Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Yerkesik ve bir damla belgeselinde gezinti.

Yerkesik ve bir damla belgeselinde gezinti.
 

Yerkesik ve Damla


İzlenimler

Gizemli Bir Söyleşi Nabide KILINÇ

YERKESİK VE BİR DAMLA BELGESELİNDE GEZİNTİ...

Yerkesikli Muammer Deniz kardeşimizi bir çoğunuz tanırsınız.Önceki yıllarda Hamle TV’de de çalıştı.Tapu dairesinde görev yapıyor...İşi gereği gezdiği ve gördüğü yerleri görsel boyutlara taşıyıp fotoğraf karesine alan usta bir kameraman.Fotoğraf sanatçısıdır.

Bir cumartesi günü, kütüphanenin önünde arabasından indi.Elinde TV, CD içeriye girdi.CD’ler belgesel çekimleriydi.

Kış günü niçin “Damla” diyeceksiniz.Bazen bir damla kardır, bir damla sevgidir, bir damla sudur size hayat verir.Bir damla ‘dır sizi dinlendiren.Damla’da her mevsim dinlenirsiniz.Belgeselimiz ise, “Buzun dondurduğu damla”dır.

Bugün Yerkesik’te, yine kış mevsiminde damla damla küçük kar taneleri yağıyor.Bahçemdeki kuru asma dalları yemyeşil bitkiler bugün karın örtüsüyle bembeyaz...

Damla Yerkesik beldesine 4 km. uzaklıkta...Köy yollarına giderken ormanın içinden geçersiniz, damla deresine inersiniz.Dinlenmeyi keşfettiğiniz bir doğa harikasıdır burası.

Damla’da bitkilerin ince ince yapraklarından su damlacıklarının aktığı yerde, görünmez olur gökyüzü.Bitkilerin küçük yapraklarındaki su damlacıklarının dansıdır “damla”.O ince bestesiyle eşlik eder.Su damlacıkları, bir çağlayana karışacak kadar duru ve coşkuludur.

Günlük ağacının kuytusunda su damlacıklarında saklanır, dinlenirsiniz.O an bir serinlik duyarsınız.Bu serinlik sizi dipdiri yapar.Sevgileriniz ise dupduru...

Damla bu , kışın kuytu, yazın serin olur.Damla’nın içinden süzülür çamların gökyüzüyle buluştuğu yerde, yeni bir dünyaya doğru açıldığınızı hissedersiniz

Belgeselimizde “Buzun dondurduğu Damla” vardır.Bir kış mevsiminde yaşanan buzda bir çekim.Su damlaları, sarkan birer buzla bir şelale görüntüsüyle.O nedenle, belgeselimizi “Buzun dondurduğu Damla” diye adlandırdım.

Heyecan uyandır bu duygu bende.Küçüktüm.Evimizin bahçesinde büyüklerimizin de evleri vardı.Kiremitlerinden buzlar sarkardı.Sarkan buzların görüntüsü, bir fotoğraf oluştururdu. Bahçemizde bir de dut ağacı vardı.Dut ağacının etrafında dönerdim.Şimdi ise o bahçede dut ağacı yok.Eski evin yerini ise, bir beton yığını aldı.

Yerkesik’te Damla’dan söz etmişken;Bunu “koruma ve çevre bilinci” bakımından da ele almak istiyorum.Örneğin;Orada bir mangal veya ocak yakılmasına izin vermemek lazım.Çünkü, bitkilere ateş ve duman zarar veriyor.

Çevre bilincimize gelince, dinlendiğimiz yerleri kirletmemeliyiz.Çünkü, bu çevre, bu güzellik, bu yöre bizim yöremiz...

Bunların yapılması hiç de güç değil.Ekonomiyle ilgili de değil. Yeter ki , duyarlı olalım.

Bir yaz akşamında su damlacıklarının şıpırtısında, gün batımına yakındı.Bitkilerin kuytusunda bir yudum sevgi çayımızı içtik.Bir damla suların denizlere aktığı, karıştığı gün çoğalacaktı sevgilerimiz.Ataol Behramoğlu’nun bir şiirinde ise, “değişmem hiçbir şeye bir bardak su içmenin mutluluğunu”diyordu.

İnce bir damla yapraklara damlıyordu.Yapraklardan süzülen Damla’ya gelen, görenleriniz olmuştur.Dinlenenleriniz de... Damla’ da kendi sessizliğinize anlattığınız çok sevdalarınız, hikayeleriniz olmuştur.

Lütfen Damla’yı bir damla siz de koruyun!

Kütüphanede “Buzun dondurduğu Damla” belgeselinde buluştuk.Damla’yı önceki yıllarda TRT ekranlarına da konu ettik.

Yerkesik’te bir başka görüntüde buluşmak umuduyla sevgiyle ve sağlıkla kalın...

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..