Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '08

 
Kategori
Siyaset
 

Yerel seçimler için Sol'da ittifak (4)

Yerel seçimler için Sol'da ittifak (4)
 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için Murat KARAYALÇIN şahsında CHP- DSP- SHP uzlaşmış görünmektedir. DSP'nin saygın Genel Başkanı Zeki SEZER, resmi bir açıklama yapmamakla birlikte, parti yetkililerinin niyet beyanında bulundukları ifade edilmektedir.

DSP 2004 yerel seçimlerinde nüfusu 40 binden fazla olan 5 yer olmak üzere 32 belediye başkanlığı kazanmıştır. Eskişehir (581.939), Ordu (134.005), Kırklareli-Lüleburgaz (95.466), Bartın (47.087), Tekirdağ- Çerkezköy- Kapaklı (41.956).

DSP yönetiminin açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla, bu yerlerde mevcut belediye başkanlarının karşısına CHP'nin aday çıkarmamasını istemektedir! CHP'nin, DSP'nin mevcut belediye başkanlarının karşısına aday çıkarmaması CHP'ye bir şey kaybettirmediği gibi çok şey de kazandırabilecektir! Belki de, seçim sonrasında, CHP-DSP-SHP'nin bir daha ayrılmamak üzere, 12 Eylül öncesi olduğu gibi birleşmelerini gündeme getirecektir.

Son zamanlarda parti sözcüsü gibi açıklamalarda bulunan CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, 15.12.2008 tarihinde basın organlarına "Eskişehir'de Yılmaz Büyükerşen'in gelip partimizden aday olmasını bekliyoruz. Ordu içinde aynı temennimizi ifade etmiştik. Ama bir süre daha bekledikten sonra, katılım olmazsa, CHP oralarda adaylarını açıklayacak" şeklinde demeç vermiştir.

Nasıl ki Ankara'da 1994'de, CHP adayı olan rahmetli Ali DİNÇER 30.085 oy alarak, SHP adayı Doç. Dr. Korel Göymen'e 6.390 oyla seçimi kaybettirmişse... DSP 111.763 oy almıştı, DSP'yi saymıyorum bile, çünkü ayrı bir parti idi... Ama CHP'nin 21 kişilik grubunun büyük çoğunluğu SHP milletvekilliğinden istifa ederek CHP grubunu kurmuştu...

SHP'den iki dönem Çankaya Belediye Başkanlığı yaptığı halde, 1999'da DSP'den aday olan Doğan Taşdelen 169.490 oy alarak, CHP adayı Murat Karayalçın'a 29.432 oyla seçimi kaybettirmişse... Ve bütün bunlar inatlaşma ve çıkar yüzünden olmuşsa! Biz ne yapalım? İdeoloji ve ilkeler bir tarafa bırakılıyorsa, sıradan üyeler kendi partisine de oy vermez ve istediği partiye de gidebilir o zaman...

Eskişehirli olarak söylemek istediğim şudur. 1950 sonrası bana göre en başarılı kent Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'dir. Başkan iki dönem DSP'den seçildiği için bir aidiyet hissiyle tekrar DSP'den aday olmak istiyorsa olsun, desteklensin ve seçilsin. Büyükerşen'in herkes tarafından kabul edilebilir olan seçimlerle ilgili mantıklı önerilerinin hayata geçirilmesi bu kadar zor mu?

Belediye başkanları için uygulanan seçim sistemi bilindiği gibi çoğunluk sistemidir. 1 oyla seçim kazanılır veya kaybedilir. CHP MYK üyeleri Eskişehir'i gidip görmeden aday çıkarmaya kalkmasın! Ankara'da doğru yapılırken, Eskişehir'de yanlış yapılmasın! İlerici fikirlere ve nitelikli kent projelerine sahip olan Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN 1 oyla seçimi kaybederse, 1 oyun altından topyekun kalkamazsın!

Foto: Eskişehir Porsuk Nehri

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..