerinizi dengede tutacak hem de bir sonraki öğünde ölçüsüz yemenizi önleyecektir.
 
2- Yemek tabağındaki denge önemli
Tek çeşit beslenerek sağlıklı kalmak da formunuzu korumak da zordur.  O yüzden öğünlerinizde tabağınızda yer alan yiyecekler konusunda bir denge tutturmanız gerekir. Tabağınızın yarısı sebzelerle renklensin, geri kalanın dörtte biri sağlıklı proteinlerle diğer kısmı da lifli besinlerle. Böylece yemek sofrasından ne mideniz ne gözünüz aç kalkmamış olursunuz.
 
3- Ara öğünleri atlamak olmaz
Sağlığınızı ve kilonuzu korumak ya da yeni yılda fazla kilolarınızdan tamamen kurtulmak istiyorsanız ana öğünler kadar ara öğünlere de özen göstermeniz gerektiğini unutmayın. Sağlıklı ara öğün seçenekleri kan şekerinizi dengede tutar, düşen enerjinizi toparlar. En önemlisi de bir sonraki ana öğünde kıtlıktan çıkmış gibi ölçüsüzce yemenizi engeller.
 
4- Bu yıl susuz kalmayın
Yeni yıl için beslenme planı yaparken altını kalın kalın çizerek kendinize söz verin: Bu yıl bedenimi susuz bırakmayacağım. Su, beyninizden sindirim sistemine, harika bir makine olan bedeninizin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Metabolizmanızı hızlandırır, toksinlerden arındırır. Üstelik neden yeni yılda daha sağlıklı ve ışıl ışıl bir cildiniz olmasın ki!
 
5- Bu yıl şekersiz bir yıl olsun
Elbette yeni başlayacak yılın sizin için tatsız bir yıl olmasını dilemiyorum. Tam tersine hem yeni yılın hem de ondan sonraki yılların daha sağlıklı geçmesi için şekerin hayatınızdan tam olarak çıkması gerekiyor. Eğer bu konuda kontrolü bir türlü elinize alamadıysanız, 2019 bunun için bir başlangıç olsun. Daha sağlıklı ve formda bir yıl için işlenmiş şekeri tamamen unutun. Hatta marketlerden alıp tükettiğiniz meyve sularını da artık tarihin sayfaları arasında bırakın.
 
6- Daha çok meyve ve sebze tüketin!
Yeni yıl için beslenme planınızı yaparken, zararlı atıştırmalıklar yerine daha çok taze sebze ve meyve yiyeceğiniz konusunda da söz verin kendinize. Bu besinlerden alacağınız vitamin ve mineraller, hem 2019 hem de daha sonraki yıllarınızın sağlıklı ve formda geçmesi için atılmış en önemli adım olacaktır.
 
7- Egzersiz hayatınıza renk getirir
Biliyorum, üzerinde en çok düşünülüp sonra da en çok vazgeçilen yeni yıl kararlarından biri de bu. Her yeni yıl öncesi milyonlarca insan "Gelecek yıl daha çok spor yapacağı" konusunda kendine sözler verir ve nedense bu hep yarıda kalır. Gelin, 2019'da bu kısır döngüyü de kıralım. Gelecek yıl, daha düzenli ve kararlı bir biçimde egzersiz yapıp, geçmişte kalan yıllardan daha sağlıklı ve formda kaldığınız bir yıl olsun!
 
8- Kendinizi sevin, yargılamayın
Bana kalırsa en az yukarıda saydıklarım kadar önemli bu madde de. Bugüne kadar beslenme konusunda bazı hatalara düşmüş, iradenizi yeterince kullanamamış olabilirsiniz. Ama, o artık geçmişte kaldı. Çok kısa bir süre sonra başlayacak olan yeni yıl, kararlarınızı daha büyük bir disiplin ve inançla uygulayacağınız bir yıl olsun. Geçmiş hatalarınız için kendinizi yargılamayın. Tam tersine kendinizi sevin, yeni ve sağlıklı başlangıçlara kucak açın.
 
Biliyorum, henüz biraz erken ama şimdiden mutlu, sağlıklı ve elbette formda bir yıl diliyorum hepinize.
 
 
 
Toplam blog
: 82
: 76
Kayıt tarihi
: 07.08.18
 
 

Manchester Metropolitan Üniversitesi Medya ve Kurumsal İletişim Bölümü'nden mezun oldum. Uzun sür..