Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '14

 
Kategori
Dünya
 

Yenidünya düzeni

Yenidünya düzeni
 

Yenidünya Düzeni


11.03.2014
 
Dengeler değişmekte ve güç merkezi kaymaktadır. Güç dengesi doğuya doğru hareket etmeye başlamıştır. Balkanlar, Türkiye, Ortadoğu, Hazar Bölgesi ve Kuzey Karadeniz Bölgesi dünya merkezi olma yolunda. Destek bacakları ise Rusya, Kafkaslar, Hindistan, Çin ve Japonya’ya uzayan bir hat üzerinde teşkil olmaktadır.
 
Batı medeniyetinin temsilcisi artık yalnız ABD’dir. Yenidünya düzeninde Avrupa’nın yeri ve konumu mevcut değildir. Güç merkezinin elinden kaydığını gören Avrupa kontrolü tekrar eline alarak pozisyonunu koruyamasa bile etkinliğini mümkün mertebe sürdürebilmenin yollarını aramakta, bunun içinde yeni güç merkezini ateşe vermektedir.
 
Tarihte güç doğu ile batı arasında gidip gelmiştir, şu anda yine güç merkezi doğuya yönelmiştir. Bu coğrafya beklediği tarihsel kazanımına tekrar kavuşmak üzeredir. Yalnız bitmek bilmeyen fitnelerden, parlayan ufak kıvılcımlardan ve devamını talep eden çıkar gruplarının düzeninden kaynaklanan bir büyük savaşın tüm dünyanın başına musallat olma ihtimalide gün geçtikçe artmaktadır.
 
Yukarıda bahsedilen jeostratejik güç merkezi kazanımını elde etmek bize ve çevremize çok pahalıya maalolabilir. Bu ücret, bu zamana kadar ödenmemiş büyüklükte bir ücrette olabilir. 1. Ve 2. Dünya Savaşlarında olduğu gibi birçok ülke bu savaştan kendini azade tutmak isteyip ama istemeye istemeye taraf olmak zorunda kalabilir. Böyle bir kriz durumunda; dört yanımız alev alev yanarken tarafsız kalmamız da mümkün gözükmüyor.
 
Sonuç olarak yenidünya kendi kurları ve kurumları ile doğmak isterken bu doğumu kendilerine bekasal bir tehdit ve risk olarak görenler elbet ellerinden geleni arkalarına koymayarak, gerekirse her şeyi yakıp yıkarak karşı bir duruş sergilemek durumunda kalacaklar.
 
Toplam blog
: 72
: 918
Kayıt tarihi
: 29.06.08
 
 

1971 İzmir doğumluyum. Strateji, Taktik Felsefe, İşletme, Liderlik, Kalite Güvence Sistemleri, El..