Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '09

 
Kategori
Seçim
 

Yerel seçim sonuçlarının analizleri (3)

Evet sevgili dostlar seçimlerin üzerinden tam bir hafta geçti. Seçim sonuçları üzerine yaptığım analizlerin 3 üncü ve sonuncusunu CHP'ye ayırdım. Sona bırakmamın dört nedeni vardı. Birincisi sonuçların parti içerisinde nasıl değerlendirileceği, ikincisi daha önce parti içerisinde yer almış ama bir şekilde parti dışında kalmış ve alenen partinin küçülmesi için mücadele eden kişilerin yorumları, üçüncüsü CHP'nin ülke genelindeki kazandığı veya kaybettiği bölgelerdeki sebepler üzerinde doğru ve yansız analiz eden bağımsız medyanın değerlendirmesi ve son olarak AKP ve yandaş gazete ve televizyonlardaki yazar ve yorumcuların nasıl bir değerlendirme yapacağını görmek içindi.

Öncelikle beklediğim 4 ayrı değerlendirmenin basına yansıyan bölümlerini aktarmak isterim. CHP yönetimi ve seçimlere katılan her kademedeki aday partinin bu seçimlerden güçlenerek çıktığını ancak Orta Anadolu ile Doğu ve Güneydoğudaki kayıpların araştırılması gerektiği üzerinde durdular. İkinci grup beklendiği gibi ve özellikle yandaş medya ve televizyonların cazibesine kapılarak partinin başarısız olduğunu partide değişim gerektiğini, parti yönetiminin 'dikta, sulta altında olduğunu' bu yapının değişmediği ve değişmedikcede muhalefete mahkum olacağını ballandıra ballandıra anlattılar. Yani malumu ilan etmekten öte gidemediler. Hiç bir alternatif ortaya koymadan sadece halkın kulağına hoş gelebilecek söylemlerle sınırlı kaldılar. 3 üncü grup yani bağımsız yorum yapıp yazı yazanlar ise Kıyılardaki başarının iyi irdelenmesini ve bunda süreklilik sağlanmasını buna karşı Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğuda teşkilatların yeniden gözden geçirilmesini, Güneydoğu'daki etnik ayrışmanın daha iyi analiz edilmesini o bölgedeki halkın ülkenin bütünlüğü ve tümlüğü korunarak ihtiyaçlarının iyi okunmasını, sanayi kentlerindeki başarısızlığın Sosyal Demokrat bir partiye yakışmadığını ve işci sendikaları ve işcilerle daha iyi temas kurulması ve Kemal Kılıçdaroğlu-Gürsel Tekin ikilisinin daha iyi değerlendirilmesi üzerinde durdular. Son bölümdeki AKP ve yandaş basın ise hiç söylemeye gerek yok tabi ve elbette AKP'nin aldığı (her ne kadar birinci parti olsada) başarısız sonuçları kamufle edebilmek için anında CHP'nin Liderlik sorunu olduğu temasını öne çıkartarak Kemal Kılıçdaroğlu üzerinden partiyi yıpratma moduna girdiler. Kemal Kılıçdaroğlu ise tüm dolduruş yazı ve söylemlerine her zamanki soğukkanlı duruşu ile gerekli cevapları verdi tabi herkesi susturması malum nedenlerle mümkün olmadı.

Yerel seçimlerin benim açımdan CHP analizine gelince :

