Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '11

 
Kategori
Otomotiv
 

Yerli otomobil yapılacaksa çevre dostu olmalı

Yerli otomobil yapılacaksa çevre dostu olmalı
 

Basında bir süredir hükümetin yerli Türk otomobiline sıcak baktığı, bunun yapılabilirliliğini araştırdığını okuyoruz.

İnancım odur ki Türkiye yerli arabayı yapabilir. Bunun Türkiye’de arkasında durulursa çok kolaylıkla başarılabileceğine yürekten inanıyorum. Çünkü Türkiye, bugün otomotivde bir dünya üssü, dünyaya çalışıyoruz ama bunu fazla kendimiz için kullanamıyoruz, değerlendiremiyoruz. Acı ama gerçek şu ki bu üretimde dünyanın taşeronu konumundayız. Artık kendi markamızı yaratmamız gerektiğine ve destek gelirse de çok rahatlıkla bu işin üstesinden geleceğimize inanıyorum. Bakın bu işe devlet destek versin, arkasında dursun, zengin amcalar da özel sektör olarak destek versin, insanımıza inansın, paraya kıysın, yatırım yapsınlar, bu işi adam gibi adamlara versinler, fazla müdahale de etmesinler, bu iş olur. Tabii işin sürdürülmesinde de sıkı durmak şartıyla.

Düşünebiliyor musunuz 1000-2000 mühendisin adam gibi bir kurumsal yapıda mühendislik ve tasarım yaptığını? Bence bunları düşünmek lazım. Bugün TAI, TEI uçak, helikopter, motor yapıyor, ne kadar gurur verici değil mi? Keşke sayıları daha fazla olsa. Keşke ülkede “Tasarım” konusuna, ARGE’ye devlet daha çok destek verse. Türkiye böyle kompleks bir organizasyonu başarsın bence  bir üst lige atlar. Şimdi ekonomik veriler iyi gibi dursa da, insani gelişim endesklerine  göre hala dünyada orta liglerde bir yerlerdeyiz.

Bu yerli araba yapılsın ama bence ilerisini düşünerek yakıt olayını da şimdiden düşünmek lazım. Yapılacaksa ya elektrikli yapılsın ya da LNG’li yani doğal gazlı yapılsın veya her ikisini de içersin, hibrit olsun derim. Yani yerli Türk arabası yapılacaksa mutlaka çevre dostu olmalı.

Bir zamanlar Karayalçın zamanında Ankara’da doğal gazlı otobüsler geliştirilmişti. Bu otobüsleri de ODTU Makine Mühendisliği Bölümü geliştirmişti. Uzunca süre çalıştılar, Ankara’nın havası bir anda değişti. Şimdi çalışıyorlar mı bilemiyorum.

Çünkü LNG (Liquid Natural Gas) veya Doğal Gaz çevre dostu bir enerjidir. Havaya verilen başlıca emisyonlar, CO2, SO2, NOX ve Partikül Maddedir (PM). CO2 global ısınmaya katkı sağlarken, SOX, NOX ve PM golabal ısınmaya pek bir etkisi olmayan temiz bir enerji olduğu söyleniyor. Bunların yoğun konsantrasyonları sis ve asit yağmuru gibi çevresel etkilere yol açıyormuş ama yine de karbonla kıyaslandığında daha ilerici bir hamleymiş. Dünyada bu LNG arabalar varmış neden Türkiye’de  de olmasın? Yine internette Amerika’nın LNG’ye yöneleceğini, yeni LNG yatakları bulunduğuna ilişkin haberler yazılıyor. Gerçekten LNG yani doğal gazlı Türk yerli arabası yapılırsa hem vatandaş hem de ülke acayip rahat eder. Bugün bakın basit bir hesapla bile bu ortaya çıkıyor. Bir aile 12 kg’lık mutfak tüpüne (LPG – Liquid Petroluem Gas) bugün Ankara’da 64 TL veriyor, oysa o ailenin evinde doğal gaz (LNG) olsa belki de bu parayı bir yılda verecek. Arada dağlar kadar fark var! Türkiye dışarıya petrol ürünlerine, enerjiye yılda 50-60 milyar dolar para ödüyormuş. Bu paranın yarısını bile kazansak ülke için büyük bir nimet değil mi? Bunu düşünmekte fayda var derim.

 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..