Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '07

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Yenidoğanda kusma ve gaz problemleri

Yenidoğanda kusma ve gaz problemleri
 

Yeni doğmuş bir bebeciğin ağlamasının sebebleri; altını kirletmiştir (değiştirince susar) , acıkmıştır (emzirin susar) , gazı vardır (sırtını sıvazlayın geçer) Geçmez!

Emerken yuttuğu hava bebeğin midesinde şiddetli ağrılara neden olur. Anlamsız ağlaması, sürekli huzursuz olması, uykudan ani uyanmalar bu gaz sancılarına bağlanabilir. Annenin emzirirken bebeğin pozisyonunu iyi ayarlaması önemlidir. Bebeğin vücudunun memeden biraz daha aşağıda tutulması, burun deliklerinin memeye gömülmesinin önlenmesi, bebeği arada bir memeden ayırarak dinlenmesini sağlamak gerekir.

Emdikten hemen sonra kusması, bebeğin rahatsız olmasından değil de küçücük midesinin, hırslı emme sonucu kapasitesinden daha fazla süt taşıyamayacağından dolayıdır. Mide büyüdükçe kusmalar azalır. Beslenmesi bozulmuş, ateşi olan ve dili kurumuş bebeklerin zamansız (beslenmeden) kusmaları bir rahatsızlık sonucudur. En kısa zamanda doktorunuza müracaat etmelisiniz.

Hık tutması, bebeğin midesinin büyüyor olduğunu gösterir. Genişleyen mide diyafram dediğimiz karın kasına baskı uygulayarak refleks doğurur. Hık hık hıklar, bebecik... Bir yandan da gülerler yan yan...

Öyle bir ağlıyor ki, ortalık inliyor... Kesin bunda bir şey var deyip atladınız arabaya en yakın sağlık merkezine götürüyorsunuz. Araba daha yarı yoldayken bir de bakmışsınız ki, az önce kıyametleri koparan şeytan, melek olmuş uyuyor... Bence bir tedavi yöntemi arabayla gezdirmek. Bir kaç hastama önerdim, önce şaşırdılar, sonra ilaç vermektense daha faydalı gördüler.

İlaç olarak gaz gidericiler öneriliyor ancak ben bitkisel tedaviden yanayım. Kimyonlu rezene çayı favorim. Birkaç çay kaşığı yeterli oluyor.

Bir de anne dikkat etmeli yediklerine: kara lahana, barbunya ve kuru fasulye, acı, baharatlı yiyecekler yememeli. Kendini sıcak tutmalı.

Bebek bu, elbette sancı çekecek, kusacak ve hasta olacak! Önemli olan tedbirli davranılmalı ve korumalı. Onlar bu dünyayı tanırken sizin de yanınızda olduğunu hissetmeli. Biraz uğraştırır ama altı ayı dolunca siz ona, o hayata alışmış olursunuz....

 
Toplam blog
: 68
: 4699
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Tıp doktoru ve iki senedir online sağlık danışma hizmeti veren  sitesinin yöneticisiyim. Sık ka..