Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '11

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Yenidoğan Duyma Taraması

Yapılan araştırmalara göre, her 1000 yenidoğan bebekten 2'sinde doğuştan gelen veya yenidoğan döneminde geçirilen hastalıklar nedeni ile, işitme problemi gelişmektedir. İşitme problemi olan bebekler, erken teşhis edilip, gereken önlemler alınmadığı takdirde konuşma açısından ciddi problemler yaşamaktadır. Sağırlık-dilsizlik ve hatta zeka ve gelişim geriliğine sebep olmaktadır. Tüm bu istenmeyen olaylar, bebek doğduktan sonra hastaneden eve çıkmadan önce yapılabilecek işitme testi ile engellenebilir.

Yenidoğan bebeklere işitme testi nasıl yapılır?
Yenidoğan bebeklerin kulaklarına belli şiddette sesler verilip, duyup duymadığı beyin dalgaları ölçülerek anlaşılır. Bu işlem basit olup, bebeğe hiçbir rahatsızlık vermez, 15 dakikada yapılabilir. Testin güvenilirliği %97 oranındadır.

Duyma testi bebeklere ne zaman yapılmalıdır?

Bebeklere doğumdan sonra, eve gitmeden önce, hastanede işitme testi yapılması en uygunudur. Son dönemlerde yapılan bir çalışmada, yenidoğan döneminde tanı konduğu takdirde, erkenden kullanılmaya başlanacak işitme cihazları sayesinde, bebeklerin konuşma ve iletişim problemlerinin en aza indirilebildiği görülmüştür.

Zaten şu an üllkemizdekşi tüm devlet hastanelerinde ve özel hastanelerin birçoğunda bu test mecburi olarak yapılmaktadır.

Hangi durumlarda duyma testi mutlaka yapılmalıdır?

İşitme kaybı açısından riskli durumlar şunlardır:

Ailede sağırlık hikayesi olması,
• 1500 gr'ın altında doğan bebekler,
• Yüz kulak anomalisi olanlar,
• Suni solunum ihtiyacı olanlar,
• Sarılığı çok yüksek seyretmesi,
• Doğumda uzun süre oksijensiz kalan bebekler.

Bu durumlardan birinin varlığında mutlaka yenidoğan döneminde işitme testi yapılmalıdır.
İşitme testi her yenidoğan bebeğe bir tarama testi olarak yapılmalı mı? Ülkemizde, her yenidoğan bebeğe yapılan kan tarama testlerinde hipotiroidi, fenilketonüri gibi hastalıkların sıklığı 100 000'de 10-30 arasında bulunmaktadır. Oysa, yenidoğanda işitme problemi sıklığı, 1000'de 2, bazı riskli gruplarda ise 650'de 1 kadardır. Önlem alındığı takdirde, bebeğin gelişimi olumlu yönde etkilenebileceği için doğum sonrası işitme testi yaptırmak önemlidir. Ülkemizde de bazı merkezlerde bu test yapılmaktadır.

Kaynak: http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/isitme-tarama/171

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..