Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '09

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

Yerel yönetim çöpçatanlık yapıyor

Yerel yönetim çöpçatanlık yapıyor
 

Japonya'da 2005 yılı istatistiklerine göre 30 yaşına gelen kadınların yüzde 32 si, erkeklerin yüzde 47si bekar olarak yaşamlarını sürdürüyorlarmış. Genelde bir gün evlenmeyi düşündüklerini ama kendilerine uygun birini bulamadıklarını söyleyenlerin oranı ise yüzde 87.

Bizdeki gibi kız görme, görücü usulu evlilik, akraba evliliği ya da beşik kertmesi gibigelenekler gözlenmiyor burada. Ancak bazı hanımlar çöpçatan olup evlemne adayı kız ve erkeklerin resimlerini tanıdıklarına gösterip tanışma ortamı yaratıyorlar. İş yerlerinde ise bazen bir düzeydeki yönetici çalışanları için tanıştırma girişiminde bulunuyorlar. Özellikle erkek çocuğu olmayan ailelerde içgüveyi olmakta yaygın. Okul arkadaşlığı ile başlayıp evlenme ile sonuçlanan beraberliklere günümüzde rastlamak olanaklı.

Ancak özellikle bayanlar koca, çocuk ve özellikle kaynana kahrı çekmek istemedikleri için evlenmeye eğilimli değiller gözlediğim kadarı ile. Tek başına yaşayıp, kazandığı para ile gezilere gitmeyi, gönlünce eğlenmeyi yeğleyenler çoğunlukta.

Erkekler de özgür olmak istiyorlar. Onlar için en büyük risk evin tek oğlu ya da en büyük oğlu olmak. Ana babaya bakma görevi onların.

Özellikle kırsal kesimde erkekler evlenecek bayan bulmakta zorlanıyorlar. Büyük şehirde yaşamak isteyen ve tarım vb işlerde çalışmayı istemeyenler çok sayıda. Bazı bölgelerde özellikle uzak doğunun gelir düzeyi düşük ülkelerden gelin alan köylüler de var.

Evlenme oranındaki düşüklük, doğum oranındaki düşüklüğü beraberinde getiriyor. Evli olanlar da ekonomik ve sosyal koşullar nedeniyle çocuk sayısını bir ya da iki çocuk ile sınırlıyorlar. Yaşlı nüfusun artması genç nüfusun artmamasının ileride yatacağı ekonomik ve sosyal sorunlar ilgililerin başını ağrıtıyor. Çok çocuklu ailelere mali yardımda bulunan yerel yönetimler var. Ancak yaşanılan ekonomik kriz nedeniyle yardımın sürekli olup olmayacağı belli değil.

Evlenme oranını artırmak için bir yerel yönetim parti düzenler. Partiye bekar bay bayan toplam 52 kişi katılır. Amaç bekarları birbiri ile tanıştırmak. Parti sonunda 13 çift oluşur. Evlilikle sonuçlanıp sonuçlanmayacağı belli değil ama bir ölçüde başarılı olduklarını düşünüyormuş yetkililer.

Evlilik kişilerin vereceği bir karar, devlete ait kurumların bu işe kalkışmasını hoş karşılamayanlar da var.

Benim etrafımda akrabalarımız ve komşuların çocukları arasında evlenmemekte direnenlerin olduğunu söyleyebilirim. Kendilerine göre haklı nedenleri vardır mutlaka. Ancak gözlediğim mahalledeki küçük çocuk sayısının giderek azaldığı bazı okullarda yeterli öğrenci olmadığı için kapatılması ve yaşlı insanların sayısının giderek artması.

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..