Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '18

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Yerelden Evrensele Bir Kültür Tapınağı: Hatay Arkeoloji Müzesi

Yerelden Evrensele Bir Kültür Tapınağı: Hatay Arkeoloji Müzesi
 

Sevimli Hitit Kralı Şuppiliulima


 Antakya merkezindeki Asi nehri köprü başındaki tarihi yeri sakladığı onlarca eseri sergilemeye yetmeyince Hatay Arkeoloji müzesi,  Maşukluda yaptırılan yeni modern binasına kavuşur. Yeni müze binası Antakyanın saklı tarihinin, dünyanın en zengin koleksiyonu sayılan mozaiklerinin, millattan önce 40 binli yıllardan günümüze insan oğlunun tarihteki seyrü seferinin sergilendiği bir kültür tapınağı oluverir.

  Müze gezisine Antakya, medeniyetler tarihi ve eserler hakkında bilgilendirici sinevizyonu izleyerek başlamanız sizi yoğun geçecek asırların salonlara, sergi alanlarına sığdırılmaya çalışıldığı an’lara hazırlayacaktır. Ekonomik kültürel siyasi coğrafi yaşamın çok boyutlu sergilendiği müzeden en iyi şekilde yararlanma ziyaretten önce hazırlık araştırması yapma, dinç kafa ve beden ile mümkün olur. Not defteriniz ve fotoğraf makinenize her daim ihtiyacınız olacak.Müzenin tarihçesine ve envanterine bir göz atalım.

 Dünyanın ikinci büyük mozaik koleksiyonu
 Önceleri Antakya merkezde olan Arkeoloji müzesi 2014 yılında yeni modern binasına taşınır.Antakya'da Cumhuriyet Alanı'nda, Asi ırmağı kenarında ve köprü yakınında bulunan Antakya Mozaik Müzesi, sergilenen mozaiklerin büyüklüğü, sayısı ve kalitesi açısından dünyanın en zengin ikinci mozaik koleksiyonuna sahip olduğu gibi sikke koleksiyonu bakımından dünyanın üçüncü büyük müzesidir. Müzede Hitit, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden eserler ve Harbiye, Antakya, Atçana, Seleukeia Pieria ile İskenderun buluntuları sergilenir. Çok detaylı işlenmiş ve eşsiz renklere sahip mozaik koleksiyonu eşsiz niteliktedir.

Hatay'da bilimsel kazı çalışmaları 1932 yılında başladı. O yıllarda Fransız idaresinde bulunan kentte mimar Michel Ecocherde tarafından hazırlanan bir projeyle çıkan eserlere göre bir müze hazırlandı. 1939 yılında tamamlanan müzede üç ayrı bilim heyetinin sürdürdüğü kazılar sonucunda çıkan eserler toplandı.

Mozaik müzesi olarak planlanan binanın yapımına 1934 yılında başlandı, Hatay Devleti zamanında tamamlandı, düzenlemesi uzun sürdüğünden 23 Temmuz 1948'de Hatay'ın kurtuluş bayramında ziyarete açıldı. Müzenin genişletilmesi için yapılan ek inşaat da 1974'te tamamlandı.

 2014 yılının aralık ayında bir bölümü açılan müzenin ikinci etabının da bitirilmesi için çalışmalar devam ediyor.Yaklaşık 53 bin dönüm arazi üzerine kurulu olan müzenin 33 bin metrekare kapalı alanı var. Bu alanın 11 bin 700 metrekaresinin sergi salonudur ve 5 bin metrekarenin ziyaretçiler tarafından gezilebilmektedir.

Antakya’ da yürütülen 1932 - 1939 yılı kazı çalışmalarında çoğu Roma dönemine tarihlendirilen mimari ve diğer buluntular kentin zenginliğini ve ihtişamını ortaya sermiştir. 'The Committee for the Excavation and its Vicinity' adlı komitenin yaptığı kazı çalışmaları başta Antakya, Harbiye olmak üzere Samandağ’ da Seleuceia Pieria da sürdürülmüş ve kazılarda ortaya çıkan zengin mozaik eser koleksiyonu bugün dünyanın yaklaşık 20 müzesine ve özel koleksiyonlarına dağılmış durumdadır. Antiokheia kökenli bir çok eser bugün Hatay Arkeoloji Müzesi’nin yanı sıra Princeton Universitesi Sanat Müzesi (ABD), Worcester Müzesi (ABD), Louvre (Fransa) gibi müzelerde saklanmakta veya sergilenmektedir.

Hatay Arkeoloji Müzesi zamanın kesintisiz akışının delillerle ispatlandığı bir kültür anıtı olarak tarihe insana ve insanın çağlar içindeki yaşantısına , insanın geleceğe bir eser ,bir iz bırakma çabasına tanıklık etmek isteyenleri her daim misafir ediyor.Zamanda en uzun yolculuğu burada yapabiliyorsunuz. Birkaç saat içinde millattan önce 40 binlerden 2018’e  gelmeyi deneyimleyin. Zengin, yoğun ve heyecan verici bir kültür gezisi olacak.

 

 
Toplam blog
: 44
: 470
Kayıt tarihi
: 09.09.13
 
 

 Merhaba. Yazmak, yazılarımı okuyucuyla paylaşıp onlarla birlikte öğrenmek için basladım bu yazın..