Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '10

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Yenilenebilir enerji ve diğer yöntemler

Yenilenebilir enerji ve diğer yöntemler
 

Yenilenebilir enerji: Atıklardan, rüzgar, güneş enerjisi, gelgit enerjisi gibi pek çok yöntemi var.


Yenilenebilir enerji ile ilgili yazının beşinci bölümünde; rüzgar dışındaki yöntemlerden ve bunların birbirleri ile olan avantajları

5- YENİLENEBİLİR ENERJİDE DİĞER YÖNTEMLER:
Diğer yenilenebilirlerin etkisini belirlemek amacıyla benzer metotlar kullanılabilir, ama bunların beş baslık altında toplanabilecek performans özelliklerinin farklı olduğunun da göz önünde bulundurulması gerekir:

•- Atıklardan, çöp gazından, enerji bitkilerinden elde edilen enerji ve jeotermal enerji gibi sürekli kaynaklar kesintisiz elektrik arzı üretebilirler, bunların kapasite kredileri kapasite kullanım oranı gücüne yakındır (%75-85) ve ilave dengeleme masrafına yol açmazlar.

•- Rüzgar ve dalga enerjisi genel anlamda, mevsimsel ve günlük eğilimlere sıklıkla maruz kalsalar da tabiatta rastlantısal bulunurlar. (Kaliforniya geçişlerinde rastlanan günlük güçlü eğilimleri Avrupa’daki rüzgarlarda rastlanmaz.) Rüzgarın rastlantısal özelliği hem ısısal hem de uzaysaldır. Ama geniş ölçekli hava sistem hareketleri geniş coğrafi alanlarda belirleyici eğilimler olduğu anlamına gelir.

•- Güneş enerjisi, geniş anlamda, rüzgardan daha az rastlantısaldır, çünkü temelini oluşturan mevsimsel ve günlük eğilimler tam olarak tahmin edilebilir. Gene de, rastlantısallık, bulut örtüsünün değişiminden ortaya çıkar. Birleşik Krallıktaki fotovoltaiklerin kurulumlarının kapasite kredisi, bu santrallerden puant talebi civarındaki üretimi -genelde Ocak hafta içi 17:30a denk gelir- kesinlikle 0’a yakın olduğundan, çok düşük olmaktadır.

•- Gelgit enerjisi günesin dönüsünden ziyade ay ile ilgili tek kategoridir. Oldukça kesin şekilde tahmini yapılabilir ama gelgitin puant üretiminin elektrik sistemindeki puant taleple nadiren çakışacaktır. Önerilen Severn barajının ayrıntılı çalışmalarına göre; santralin kapasite kredisi yaklasık olarak kapasite kullanım oranı gücünün %15i olup, kapasite faktörü ise %22 olarak tahmin edilmiştir. (National Grid, 2001. National Grid and Distributed Generation - Facilitating the future. http://www.nationalgrid.com/uk/social&environment) Eğer birçok gelgit barajı insa edilmis olsaydı, coğrafi çeşitliliğin etkisiyle tıpkı rüzgarda olduğu gibi kapasite kredisinin artması beklenebilecekti. Aynı etmenler gelgit buhar aletleri için de geçerlidir.

•- Hidrolik güç kapasite kredileri inşa edildikleri alandaki yağmur oranına baglıdırlar. Bir çok İsveç ve Norveç projesi yüksek yük faktörlerine sahipken, Güneydogu Avrupa’daki bazı projeler yağmur düşüşüne sıkıca bağlı olup düşük yük faktörüne sahiptirler ve daha değişken üretimleri vardır. Sinden (Sinden, G, 2004. Submission to House of Lord Science and Technology Committee, Renewable Energy: Practicalities. HL paper 126-II.) Birleşik Krallık’taki elektrik şebekesinin ek rezerv ihtiyacını önemli miktarda azaltmanın yenilenebilir enerji teknolojilerinin kombinasyonuyla başarılabileceğini iddia etmiştir.
(Devam edecek)

Murat SEVGİ

msevgi@mental.com.tr

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..