Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '21

 
Kategori
Felsefe
 

YeniHayatFelsefemizMİNİMALİZM

 

 

Son zamanlarda Minimalizm aşağı, Minimalizm yukarı bolca duyuyoruz. Tamam da peki nedir bu minimalizm? Nasıl minimalist olunur? Gibi gibi aklınıza takılan birçok sorunun cevabını işte bu yazıda bulacaksınız.

Minimalizm dini bir akım değildir. Minimalizm bir felsefe, hayat tarzı oluşumudur. Bir bakıma bireyin farkındalıklarının artması ile kendine çekidüzen vermesi diyorum ben. Çünkü hayatını topyekûn etkileyecek kararlar alıp, adımlar atıp, uygulamaya konmasıdır. Birazdan aşağıda okuyacağınız adımları yapmazsanız Minimalizm olmuyor.

 

Uzun lafın kısası adım adım, madde madde ele alalım konuyu.

  • Sosyal medya profillerinden bir sürü ileti, e-posta mı alıyorsunuz?
  • Sosyal medyadaki ayak fotoğraflarından sıkıldınız mı?
  • Sosyal medyadaki arkadaş yığınınız neden var?
  • Mutfak dolabı, kıyafet dolabı gibi dolap kapaklarını açtığınızda üzerinize mı yıkılıyor?

 

İşte tüm bu sorulara cevabınız EVET ise acilen minimal bir hayata başlamanız gerekmektedir.

 

Minimalist bir hayata nasıl adım atarım veya neler yapmalıyım?

 

Sosyal medya profillerinden bir sürü ileti, e-posta mı alıyorsunuz?Evet alıyoruz maalesef. Bunları okumak, silmek vs hepsi birer zaman kaybıdır. Buna şöyle engel olabilirsiniz. Kayıtlı durumdaki e-postanızı, smslerinizi tek tek silin. Firmalardan gelen mesajlara ne gerek var. Silin ve aboneliklerinden çıkın. Böylelikle zırt pırt mesaj veya mail almayacaksınız.

Telefon rehberinizi de temizleyin. Rehberinizdeki kişileri arayın, hem uzun süre görüşmediğiniz insanlar ile görüşmüş hem de artık kullanılmayan numaraları ayıklamış olursunuz. Sizi hiç arayıp sormayan kişileri çıkartın listelerinizden. Listenizde sadece önem verdiğiniz ve sık sık görüştükleriniz kalsın.

Sosyal medyadaki arkadaş yığınınız neden var? Sosyal medyadaki ayak fotoğraflarından sıkılmadınız mı? Ben çok sıkılanlardanım. Bir tek deniz kenarı ayak fotosu değil. Ayaklar her yerde var. Evde, dağda, havuzda, arabada, yürüyüşte …. İşte bu gereksiz paylaşım yapanları hayatınızdan tek tek çıkarabilirsiniz. Yani sosyal medya arkadaş detoxu yapın. Takipten çıkın böyle hesapları. Size “neden sildin?” diye sormayacaklar emin olun. Çünkü onunda umurunda değilsinizdir ??

Sosyal medyada çok fazla vakit mi geçiriyorsunuz? Telefonunuzdan, bilgisayarınızdan sosyal medya hesaplarınızı kapatın. En çok kullandıklarınız haricinde hepsinden çıkın. Böylelikle enerjinizi ve vaktinizi başka şeylerde kullanabilirsiniz.

Mutfak dolabı, kıyafet dolabı gibi dolap kapaklarını açtığınızda üzerinize mı yıkılıyor?Bunun için yapmanız gerekenler oldukça basit çözümlerdir. Kıyafet dolabınızı komple indirin ve tek tek eleyin. Zayıflarım nasılsa diye beklettiğiniz kıyafetleri, o yıl o renk moda diye aldığınız ve bir daha hiç giymediğiniz kıyafetlerinizi ayırın ve bir kenara koyun. Tarzınıza ve ihtiyaçlarınıza göre bir gardırop bırakın sadece. Ayırdığınız kıyafetlerinizi arkadaşlarınıza, çevrenize veya ihtiyaç sahibi insanlara verebilirsiniz. Hatta satışını yaparak gelir elde edebilirsiniz. Aynı metodu mutfak dolabınızda da uygulayabilirsiniz. Gereğinden fazla saklama kaplarını, ihtiyacınızdan fazla cam kavanozları, durmadan aldığınız kahve fincanlarını artık bir kenara ayırmanın vakti geldi demektir. Bu durumda armağan ekonomisi ile tanışın. Yani armağan edin. Sizin fazla eşyanız bir başkasının ihtiyaç listesinde yer alıyor olabilir.

