Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '11

 
Kategori
Haber
 

Yerli araba (3)

Yerli araba (3)
 

Sanayi bakanı Nihat Ergün yerli Bor'la çalışan arabayı test ederken...


Yerli araba konusunda işler kızışıyor. İnternette şöyle bir gezinme, işlerin hangi noktalara geldiğini ; nerelerde dar boğazlar olduğunu gösteriyor. Fakat bazıları daha aceleci , bazıları ise anladığım kadarıyla “mütereddit..” . Bu arada çeşitli protipler deneniyor; fikirler tartışılıyor… Yelpaze, benzin-dizelli motorlardan elektriğe ve Bor’a kaydı… Bor’lu arabayı Sanayi Bakanı Nihat Ergün test etti…

Alphan Manas  adı sıklıkla “Türkiye, yerli otomobil üretebilir mi, üretemez mi” tartışmalarında gündeme geldi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da test ettiği ‘Mia’marka otomobilin dünyaca ünlü tasarımcısı Murat Günak’la birlikte bu arabanın üretilmesi çalışmalarındaki çabalarıyla anıldı. Yerli elektrikli otonun yapılması ona göre  mümkündü…

Cari açığa katkı için yerli elektrikli otoyu şart gören Manas, “Bunu babalar yapamaz. Onların elleri kolları bağlı, bizim gibilere iş düşüyor” dedi...Ona göre: Babaların bu konudaki sıkıntısı şu; İtalyanlar’la, Fransızlar’la, Güney Koreliler’le Japonlar’la ortaklar. Yaptıkları sözleşmelerde de mutlaka ‘rekabet yasağı’ vardır. Bu olduğu sürece kendi başlarına gidip de bu işi yapamazlar…” diyor

Diğer yandan,  Türkiye'nin bugüne kadar yerli bir otomotiv markasına sahip olamamasına eksiklik olarak gördüğünü belirten JANTSA Genel Müdürü Ercan Çerçioğlu, "Biz otomotivde dünyada en iyi 3-5 ülke arasında yer almamıza rağmen dünya piyasasında bir Türk otomobil markası bulunmuyor. Otomobil markası olan Kore'yi daha dün biz kurtardık. Malezya'nın dahi otomotiv markası var. Türkiye'de bu ülkelerden çok daha iyi şartlar var. Yerli otomobil bir onur meselesidir. Yerli otomobilin jant kalıplarını ücret almadan biz üretebiliriz…” demektedir.

Hürriyet’ten Mehmet Y.Yılmaz , “… otomobilde de bir Türk markasının yaratılması elbette olumlu bir gelişme olur, bundan bütün ülke yarar görür. Özel sektör, hesabını yapar, işine geliyorsa bu yatırımı yapar, markasını geliştirir. Bu kimseyi doğrudan ilgilendiren bir mesele değildir…İşin bizleri de ilgilendiren boyutu devletin bu işin ne kadar içinde olacağı meselesi olmalı…”diyor.

-  “….harekete geçen ekonomi yönetimi, yerli otomobil üretecek olan ‘babayiğite’ süper teşvikler getirmeyi planlıyor. Bu kapsamda üzerinde çalışılan yeni teşvik sistemi ile yerli otomobilin maliyeti 15 bin liraya kadar çekilecek. (http://www.haber3.com/yerli-otomobilde-buyuk-surpriz)

-Daimler Chrysler firması, boraksla çalışan Natrium isimli aracı tanıttı... Başkan Yardımcısı Thomas Moore, bor madeninden üretilen boraks adlı kimyasal maddenin, otomobillerde benzinin yerini almak için önemli avantajlara sahip olduğunu söyledi... Öncelikle boraks dünyanın en temiz yakıtı. Yakılmış boraks bile yeniden tüketilebiliyor. Devrim niteliğindeki özelliği de zaten bu... Ayrıca boraksla çalışan otomobil, benzinle ve hidrojenle çalışanlardan daha güvenli ve daha hesaplı. Örneğin benzinli otomobillerde yakıtı depolama sorunu olduğu için menzil düşüyor. Boraksla çalışan otomobilde bu sorun yok. Menzil hemen hemen iki katına çıkabiliyor.

-NNT Nanoteknoloji Bor Ürünleri AR-GE Sanayi Ticaret A.Ş Genel Müdürü Mehmet Can Arvas, şirketlerinin araştırma geliştirme dairesi çalışmalarının olumlu sonuç verdiğini belirterek, bor madeninden araç yakıtı ürettiklerini söyledi.

-Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün borhidrür ile çalışan aracın test sürüşünü yaptı.

Bakan NihatErgün , bu konuda şunları söyledi…
-"Günümüz elektrikli araçlarda lityum iyon piller kullanılıyor. Ancak bu piller araç içerisinde fazla yer kaplıyor. Bor içerikli pillerdeki verimliliğin oldukça yüksek değerlerde olması, elektrik üretim sürecinde hareketli hiçbir parça bulunmaması nedeniyle gayet sessiz çalışması, düşük hacimli ve uzun ömürlü olması önemli avantaj. Yapılan araştırmalar bunu gösteriyor." (http://www.aktifhaber.com/bakan-ergun,-borlu-arabayi-test-etti-516753h.htm)

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli otomobil hayalini, Erteks Oto Dekorasyon'un sahibi ve yerli spor otomobil Etox'un üreticisi Ankaralı iş adamı Ercan Malkoç gerçekleştiriyor. Malkoç, Türkiye'nin ilk tamamen yerli yapım elektrikli otomobilinin yapımını 3 ay sonra bitirmiş olacaklarını bildirdi.( http://ekonomi.haberturk.com/otomotiv/haber/598801-yerli-elektrikli-otomobil-geliyor)

Elektrikli otomobil konusunda asıl sorunun ,arabanın motorunun geliştirilmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Buna karşı :

-MDS Motor Tasarım Teknolojileri ve Yazılım Çözümleri Şirketi Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Metin Aydın, ''Elektrikli yerli otomobil için talep olması halinde motor tasarımının en iyisini yapacağımızdan eminim'' dedi.

Yerli otomobil konusunda durmadan haberler uçuşuyor:

-“Yerli üretim ilk elektrikli otomobil 2012 yılında Türkiye yollarında olacak. 7 saatlik şarjla 300 kilometrenin üzerinde yol yapabilen otomobil, 100 kilometre hızın….”

-Oyak Renault firmasının Bursa fabrikasında üretilen elektrikli Fluence, önümüzdeki yıl Fransa, Danimarka ve Portekiz gibi Avrupa ülkelerine ihraç edilecek. Türkiye'de henüz alt yapı yetersiz olduğu için Türkiye'de üretilen elektrikli araçlara ilk olarak Fransızlar binecek. Renault MAİS Genel Müdürü İbrahim Aybar, Bursa'da düzenlenen Efficien Dual Clutch (EDC) adı verilen yeni otomatik vites kutusunun tanıtımını yaptı ...

GÖRÜYOR MUSUNUZ İŞLER NASIL KIZIŞIYOR… HADİ BAKALIM HADİ… KENDİ ARBAMIZA BİNELİM  BİR AN ÖNCE…

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..