Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '13

 
Kategori
Tarih
 

Yeraltı Ordusu'nun Terracotta Askerleri

Yeraltı Ordusu'nun Terracotta Askerleri
 

O askerleri hepimiz biliyoruz. Çinli toprak askerler. Peki onlar gerçekte kim?


Kasım ayından beri Topkapı Sarayı'nın ev sahipliğini yaptığı Çin Hazineleri sergisine ancak bugün gidebildim. Orada fark ettim ki Yasak Şehir Müzesi'nden gelen imparatorluk ailesine ait koleksiyonun yanında Çin'in Yeraltı Ordusu adıyla sergilenen Terracotta Askerleri'nin aslını hiç araştırmamışım. Çoğumuz gibi onları görsel ortamlarda gördüğümüz topraktan yapılma Çin askeri heykelleri olarak, sanat çalışması olarak, tanıyordum. Sergide yüzlerine baktığımda onların çok daha fazlasını içerdiğini hissettim

Yüzlercesini beklerken binlerce olduklarını öğrendiğimde hissettiğim, aralarında gezerek her birinin farklı yüzüne bakma isteğini tarif edemem.
 
1974'te  Xi'an şehrinden bir çiftçi tarihi bir keşif yapıyor. Topraktan bir ordu... İhtişamlı antik buluntuların yegane kaynakları gibi o da bir mezar. Bölgedeki bütün beylikleri yenerek Savaşan Devletler dönemini sonlandıran ve Qin Hanedanı'nı kurarak Çin'in hükümdarı olan Qin Shi Huang, henüz hayattayken bu mezarın emrini veriyor. 
 
Mezarın inşası 37 yıl sürmüş ve 700 bin işçi çalışmış. Tarih mi? Heykeller M.Ö. 210 yılında yapılmış. 
 
Bulunduğu yerde aşama aşama müzeye dönüştürülen alan 3 kısımdan oluşuyor. Müzenin toplam alanı 16 bin metrekare. 1974'te çiftçinin keşfettiği 14 bin metrekarelik Pit 1, mezarın en büyük bölümü. 1979'da halka açılan bu alanda askerler ve atlardan oluşan 6000 heykel bulunuyor. İki yıl sonra Pit 2 ve Pit 3 keşfedilmiş. Pit 3, 1989'da 68 asker, bir at arabası ve dört at ile halka açılmış. Pit 2 ise 1994 yılında binin üzerinde asker ve 90 tahta at arabası ile halka açılmış. 
 
Askerler ve at arabalarının yanında bu üç bölümde 10 binin üzerinde zırh, kalkan, miğfer, mızrak gibi bronz savaş aletleri de keşfedilmiş. 
 
Ayrıca; Yeraltı Ordusu 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilmiş. 
 
İşin tuhafı askerler mezara rastgele dizilmemiş. Rütbelerine göre sınıflandırılan askerler, dönemin ileri savaş stratejilerinden birine göre dizilmiş. Önde okçu birlikleri, orta ve arka birliklerin yanı sıra yanlarda da destek birlikleri bulunuyor. Ayrı bir alanda ise imparatorun merasim taburu gene kendi özel düzenlerinde konumlandırılmış. 
   
Askerlerin yüz ifadeleri ve kıyafetleri birbirinden farkı olarak tasarlanmış. Genç, okçu, yaşlı, rütbe gibi farklarla ayrılmışlar. Yüz ifadeleri üzerinde ise özellikle durulmuş, tuhaf bir gerçeklikleri var. Herhangi bir yerde yüzüne baktığınız heykellerden çok daha farklı duygusal derinliğe sahipler. Örneğin; sert bakışlı bir adam ve yanındaki ürkek bakışlı adamın kendilerine özgü diğerleri ile bir arada olması, Yeraltı Ordusu'nu çok daha gizemli kılan baskın bir özellik. 
 
Mezara savaşa hazır bir ordu yerleştirilmiş. Adeta önlerine çıkan Medusa'nın gözlerine aynı anda bakarak taşa dönüşmüş savaşa gitmek üzere hazır bekleyen gerçek bir ordu gibi. Bir gün Qin Shi Huang, mezarından çıkacak ve tüm orduya can verecekmiş gibi bekliyorlar. 
 
Yolunuz Çin'e düşerse o müzeye uğramadan geri dönmeyin derim. 
 
Toplam blog
: 17
: 596
Kayıt tarihi
: 11.08.12
 
 

Bilimsel ve kişisel yazılar. Sporcu. Dört yıla kalmaz mühendis de olacak. ..