Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yersiz bir korku yüzünden Kanser olmayın!

Yersiz bir korku yüzünden Kanser olmayın!
 

-Şimdi olmasın!

                                                             -Şimdi yaptırmayayım, sonra gelirim.

                                                                 -Çok zor, çok sancılı oluyormuş!

 

Ne çok duyuyoruz bu cümleleri!

 

Kadın ya kulaktan dolma yanlış bilgilerle dolmuş, korkuyor; ya da baştan karar vermiş, daha testi yaptırmadan testin kötü bir haber ile sonuçlanmasından korkuyor!

 

Korkuyor...Kaçıyor...Korkuyor...Kaçıyor...Kaçtığımız zannederken KANSER e daha da yaklaşıyor olmayalım ???

 

Genç bir yaşam; bir ihmale, bu yersiz korkulara feda edilmemeli. Yıllık smear(simir) taramaları mutlaka yaptırılmalı!

 

 

Smear nedir? Neden yaptırılmasında ısrarcıyız ?

 

 

Rahim ağzı(serviks) kanseri, tüm kanserlerde olduğu gibi uzun yıllar süren şikayetsiz, gizli bir hastalık döneminden sonra birdenbire ortaya çıkar ve zaten şikayetler ortaya çıktıktan sonra ne yazık ki rahim ağzı kanseri vücudun birçok bölgesine yayılmıştır.

 

Smear testinde amaç; genç nesli erken yaşta kanser olmaktan korumak! Rahim ağzında kanser olmayan fakat farkedilmediklerinde uzun dönemde kansere dönüşme riski olan lezyonları erken farkedebilmek!

 

Çünkü rahim ağzı kanseri SIKLIKLA genç kadınlarda görülür!

 

Çünkü rahim ağzı kanseri TAMAMEN önlenebilir!

 

Sadece basit bir smear testi ile erkenden farkedilen öncü lezyonlar tedavi edilir ve kansere dönüşmeden tamamen ortadan kaldırılır.
 

Yani smear testi yapmaktaki amaç rahim ağzı kanseri olmuş kadınları saptamak değildir. Kansere dönüşme potansiyeli olan fakat kanser olmayan prekanseröz lezyonları saptamaktır. Çünkü; dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülen rahim ağzı kanseri erken dönemde yakalandığında tam şifa ile sonuçlanan bir durumdur ve smear rahim ağzı kanseri'nin erken tanısındaki en önemli testtir. Ülkemizde tarama programlarının sıklaştırılmasıyla bu kanserin görülme sıklığı yüzbinde 4' lere kadar düşürülmüştür.

 

Bu kanserin risk faktörleri, sebepleri, tanısı ve tedavisi ayrı bir yazı konusu. Bu kadar korku yaratan bu 30 saniyelik test nedir önce onu anlatmalı.

 

Smear nasıl yapılır ?

 

Smear alınması son derece basit ve ağrısız bir yöntemdir. Jinekolojik muayene sırasında "spekulum" denilen bir alet nazikçe vajina içerisine takıldıktan sonra rahim ağzı görünür hale getirilir. Herzaman için en küçük boyu kullanıldığından bu aletin de ağrı-sancı yapma özelliği yoktur. Herhangi bir kanama olmadığından emin olunduktan sonra plastik smear fırçası ile rahim ağzından bir sürüntü alınır. Kesinlikle bir parça koparılmaz. Alınan bu örnek bir "lam" adı verilen cam üzerine yayılarak alkol veya saç spreyi sıkılarak sabitlenir. Patolojiye gönderilir. Yaklaşık 1 hafta sonuç beklenir.

 
Toplam blog
: 45
: 472
Kayıt tarihi
: 10.03.15
 
 

İstanbul'da Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak görev yapmaktayım. 1982 Sakarya doğumluyum,..