Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '09

 
Kategori
Dünya
 

Yenidünya da Roller Üstlenmesi ve İran-2

Yenidünya da Roller Üstlenmesi ve İran-2
 

Resim; http : //www.resimvadisi.com / Adresinden alınıp düzenlenmiştir.


Yenidünyada Rollerin Üstlenilmesi ve İran başlıklı yazının devamıdır.


İran topraklarının tarihi bugün elde edilen bilimsel bulgular ışığında; Zayende, Jiroft ve Elam imparatorluğu ile başlıyor (MÖ 3200-MÖ 625), Med-Pers imparatorluğu ile orta çağda (MÖ 625- MS 599 ) doruğa çıkıyor.
Özellikle kültür sanat alanında çevresindeki uygarlıkları etkilemiş çok dinli, çok etnik unsurdan oluşan medeniyetlere ev sahipliği yapan tarihi süreçten geçtiği ortadadır. Burada tarihsel süreçlere girmeyeceğim, geniş bilgi edinmek isteyen olursa ilgili kaynaklardan edinebilir.


Humeyni önderliğinde 1979 yılında İran topraklarında İran İslam Cumhuriyeti adı altında yeni bir devlet kuruluyor.
Ardından 1980–1988 arasında Irakla savaşın başlaması ve oluşturulan yeni yönetimin bundan yararlanarak rejimini oturtması süreci.

Her ne kadar da savaşın sebebinin Şatt-ül Arap suyolu ile adalar anlaşmazlığı ve Irak içindeki Şii nüfusun Saddam’ a karşı kışkırtılması ayaklanma çıkarılması endişesi olarak belirtilse de… Devrime karşı devrim yapılmaması için alınmış bir karar gibi gözükmektedir.

İran’ın lideri Humeyni hakkında kısa bir bilgi; yıllarca yönetimde bulunan Rıza Şah Pehlevi’ ye karşı tutum alması sonucu sürgün olarak gönderilmiştir. Önce kısa da olsa Türkiye de Bursa da (1964) sonra 15 yıla yakın Şii Müslümanların bulunduğu Irak’ in Necef kentin’ e oradan da Saddam’ın ülkesini terk etmesini istemesinden sonra ise 1978 yılının 6 Ekim’ inden 1 Şubat 1979 tarihine kadar karşı çıktığı batı nüfuzuna sığındı. Fransa’nın Paris kentinin banliyösü Neauphle-le-Chateau da kaldı. Bu bilgi ileride açıklama yaparken gerekli olacak.

İran özellikle fosil yakıt (petrol, doğal gaz), tarım ürünleri ve son on yıldır sanayi ürünlerini de ihraç ederek ülke ekonomisini ayakta tutan bir görünüm izlemektedir. 1980 yılından bugüne kadar uygulanan ambargoya (gerçi bunun sorgulanması gerekmektedir) rağmen İran gün geçtikçe bölgede hızla gelişen bir yapı izlemektedir. Yıllık büyüme oranı son on yıl için ortalama %5, 1 olarak ölçülmüş, ihracatı ile ithalatı karşıladığı gibi yıllık olarak yaklaşık 9 milyar dolar cari denge fazlalık vermektedir.


Birde buna özellikle Çin ve Rusya’dan ve sonra da ABD karşıtı diğer ülkelerden aldığı teknoloji ile geliştirdiği silah sistemleri ve nükleer alanda yaptığı atılımlar eklenince karşımıza bölgemizde önemli rol üstlenen bir ülke çıkmakta.
Sanırım emperyalist güçlerin Afganistan da konuşlanma sebeplerinden en önemlisi İran’ın bir abluka altına alınması sürecinin tamamlanmasıdır.


Zira ABD askeri gücünün omurgasını teşkil eden Deniz Kuvvetlerinin ulaşamadığı Afganistan’a da müttefik güç olarak adlandırdığı diğer devletleri NATO şemsiyesi altında boşuna yerleştirmedi… İçerisinde kendi kuvvetleri de bulunduğundan, kontrol güvenlik altına alındı.


Aklımıza peki, tek başına bu işlemleri neden yapmıyor? Sorusu gelebilir.

Birincisi dünya kamuoyundan alacağı tepkilere kılıf olarak, ikincisi bölge yakınında bulunan ve halen karşı güç görüntüsü veren ama son yirmi yıllık süreçte aslında paylaşımı ortaklaşa yaptıkları açıkça ortaya çıkan Rusya’nın düştüğü yanlışa düşmeme…


Burada bir parantez açmak istiyorum. Komplo teorisi olarak ele alınabilir ama yine de belirtmeden geçemeyeceğim. Afganistan’ın o günkü yönetim olarak SSCB tarafından işgali sanırım yine emperyalist güç odaklarının planı idi. SSCB kuvvetlerine karşı direnişte gerekli yardımı yapan (iyi adam) emperyalist güçlerin yönetimi ve güdümündeki devletler olmuştu. Bunların başında da ABD gelmekte idi…


Böylece ileride yapılacak bir harekât esnasında Afganistan’da yaşayan halkların desteğini kazanmak, bölgeyi bizzat tanımak, coğrafi koşullar hakkında ve sosyolojik açıdan bilgi sahibi olmak ana amaçtı sanırım.

Devam edecek...

Yararlanılan Kaynaklar:
1. http : // www.jobnak.com/
2. http : // www.21yyte.org/
3. http : // tr.wikipedia.org/
4. http : //www. Irankültürevi.org.
5. http: //www.msxlabs.org

 
Toplam blog
: 371
: 835
Kayıt tarihi
: 14.02.09
 
 

Adalet önce kendimizde başlamalı ve haksızlıklar sorgulanmalı  ve hataların, afetlere dönüşmeden ..