Steve Jobs yıllarca aynı kıyafet kombini giymiş. Einstein da minimalist düşünceyi desteklermiş. Buna günümüzden Acun Ilıcalı ve Cem Yılmaz’ın kıyafet tercihlerini de örnek gösterebiliriz.

 

Ne kadar çok eşya o kadar çok temizlik, bakımı, saklanması, düzenlenmesi, zaman ve para ayırmak demektir. Daha az eşya, daha çok an demektir. Daha az satın alın ama daha iyisini alın. Böylelikle daha az satın almak ve daha fazla para biriktirmek, daha az borca girmek demektir. Artık dinlemediğiniz cdler, heves edip aldığınız ama bir daha el değdirmediğiniz hobi malzemeleri gibi evde âtıl durumda olanları bir köşeye ayırın ve atılacakları atın, verilecekleri verin.

Daha az eşya ile daha çok tüketmek minimalizmin amacıdır. Daha çok vermek, daha çok almak demek değildir. Bozulan, kırılan, yırtılan, sökülen, kopan eşyalarınızı, kıyafetlerinizi atmayın tamir edin. Böylelikle aynı ürüne defalarca para vermemiş olacaksanız. Satın alma ödünç al ilkesi benimseyebilirsiniz. Ne demek bu; deniz kenarında yaşamıyorsanız (Konya, Kayseri gibi) bir sürü mayonuz neden var? Ya bir tane satın alın ya da ödünç alın ihtiyacınız olduğu zaman. Ya da işe her gün otobüs ile gidiyorsanız onlarca topuklu ayakkabıya ihtiyacınız yok. Yenisini almanıza gerek yok. İhtiyacınız haricindeki verebilir, satabilir, takas eşya olarak kullanabilirsiniz.

 Minimalist oldum diye evdeki her şeyi de atmayın. Buna aile yapınız, yasadığınız coğrafya, aile bireyi sayısı gibi etkenleri de göz önüne almanızda fayda var.

En çok yapılan hatalardan biri de listesiz alışverişe çıkmaktır. Minimalist bir hayat için alışveriş listeniz olmadan alışverişe çıkmayınız. Böylelikle sadece ihtiyacınız olanı almış ve gereksiz para harcamamış olacaksınız.

Tezgâh üstünü boş bırakmak minimalizim midir?Evet minimalizmdir. Tezgâhın üzerine bazen sırf dekor olsun diye bile bir şeyler alınıp koyula biliniyor. Aradan biraz zaman geçince de başka dekor eşyaları alınıyor. Böylelikle hem tezgâh üstü gereksiz doluyor hem de gereğinden fazla para harcamış oluyorsunuz.

 

Minimalizm doğal yaşam mı demektir?

 

Buna net bir cevap vermek çok zor. Hem evet hem hayır diyebiliriz. Bunu şöyle bir örnek ile açıklayabilirim. Eskiden mendiller vardı, şu an peçeteler var. Tekrar mendillere dönebilirsiniz. Böylelikle hem doğal yaşamı hem de evde atıl durumda duran mendilleri işleve sokarak minimal bir hayatı seçmiş olacaksınız. Ayrıca sürekli peçetelere vereceğiniz paradan da tasarruf yapmış olacaksınız. Veya atıksız bir yaşam için toz torbalı bir süpürge yerine su hazneli süpürgeleri tercih edebilirsiniz. Süpürgedeki o bez veya kalın kese kâğıdı olan torbaları sık değiştirmek zorundasınız ki, elektrik süpürgesinin performansı düşmesin. Oysaki su hazneli süpürgeler için su kazanının olduğu yeri yıkamanız yeterlidir.

Az çok mudur? Minimalizme göre az, çoktur. Sadece ihtiyacınız olanı ve ihtiyacınız kadarını alırsanız o çoktur. Unutmayınız ki Minimalizm sade ve basit olan güzeldir der.

Bütün sorumlulukları üzerinize almak zorunda değilsiniz. Üzerinize aldığınız sorumlulukları da görev dağılımı yaparak üzerinizdeki iş yükünü azaltarak minimal bir hayatınız olabilir.

Ve son olarak yazımı ünlü ve başarılı insanlarınMinimalizm ile ilgili söyledikleri sözlere yer vererek bitirmek istiyorum.

 

‘Önemli olan hayatta en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır.’Platon

‘Daha fazla yere değil, daha az eşyaya ihtiyacımız var.’  Joshua Becker

Sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan bir güzellik anlayışıdır.Hegel

‘Sadelik en yüksek gelişmişlik düzeyidir.’  Leonarda da Vinci

 

 
Toplam blog
: 10
: 1897
Kayıt tarihi
: 24.07.12
 
 

@hataycocuk  ..