Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '21

 
Kategori
Tarih
 

YERLİ MATA HARİ

Kara-Kaküllü Kız ünvanıyla bir dansçı hemde Türk dışişlerine haber sızdıran bir ajan.

2.dünya savaşında Almanlardan aldığı istihbari  bilgileri Türk yetkililere ulaştırıp Fransa'da yaşayan yüzlerce Türk ve yahudinin güvenli bir şekilde ülkeden çıkışını sağlayan bir Türk ajanı.

1910 yılında İstanbulda doğan Emine Adalet küçük yaşlarda anne ve babasını kaybedip baba annesinin himayesinde yetişip engin bir dans tutkusuyla 1930 lu yıllarda sahnelere çıkmıştır. Oryantal dans figürlerine batı kültürü dans motiflerini de ekleyip yepyeni bir anlayışla beğeni kazanmıştır.

Bir gün Almanya'dan gelen dans hocası Harry Pee ile tanışan Emine Adalet müslüman olup Ali adını alan Harry ile evlenir ve Anadolu'yu karış karış dolaşırlar. Konya'da Atatürk'e zeybek oynar sonra oğulları ve kocası ile Rodos-Beyrut-Şam-Kahire ordan son durak Berlin'e ulaşır. Kahire'de Üm Gülsüm ile tanışır. Zeki Müren gibi O'da hayrandır Emine'ye

Berlin savaş yıllarını yaşamaktadır. Emine Adalet ''İstanbul'un gülü'' namıyla hem Berlin hem de Viyana'da sahne alır.İzleyicileri arasında nazi subayları da vardır. Hitlerin huzurunda da dans eder, onunla vals yapar. Hitlerin yaverlerinden Fregleyr ile tanışıklığı sebebiyle  duyduğu  sansasyonel bilgileri Türk diplomatlarıyla paylaşır. Nazi propoganda bakanı Goebbels Amerikaya yerleşip Alman ajanlığı teklif ederse de düşüneceğini söyler. Kimsenin aklından dahi geçmeyen Paris'in işgal planlarını Viyana konsolosuna haber verir.

1944 yılında İstanbul'a döner. MİT elemanı Orhan Günşiray'ı peşine takar. Ömrünün sonunu Beyoğlu sahnelerinde dans ederek geçirir.

1985 yılında Darülacezede yapayanlız vefat eder.

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..