Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '17

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Yenilenebilir Enerji Kaynakları
 

yenilenebilir enerji


Yenilenebilir enerji kaynakları sürekli doğadan beslenen ve bu sayede tükenmeyen enerji kaynaklarıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları gaz salınımı yapmadıkları için dünyanın en temiz enerji kaynaklarıdır ve çevreyi hiçbir şekilde kirletmezler. Elektrik üretmek için sıklıkla kullandığımız fosil yakıtlar dünyanın kirlenmesine neden olduğu gibi yaşam alanlarımızın farkında olmadan yaşanamaz hale gelmesine neden olmaktadır.

Günümüzde kullanılan enerji kaynaklarının büyük bölümü bitme noktasına gelmiştir. Bu yüzden bu enerji kaynaklarının alternatifleri aranmaya başlamıştır. Yapılan arge çalışmalarıyla yenilenebilir enerji kaynakları geliştirildi ve birçok alanda kullanılmaya başlandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarına alternatif olarak nükleer enerji tercih ediliyor olsa da nükleer enerjiyle çalışan sistemlerin denetimi aşırı derecede riskli olduğu için uzmanlar tarafından kullanılmaları önerilmemektedir.

Enerji üretiminde birçok ülke dışa bağımlıdır. Bu dışa bağımlılık ülkelerin her yıl enerji elde etmek adına yüksek paralar harcaması anlamına geliyor. Enerji elde etmek için harcadıkları bu paraları harcamamak ve enerji konusunda dışa bağımlı olmamak isteyen birçok ülke yenilenebilir enerji kaynaklarına hızlı bir şekilde geçmeye başladı. Ülkemiz de kurmuş olduğu güneş panelleri ve rüzgar türbinleri sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarını enerji üretiminde kullanmaya aktif bir şekilde başlayan ülkelerden birisidir. Bu alanda daha fazla yatırımlar yapılmaya başlandığı zaman eminiz ki ülkemiz enerji konusunda dışa bağımlılığını tamamen ortadan kaldıracaktır. Günümüzde Almanya ve Portekiz yenilenebilir enerji ile alakalı en fazla yatırım yapan ülkelerdir. Portekiz yetkilileri ülkelerin sadece yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak hiçbir ülkeye bağlı kalmadan yaşam sürebileceğini kanıtlamak için ülke genelinde 4 gün boyunca tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladı. Bu da gösteriyor ki bizler de gerekli oranda yatırımlar yaparsak yenilenemez enerji kaynakları yerine yenilenebilir enerji kaynaklarını her alanda kullanabiliriz. Bu da diğer ülkelere olan enerji bağımlılığımızı sonlandıracak önemli bir adım olacaktır.

Yenilenebilir enerji kaynakları

Rüzgar enerjisi: Yıl boyunca rüzgarın etkili bir şekilde estiği her alanda enerji elde etmek için kullanılabilir. İlk yatırım maliyetleri yüksek olsa da rüzgar türbinleri kurulduğu zaman sadece birkaç sene içerisinde yapılan yatırımı karşılayacaktır ve kar etmeye başlayacaktır. İzmir ve çevresi Türkiye’de en güçlü rüzgarların olduğu yer olduğundan dolayı buraya rüzgar türbini kurma yatırımları yapılıyor.

Güneş enerjisi: Tüm dünya ülkelerinin en çok kullandığı yenilenebilir enerji kaynağıdır. Güneş var olduğu müddetçe güneş enerjisinden yararlanılarak enerji üretilebilir. Güneş panelleri güneşten aldıkları enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir. Ayrıca güneş enerjisinden suyun ısıtılmasında da yararlanılır.

Hidroelektrik enerjisi: akarsuların enerjisinden faydalanılarak enerji elde edilmesini kaplar. Hidroelektrik enerjisi barajlara kurulan hidroelektrik santrallerinde üretilen elektrik enerjisidir. Baraj kapakları açılarak bırakılan su jeneratör türbinlerinin dönmesini sağlayarak elektrik enerjisi üretir.

Jeotermal enerji: yer altı sularının magma etkisiyle ısınıp yeryüzüne çıktığı noktalarda oluşan enerjidir. Konutların ısıtılmasında sıklıkla kullanılır ayrıca jeotermal kaynaklarına yakın yerlerde yapılan kaplıca tesisleri turizmin de gelişmesini sağlıyor.

Biyokütle enerjisi: bitki ve hayvan artıklarının özel işlemlere tabi tutulmasıyla elde edilen enerji türüdür. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında bulunan biyokütle enerjisi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına oranla çevreye az çok zarar vermektedir.

Hidrojen enerjisi: hidrojen gazının motorlarda yakıt pili olarak kullanılması yeni bir teknolojik gelişme olarak kabul ediliyor. Borun hidrojen depolama özelliğinden yararlanarak hidrojenle çalışan motorlar üretildi ve bazı ülkelerde hidrojenle çalışan arabalar kullanılmaya başlandı. Hidrojen enerjisinin gelecekteki en önemli yenilenebilir enerji kaynağı olması bekleniyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları bunlar olsa da zaman içerisinde illaki bu enerji kaynaklarının arasına yenileri eklenecektir. Yenilenebilir enerji kaynaklarında günümüzdeki en büyük sıkıntı verimlerinin düşük olmasıdır. İlerleyen yıllarda verimlerinde iyileştirme yapılırsa daha fazla yerde kullanılacağından şüphemiz yok.

Kaynak: http://www.bilgitimi.com/yenilenebilir-enerji-kaynaklari-nelerdir.html

 
Toplam blog
: 12
: 1086
Kayıt tarihi
: 14.10.14
 
 

Sakarya Üniversitesi bünyesinde yer alan Mühendislik fakültesinin gıda mühendisliği bölümünden me..