Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '19

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Yerli ve Milli Eserlerin Seslendirilmesi

 Ben Salih Arıkan görme engelliyim. Türkiye beyazay derneği İzmir şubesi başkanıyım. Görmeyenlerin kitap okuyabilmeleri için e-kitap sesli kitap ve Braille alfabesiyle kitapların basılması gerekiyor.

Önce görmeyenlerin sesli ekran okuyucularla bilgisayar ve telefonlarını rahatlıkla kullanabildiklerini şekil ve grafik dışında her türlü işlemi yapabildiğini hatırlatayım. Özellikle taranmış ve düzeltilmiş metin formatındaki kitaplarını ekran okuyucularıyla rahatlıkla kullanabilirler. Taranmış kitaplar imkân bulunursa kabartma yazıcılarla Braille alfabesine çevrilebilinir.

Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki Getem hem e-kitap hem de sesli kitap hizmeti vermektedir. Sesli kitaplar. Sesli kitaplar insanların okuyup kaydettikleri kitaplar. Sesli kitap hizmeti veren Boğaziçi üniversitesi getem Ankara milli kütüphane görmeyenler bölümü Altınok’ta Derneği Kütüphanesi İzmir’deki Türkiye görme özürlüler kütüphanelerini başlıca sayabiliriz İzmir ve farklı illerdeki kültür bakanlığına bağlı kütüphanelerde var. Bu kütüphanelerde sesli ve e-kitap hizmetleri sürdürülmektedir. Özellikle ders kitapları ve sınavlara hazırlık ve kültür yayınları.

Bizim şikâyetimiz ne okunan eserlerin çoğu batılı eserler yâ da batıdan beslenen eserler. Türk ve İslam dünyasının eserleri istenilen özelikte değil. Biz kütüphanelerden sürekli taleplerde bulunuyoruz. Ancak sonuç yeterli değil. Tefsir hadis siyer Akait gibi temel İslami İlimlerden Yedi Güzel Adama ve diğer kültür dünyamızı renklendirecek doğu kılasiklerinide okuyacak seslendirecek gönüllüler olmalı. Bizleri tek kutuplu bir dünyaya hapsetmelerine karşıyım.

İmam hatip ve İlahiyat okuyan görmeyenlerin özendirilmesi bir de İmam hatip ve ilahiyat okuyan görmeyenler var. Maalesef derslerini ne Devlet okutturuyor ne de kütüphaneler. Ağır aksak ta olsa bazı dersler okunsa da İmam hatip ve ilahiyat okuyan görmeyenlerin kitapları ve yardımcı kaynakları zamanında okunur ve taranırsa daha çok görmeyen arkadaşımız bu alanları tercih eder.

Biz görmeyen çocuklarında yerli ve milli olarak yetişmelerini istiyoruz. En azından tek kutuplu batıcı bir kültürde büyümelerine gönlümüz razı değil.

Salih Arıkan,Tel: 0506 514 96 93

 

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..