Ülke geneli olarak söylemek gerekirse tam başarılı olduğunu söylemek zor. Eğer İç-Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde Belediye kazanamasada enazından İl Genel Meclisi oyları açısından % 15-20'ler mertebesine getirebilse idi CHP bana göre başarılı olacaktı. Bu seviyeye gelmediği içinde başarısız demek yanlış olur. Buna 50-50 desek daha doğru olur. Bir tarafta hemen hemen hiç olmayan parti Karadeniz'de Artvin, Giresun, Sinop ve Zonguldak; Trakya'nın tamamı; Ege'de Balıkesir hariç tamamı; Akdeniz'de Adana, Hatay ve Osmaniye hariç tamamını almıştır. Üstelik buralarda hemen hemen bir kaç istisna hariç İlçeleride partiye kazandırmıştır CHP ve adayları. İzmir Aziz Kocaoğlu liderliğinde silme CHP'ye katılmıştır (2 ilçe hariç); Aydın'da Milletvekili Özlem Çercioğlu 20 yıl sonra Belediyeyi CHP'ye kazandırmıştır. İstanbul'da kazanamasada Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin ikilisi büyük bir başarıya imza atarak kısa sürede 10 puanlık bir artış başarısı yakalamışlar buna ilaveten yıllardır sağ ve Refah-Fazilet-AKP yönetiminden çıkmayan Adalar, Kartal, Maltepe, Sarıyer, Silivri Belediyelerini yıllar sonra CHP'ye ilçe adayları birlikte kazandırmışlardır. Antalya Başbakan'ı sinirlendirecek kadar büyük bir başarı yakalamıştır. Yıllardır mağduru oynayan AKP ve yönetimi bu kez Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğünü haksız bir şekilde elinden alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve AKP'ye nazire yaparcasına Mustafa Akaydın'a armağan etmiştir. Buna karşın Ankara'nın kaybedilmesi büyük bir hayal kırıklığı yaratmış Ankara'da tek teselli AKP'nin elinden alınan Yenimahalle Belediyesi olmuştur. Çankaya'yı zaten söylemeye gerek yok.AKP burada kendi içinden bir aday çıkartamamış bunun yerine eski ANAP'lı Bülent Akarcalı'yı aday yapmış ancak Çankaya'lı daha 4 ay öncesine kadar AKP için her türlü eleştiriyi yapan birisini samimi bulmayarak gerekli cevabı vermiştir. Ayrıca Bir önceki CHP'li Başkan üzerinden yapılan karalama kampanyasına rağmen 5 puan artışla % 59'a yakın rekor bir oyla şehir Planlamacısı Bülent Tanık'ı Başkanlığa layık görmüştür. Harita üzerinde renkler Orta Anadoluda ne kadar AKP'yi gösteriyorsa Trakya'dada o kadar CHP'yi gösteriyor. Bana göre herhalde partinin tek hayal kırıklığı Trabzon olsa gerek çünkü Merkez Volkan Canalioğlu'ndan çok şey bekliyordu. Benim için sürpriz olan diğer üç il Kocaeli, Gaziantep ve Bursa. Buralarda Sefa Sirmen, Mustafa Yılmaz ve Sena Kaleli aday olabilecek en iyi iki isim idi. Herhalde Sefa Sirmen ve Mustafa Yılmaz siyasi hayatlarını bu seçimlerle birlikte noktalayacaklardır. Ankara'da kaybeden Karayalçın ise Parti yönetimince değerlendirilecek gibi gözüküyor. Aynı şekilde Sena Kaleli'nin parti içerisinde görev alması gelecek açısından faydalı diye düşünüyorum.

İç-Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için ise partinin çok iyi analiz yapması ve özellikle buralardaki teşkilatı tekrar gözden geçirerek ve önümüzde yapılacak ilk genel seçimler için şimdiden yeni teşkilatlarla hazırlık yapması mümkünse milletvekili adaylarını çok önceden ilan etmesi bu adayların seçimlere en az bir yıla kala 24 saatlerini kendi bölgelerine vermelerini ve tabanlarını harekete geçirmeleri parti adına yararlı olur kanısındayım. Bu bölgelere özellikle İstanbul, İzmir, Antalya ve kaybedilmesine rağmen Ankara'nın örgütlü taban çalışmasını örnek almalarını ve taban arasında hiç bir ayrım yapmadan tüm partilileri kucaklayarak küskünlüğe yol açmadan çalışmalara mümkün olduğunca hemen başlanması gelecek açısından yararlı olacaktır. Güneydoğu diğer bölgelere göre daha zor olacaktır. Burada partinin 1990'lı yıllarda ortaya koyduğu Kürt raporunu (SHP döneminde hazırlanmıştır) çok iyi analiz etmesini ve onu günümüz koşullarınada uyarlıyarak tek ülke, tek dil, tek bayrak ilkelerinede sadık kalarak daha etkin bir çalışma yapması kaçınılmaz görünmektedir.

CHP yönetimine özellikle il ve ilçe yönetimlerine bir yurttaş olarakta tavsiyem bu seçim döneminde başarılı olan illerdeki seçim bürolarında ve sandık başlarında gecesini gündüzüne katan partililerini bir dahaki seçime kadar unutmaması onlarla sürekli dirsek temasında olması gerektiğinde onları belli periyotlarla eğitimden geçirmesi ilerideki çalışma azmini artıracak etkenlerden birisidir.

İyi kötü bir seçim dönemini mahalli olarak kalan öldürme ve yaralama olayları, sandık ve oy çalma hırsızlıklarını, Elektriklerin sadece oy kullanılan veya oyların toplandığı bazı okullar bölgesinde kesilmesini, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanının antetli kağıtları ile devletin sosyal yardımlaşma vakfının paralarını dağıtması, Tunceli'deki beyaz eşya dağıtımı, ülke genelinde seçim rüşveti olarak kalitesiz kömür ve gıda dağıtımını vs saymazsak sukunetle atlatmıştır diyebiliriz !!!!!!

www.kemalistizbiz.net

 
Toplam blog
: 16
: 360
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

1958 Kars doğumluyum. İlk ve Orta okulu Ankara İncirli'de tamamladım. 1973 yılında Çankırı Astsub..