Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '10

 
Kategori
İnançlar
 

Yerkesik Kabasakal cami ve dinlediğim mevlüt

Yerkesik Kabasakal cami ve dinlediğim mevlüt
 

Kabasakal Cami içinden


Yerkesik beldesinde üç camiden en eski olanı Kabasakal camidir. 14. Yüzyılda zaviye olarak inşa edilmiş. Evliya Çelebinin seyahatnamesinde geçen “ şehir merkezinde bir cami, minaresiz toprak örtülü (1671)” bahsi geçen mescit bugünkü Kabasakal camidir.

Sonraki yüzyıllarda mescit haline getirilmiş. Mescit özelliğini koruyan yapının toprak damı 1890’lara doğru yükseltilmiştir.

Kuruluşunda hiçbir tarihçesi olmayan Kabasakal cami bu esaslı tamirden sonra kısa bir tarihçe düşülmüştür. “Ashabı Hayrattan Biri Etti bu Camiin İhyasına Sarfi Hizmeti, Esası Hem Anın Moğlavı Kabasakalzade Hacı Ali Hafız idi Söhreti”.

Bu tarihçeden anlaşıldığına göre camiyi tamir yaptıran Muğlalı Kabasakalzade’dir ve adı camiye verilmiştir. Kabasakal Cami Mihrabı muhtelif zamanlarda tadilatlar geçirmiş bunlardan birisinde, tahminen 1940’larda beldeye bağlı Yeniköy’den İbrahim adındaki usta tarafından “Hırka-ı Şerif” mihrabının yapıldığı anlatılmaktadır.

Mihrabın üst bölümünde çeşitli süslemeler vardır. En uç bölüme ise Türk Bayrağı işlenmiştir.

Kabasakal cami minaresi için Ömer Ağa’nın önderliğinde çalışan heyet 1896 ‘da ilk minareyi yapmıştır. Yerkesik beldesinde yapılan ilk minare olan Kabasakal Cami minaresi Muğlalı Rum ustalar tarafından yapılmış olup, minarenin giriş kapısı üzerine şöyle bir tarihçe düşülmüştür.

Hacı Ali Efendizade Ömer Ağa etti Delalet Ahlı Karıye Dahi Gözetti Hayli Himmet Camii Minaresi’nde Okunan Ezan Büsbütün Serafet Mohlavi Mihal Usta Verdi Metanet.”

Caminin ilk imamı “Koca İmam’ın cami avlusunda mezarı 1939 yılında Yerkesik mezarlığına nakledilmiştir. Kabasakal cami imamlarından Çelebi zade Ahmet Efendi 18. Yüzyılda yaşamış olup, cami avlusuna defnedildiği belirtilmektedir.

Kabasakal Cami çatısı direksiz inşa edilmiş olup, ilginç bir özelliğe sahiptir. Avlusunda 15 kişinin aynı anda abdest alabileceği bir şadırvan, caminin yaklaşık bir asırlık kara servi ve zeytin ağaçları vardır.

Kabasakal Cami duvarları yumruk büyüklüğünde taşlardan yapılmış olup 50 cm. kalınlığındadır. Kabasakal Cami tarihin derinliklerinden aldığı o muhteşem görünümüyle bugünün modern mimarisiyle donatılmıştır.

Bu bilgileri aldığım şu anki cami imamı Ercan Sarıoğlu bu bilgilerin kaynağını Ünal Türkeş’in Yerkesik Toplum Yapısı Araştırması ve Evliya Çelebinin Seyahatnamesinden ve Yerkesik belde sakinlerinden yaşlı bazı kimselerden derlendiğini söylemektedir.

Bugünkü yazı konumu niçin bu alanda seçtim?

Bunlardan birincisi; Yerkesik beldesindeki caminin tarihini öğrenmek, ikincisi bu mekanda geçtiğimiz günde dinlediğim yine Ercan Sarıoğlu tarafından okunan mevlüt’tür. Mevlüt öylesine ruhlu duygu ve düşünceyle okundu ki, uzun süredir bu denli güzel bir mevlüt dinlemedim. Mevlüt çok güzel yorumlandı ve okundu. Ercan Sarıoğlu hocamız Yerkesik Kıran köyü doğumlu.

Bugün konuşurken Yerkesik Algı köyü imamımız ise mevlütün ilk Süleyman Çelebi Hazretleri tarafından Bursa’da Hz. Muhammedi övmek için yazılmış olduğunu söyledi.

Yerkesik Kabasakal Camii bugün tarihin derinliklerine tanıklık etmektedir.

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..