Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '18

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Yeryüzünün Madencileri

Yeryüzünün Madencileri
 

Kamu Bankaları İşe Alım Süreci
        Bu alımlar genel müdürlükler ve şubeler şeklinde yapılıyor. Tabi alınacak kişi sayısı ve yapılan başvurular arasında büyük bir fark olacağı için sınav kaçınılmaz oluyor. Bu sınavlara girebilmek için bankalar bazı koşullar öne sürebiliyor erkek ve kadınlarda değişen bir yaş kriteri aranıyor. Verilen sürede ücretler yatırılıp başvurular tamamlanıyor. Bankalar burada da kendisi için çalışacak elemanından para talep ediyor. Yapılan sınavlar bankalarca belirlenen merkezlerde gerçekleşiyor. Bölgelere bağlı olarak büyük şehirler tercih ediliyor. Yani her ilde bir sınav yapılma imkânı olmuyor.

        Sınav ise dil sınavı, alan bilgisi ve genel yetenek bölümlerinden oluşuyor. Tabi bazı durumlarda Ösym’nin yapmış olduğu dil sınavları taban puan belirlenerek kabul edilebiliyor. Tabi bu sınavların puana etkisi yüzde olarak belirleniyor. Örneğin alan sınavının % 40’ı dil sınavının %30’u genel yetenek sınavının %30’u alınarak puanlar hesaplanıyor. Hesaplanan puanlar sonunda sıralama gerçekleşiyor. Stresli bir bekleme süresinin sonunda alınacak kişi sayısının üç katı kişi mülakata davet ediliyor.

        Tebrikler sınavı geçtiniz sıra mülakatta. Eğer mülakat öncesi bir torpil bulamazsanız işiniz gerçekten zor. Zorlu bir mülakat sizleri bekliyor. Mülakatta ilk etapta saçma sapan sorular sorularak verdiğiniz cevapların hiçbir önemi olmadan tamamen konuşma durumunuz kontrol ediliyor. Hala elenmediniz mi tamam şimdi alan ve bankacılık ile ilgili sorular ile karşı karşıyasınız. Mülakat tamamlandıktan sonra sonuçların açıklanması için bir beklemede süresine daha giriyoruz. Sonuçlar açıklandı tebrikler kamu bankasında memursunuz.

        Mülakatta elenen arkadaşlar üzülmeyin girdiğiniz sınavın önemi burada ortaya çıkıyor. Müfettişlik, uzmanlık veya uzman yardımcılığı sınavına katılıp mülakatta elendiyseniz banka sizleri şubelerde gişe görevlisi için atama yapabiliyor.

Özel Bankalar İşe Alım Süreci
        Kamu bankalarındaki rahatlığı özel bankalarda bulmak tabi ki mümkün değil. O yüzden çok fazla eleman değişimi yaşanıyor. Bankacılığa başlayışım bir özel banka ile gerçekleşmişti. Özel bankalarda boşalan pozisyonlarda alımları ilk olarak kendi içerisinden yapmaya çalışıyorlar. Pozisyon için İnsan Kaynakları tüm çalışanların girip takip edebildiği bir kariyer bülteni yayınlıyor ve banka iş ilanları oluşturuluyor. Tabi bu ilanlarda bazı kriterler oluyor. Çalıştığı bölümlerde ki başarıları, almış oldukları uyarılar vs gibi kriterler. Başvurulardan sonra mülakat aşamaları yapılıp boş pozisyonlar dolduruluyor. Dolmayan ve kriterler karşılanmadığı zamanlarda dış ilanlar ortaya çıkıyor.

        Yeni başlayan arkadaşlar hiç umutlanmayın genellik bu ilanlarda yer alan boşluklar için bankacılık tecrübesi aranıyor. Yani diğer bankalarda çalışanlar için uygun pozisyonlar oluyor. Az da olsa yeni mezunlara ve bankacılık sektöründe çalışmak isteyenler içinde ilanlar paylaşılıyor. Tabi bu ilanlarda ki en önemli nokta dil bilgisi. Diliniz varsa başvuruda bulunabiliyorsunuz. Kamu bankasında olduğu gibi alan, dil ve genel yetenek sınavları yapılır. Dil konusunda bankanın belitmiş olduğu süre içerisinde Ösym’nin yaptığı dil sınavında iyi bir puan almış olmanız yeterli oluyor. Peki bu sınavlar nerede gerçekleşiyor. Özel bankalar ya kendi sınavlarını yapıyorlar yada başka bir kuruma yaptırabiliyor. Aynı şekilde Bölgelerde ki büyük şehirlerde yada sadece İstanbul’da olabiliyor.

        Mülakat aşamaları gene aynı şekilde yapılıyor. Yalnız mülakatı geçtikten sonra hemen başlama durumu olamayabiliyor. Bankalar sizi havuz diye tabir edilen sisteme dahil edip pozisyon açıldığı taktirde işe alımınızı yapıyorlar. Tabi ki bu havuzunda belli bir süresi bulunuyor. Genellikle iki yıl o sürede bir iletişime geçilmemesi durumunda havuzdan otomatik olarak düşüyorsunuz.

Yeni Mezunlar İçin Banka İş İlanları
        Gelelim yabancı dili olmayan ve alanda yetersiz arkadaşların banka iş ilanlarına. En fazla çalışanın girip ayrıldığı bölümlere oluyor buralar. Tabi çalışan sayıları da çok fazla oluyor. Bu ilanlar genellikle sürekli açık oluyor. Bu ilanlara başvuru yaptıktan sonra sınavlarımız gerçekleşiyor. Bu sınavlar ya internet ortamından katılabileceğiniz sınavlar şeklinde yada belirlenen yerlerde gerçekleşiyor. Sınavdan sonra mülakat aşamaları yeni dönemde İnternet üzerinden de yapılabiliyor. Yapılan mülakatlar bu sefer konuşma durumunuzun ve işi isteme arzunuzun kilit konum durumunda oluyor. Bu iş ilanları genellikle genel müdürlüklerde bulunan telefon üzerinden işlemlerin yapıldığı kısımlar yada illerde satış kısımlarında oluşuyor.

        Buralarda da yükselme durumları olabiliyor. Bu safhadan sonra bankaya ne kadar çok para kazandırırsanız o kadar yükselme olanağınız artıyor. Merak etmeyin çok fazla kişi çok uzun süreler bu bölümlerde çalışamadığı için biraz sabrınız, baskı kaldırma gücünüz, cahil insanlara tahammülünüz ve satışınız varsa yükselme ihtimaliniz çok yüksek.

       Bu kısımda banka iş ilanları ve başvuru aşamalarının yüzeysel olarak üzerinden geçtik. Bankalarda işe girmek gerçekten çok kolay önemli olan ise devamlılık. Yaşayacağımız zorlukları ise eski banka çalışanı olarak farklı bir yazıda derinlemesine ele alacağız. İşe girmek kolay değil ama yeryüzünün madencileri olarak adlandırılan bankacılığı sürdürmek daha zor.

 
Toplam blog
: 2
: 86
Kayıt tarihi
: 20.09.18
 
 

    1992 Doğumlu Çanakkale Onsekiz Mart Kamu Yönetimi Mezunuyum.           Mezuniyetten so..