Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '14

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bir röportaj

Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bir röportaj
 

 Yenilenebilir enerji küresel ısınma konusunun çokça konuşulduğu günümüzde gündeme oturmuş bir konu. Türkiye, üretttiği enerjinin belli bir bölümünü "Yenilenebilir Enerji Kaynakları" (YEK) üzerinden sağlamak istiyor. Rüzgarın ve güneşin bol olduğu ülkemizde YEK için bir araştırma yaptığınızda önünüze bir çok bürokratik engel çıkmakta. Mesela Güneş enerjisi üzerinden elektirik üretip satmak istediğinizde bunu yapabilmenizi sağlayacak bürokratik sıkıntı o kadar çok ki çok kolaymış gibi görünen "girişim hevesiniz" hemen kursağınızda kalmakta. Elinizde paranızın olması önemli ama sermayeniz kısıtlı ve bu işe teşviklerle ( Hibe ve Kredi ile) girmeye kalkıyorsanız işiniz daha da zor çünkü sizi inanılmaz zor bir süreç ve sabır sınavı beklemekte resmen. Sanki bu ülkede birşeyler yapılmasından en çok korkanlar "bürokratlarmış" gibi hissediyorsunuz bir an. 

Allah aşkına hem girişimcileri teşvik ediyormuş görüntüsü var, hem de muazzam bir bürokratik süreç var. Türkiye'nin çok büyük olan güneş, rüzgar ve su kaynaklarından elde edilecek enerji için üzerinden bir yarış atı gibi atlamanız gereken yığınla engeller var.

Bunca engeller yüzünden ve yıldırmaların yüzünden kim bu işe girer ki?

Girişimciler yılmış vaziyette. Girişimde bulunanların çoğu da bürokrasiden tanıdıkları olan ve önündeki engeleri alçakta olan kimseler.

Bıkanlar sadece girişimciler değil. Umudu kalmamış olan gençler de, ki onlar bu ülkenin asıl en değerli kaynaklarıdır, bu ülkeden gitmeyi planlıyor. Hükümet girişimcilerin önünü daha da açmalı, şu anda istekli ve hevesli insanları, eğitimli gençleri kaçırmamalı.

Aşağıda Türkiye'de umudunu yitiren ve YEK konusunda eğitim almış olan bir gençle yaptığım röportajı yayınlıyorum.

a.ö
Sizi tanıyabilir miyiz?

h.b
İsmim Harun

Yaşım 19

Yıldız Teknik Üniversitesi meslek yüksekokulunda Alternatif Enerji Kaynakları okudum.

a.ö
Okuduğunuz bölümle ilgili staj yapabildiniz mi?

h.b
Bölümümü Enerji Bakanlığı, enerji de dışa bağımlılığı azaltmak için açmış. Fakat ilk staj dönemimde bile İstanbul'da staj yeri bulamadım. Sonraki sene Balıkesir'de yabancılarla AYETEK WIND'de 2 aylık çok verimli bir staj yaptım.

a.ö
Türkiye’nin rüzgar potansiyeli nedir?

h.b
Türkiye Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası (REPA) ile Türkiye'de yıllık rüzgâr hızı 8,5 m/s ve üzerinde olan bölgelerde en az 5.000 MW, 7,0 m/s'nin üzerindeki bölgelerde ise en az 48.000 MW büyüklüğünde rüzgâr enerjisi potansiyeli bulunduğu tespit edildi.

Türkiye'de rüzgâr gücü kapasitesi dereceli olarak genişlemektedir. 2013 yılında 7.518 GWh'dir

Ciddi yatırımlar gerektiren işler ve bununla birlikte örneğin 5 tane 1MW lık yani toplamda 5MW lık bir sistem kurulsa yaklaşık 2000 konutun elektrik ihtiyacını rüzgar enerjisinden üretmiş oluruz.

a.ö
Mesleğinizle ilgili iş bulabileceğinizi sanıyor musunuz?

h.b
Devletin alternatif enerjiye ihtiyacının olduğunu biliyorum fakat ne kadar alternatif enerjiye meraklı olsam da durmadan üstüne bilgiler katıp çalışmalarımı geliştirsem de iş bulacağımı sanmıyorum. Staj dahi zor buldum. Türkiye'de iş bulma konusunu düşünemiyorum.

a.ö
Burada iş bulamazsanız ne yapacaksınız?

h.b
Şu an dilimi geliştiriyorum Kanada Yeni Zelanda ve Avustralya’da bu konuya çok önem veriliyor oraya gideceğim. 

a.ö

Teşekkürler...

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..