Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '12

 
Kategori
Otomobil
 

Yerli otomobilde gelecek Trendleri

Yerli otomobilde gelecek Trendleri
 

JET MOTORLU BİR ÖRNEK: FERRARİ


" Bulunduğumuz yerden elli kilometre kadar uzakta yeni bir şehit mezarlığı izi bulunduğu haber verilince 20 kişilik bir rangere doluşarak koordinatları tespit edilen yere doğru yola çıktık. Rangerler; her tarafı zırhla kaplı, çok etkili silahlara sahip uçan tanklardı. Airmobil denilen uçan otomobillerin geliştirilmesiyle icad edilmişti. Savaş meydanlarının en vurucu silahlarından biriydi. İçindeki askerleri her türlü saldırıdan koruduğu gibi, hızla uçabilmesi nedeniyle çok kısa zamanda istenilen yere indirilebiliyordu. İstenildiğinde normal bir tank gibi paletleri üzerinde hareket ederek piyadelere ateş desteği de sağlayabiliyordu. Klasik tanklar hala kara kuvvetlerinin belkemiğini oluşturmakla birlikte yerlerini yavaş yavaş rangerlere bırakacak gibi görünüyorlardı."

.........................

Yerli otomobil konusunu ele aldığım " Yerli Otomobile Bir Adım İleriden Başlamak" adlı yazıma gösterilen ilgi beni bu konuda devam etmeye yönlendirirken yerli otomobil konusunu birkaç adım daha ileriye taşımak istiyorum.

Türkiye'nin geleceğinde kaçınılmaz bir röl haline gelecek olan " Küresel güç konseptine" uygun olarak önceki yazımda işlemiş olduğum " yerli elektrikli otomobili" hararetle savunurken, yüzyılımızın ortalarında göklerde yerini almaya başlayacak " Air-mobil - Uçan Otomobiller " için de şimdiden AR-GE çalışmalarına başlamayı, prototip ve seri üretim için takvim belirlemeyi öneriyorum.

ABD'de kurulu  Terrafugia adlı bir şirket  " LSA- Light Sport Aircraft" konseptiyle normal bir otomobil gibi karayolunda hareket edebilen ve küçük havaalanlarından bile kalkış yaparak, yüzlerce kilometre uçtuktan sonra tekrar havaalanına inip, ardından kanatlarını iki yana katlayarak sahibinin garajına kadar karayolundan gidebilecek bir uçan otomobil " Air-mobil " yapmıştı. İçinde bulunduğumuz yılda ticari olarak piyasaya çıkması beklenen bu aracı imalatçı şirket 2010 yılında Türkiye'ye teklif etmiş ve gerekli finansman sağlanması halinde fabrikasını Türkiye'te taşıma sözü vermişti.

Ne oldu da bu proje gerçekleşmedi, bilmiyorum ama Türkiye'yi uçan otomobiller konusunda çağ atlacak bu fırsatı kaçırılmış  saymadan, Terrafugia'dan çok daha ileri teknolojide,  "5.Element " dalı filmde gördüğümüz jet motorlu gerçek airmobillerin yapılabilirliği şimdiden araştırılmalı, AR-GE programları hazırlanmalı ve yüzyılımızın ortaları gelmeden Türkiye " Gerçek Uçan Otomobili " gerçekleştirmelidir. Bazı akrobatların sırtlarına taktığı jet motorlarıyla kilometrelerce uçabildiği göz önüne alınırsa bu teknoloji çok da zor olmasa gerekir.

Yazımızın başına aldığımız hikaye alıntısında; asrmızının ortalarında Yemen'de görevli bir Türk birliğinin kullandığı " Uçan Tank- Rangerleri" önce biz yapmak istiyorsak belki çoğumuza fantazi gelecek bu girişim için tam zamanıdır diyoruz. 

 

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..