Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '10

 
Kategori
Deneme
 

Yeniden kelimeler

Yeniden kelimeler
 

boltlar ve kelimeler sabitlenmeli


Polonius: Ne okuyorsunuz, Efendimiz?

Hamlet: Kelimeler, kelimeler, kelimeler..*

Kelimelerle aram iyidir ama sadece kâğıtlara yazdığım ya da başkalarınca yazılmış, basılmış kelimelerle.

Bembeyaz boş bir kâğıda kamyon yüküyle harfleri boşaltmayı ve onları hizaya sokmayı severim. Amaçsız harf yığınını kalemimim ucuyla dağıtır önce grubu yoldan çıkarabilecek eylem hazırlığındaki harfleri sabitler sonra zararsızları serpiştiririm. Noktalama işaretleriyle başı sonu, esi, vurguları belirler zapturapt altına alırım onları. Süsünü, püsünü, çekici kokuları, tuzakları ben hazırlarım ve yerlerini bilirim.

Kendim yazmamışsam da bilirim bir metindeki tuzakları. En oyunbazının, yalancının, hayalcinin elinden kağıtlara dökülmüş olsa da kelimeler artık benim için zararsızdır.

Bir kere artık sabittirler. Ben onlara bakmadan dikkatimi çekemezler, seslenip çağıramazlar.

Ama işte sıra kelimeleri duymaya geldiğinde…

Bilirim ki bazı kelimeler bazı dudaklardan bazı kulaklara yeni anlamlar yüklenerek ulaşır.

“..seninle kavga etmeyi bile özledim…”

Kavga etme düşüncesi gülümsetir mi insanı?

Bazı dudaklardan çıkmışsa gülümsetir. Sözlükteki karşılığını yitirmiştir çünkü. Artık tehlikelidir. Ve maalesef sana ulaşmıştır daha kötüsü kulağının dibinde asılı kalmıştır.

Bu bazı kelimeler zamanda yolculuğa çıkartır. Yol boyunca sağda solda görülenler o kelimeye dâhildir. Yüzler, mimikler yetmezmiş gibi ortamı, dekoru, duyguyu, kokuyu yanında getirir.

Tek bir kelime, en çok okuduğun romanın olur.

Şimdi uyumam lazım.

Ama önce telefondan üstüme dökülen sözcükleri silkelemeli sonra bu koltuktan kalkmalı ve yerlere saçılanları çiğnemeden, geceliğimin kenarına ilişip yatağıma kadar gelmeden kurtulmalıyım her birinden.

Biliyor musunuz, en tehlikelisi yatağa kadar sizi takip edenler. Önce gözkapaklarınızın arasına kürdan gibi giriverirler. Sert, acımasız…

Karşı koymayı başarırsanız bu kez uykularınıza sızıverirler. Gerilla taktikleri vardır, intihar bombacıları.. pimi çekiverir.. boommm… elveda uyku, seninle güzel zamanlarımız olmuştu…

Kâğıtlar üzerine sabitlenmemiş kelimelerden korkarım. Asılı kalırlar çünkü zamanda. Sağa sola bulaşırlar, elini attığın her yerden çıkıp sana CEE yapabilirler. Renkleri, dokuları, kokuları, ses tınısı değişir. Bir gün önce seni sinir eden bir kelime birden sokuluverir koynuna. Savunmasız kalırsın.

Kâğıtlara sabitlenmemiş kelimeler sahibinin sesini giyinmişlerdir.

Kısık, ürkek, sinsi, hızlı, sevecen… Sen farkına varmadan bin bir şekle girer. Oysa kâğıt üzerine yazılı olanlar sadece okuyanın sesine bürünebilir. En ağdalı kelimelere soytarı kostümü giydirebilirsin. Kulak, burun, bıyık çizersin olmadı üzerini çizersin.

Evet, kelimelerle aram iyidir… ama sadece kağıtlara yazılmış, basılmış kelimelerle…

* Hamlet – Shakespeare

Dip not: Ali Nesin, matematikle ilgili kitaplarının birinde olasılık kuramını ele alırken, “daktilonun tuşlarına rastgele basan bir maymun yüzde yüz olasılıkla Hamlet’i yazacaktır!” der.

 
Toplam blog
: 38
: 633
Kayıt tarihi
: 04.01.08
 
 

Safça eski konuklarını bekleyen sahil pansiyonlarından birine kaydımı yaptırabilirim. Yine boşaltmam..