Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '08

 
Kategori
Kültürler
 

Yeşil - sarı - kırmızı

Yeşil - sarı - kırmızı
 

Yeşil - sarı - kırmızı renklerin Türk kültür ve tarihinde yerini araştırma ihtiyacı duymam, Nevruz kavramına ilgimle başladı. Geçen 21 Mart Nevruz Bayramı idi, biliyorsunuz. Hatta önümüzdeki yıldan itibaren bu günün resmî bayram ve tatil olması için çalışılıyor şu günlerde. Meğer milletimizin milli bayramı imiş Nevruz. Meğer yıllardır sarı, kırmızı ve yeşil renklerle ortalığı dağıtan gayri Türk (!) unsurlar aslında yüzde yüz Türk olanı sahiplenmekte imişler.

Kültürümüz ve tarihimiz hakkında bildiğimiz hemen her şeyin yalan veya uydurma olduğunu gördüğüm son yıllarda zaten zihinsel bir deprem yaşamaktaydım. Araştırdıkça görüyordum ki, yıllar içinde, Türk kelimesinin anlamı, kökeni ve kodları da iyice başkalaştırılmıştı.

Asıl Türk itina ile alınmış ve yerine kurmaca bir Türk verilmişti. Efendilerin söylemleri gereği elden gidene aldırmamış ve verilene sarılmış idik.

Şimdi iş değişti! Nasıl olduysa, artık alınana özlem ve verilene isyan var. Ne olursa olsun, benden doğan ve benim de ondan doğduğumu istiyorum diyor insanlar. Onlar artık yığın değiller, onlar artık gerçekten millet olma ateşini yakmış bulunuyorlar. Tıpkı bir zamanlar olduğu gibi yani.

Ne diyorduk.. Evet, yeşil, kırmızı ve sarı. Kısaca bakalım tarihe:

GÖKTÜRKLERDE YEŞİL-SARI-KIRMIZI RENKLER

1935''de, Altay'larda; VII-XI. asırlarda yaşamış Türk beylerinin mezarlarında yapılan kazılarda; yeşil, sarı, kırmızı ipekli elbise giydirilmiş cesetlerin bulunması, bu üç rengin Türklerde milli olduğu kadar dini değeri de haiz bulunduğunu göstermektedir.(Belleten Sayı 43, 1947)

SELÇUKLULARDA YEŞİL-SARI-KIRMIZI RENKLER

Abdülcelil El Kazvini diyor ki: Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun bayrağı de yeşil-sarı-kırmızı idi. 1110-1189 yıllarında yaşayan İranlı büyük alim Abdülcelil el Kazvini (Hicri 556-560) (Miladi 1161-1165) yıllarında yazdığı Kitab'un Nakz adlı eserinin konu ile ilgili 608. sayfasında Türkçe tercümesiyle söyle diyor:

"Selçukluların melikleri ve sultanları eğer yüzbin asker toplarlarsa, siyah Sancak askerlerde bulunmazdı; yeşil, sarı ve kırmızı Sancak bulundururlardı.

OSMANLILARDA YEŞİL-SARI-KIRMIZI RENKLER

Osmanlı Cihan Devleti ordularında da Sancaklar, Bayraklar ve Tuğlar, Yeşil-Sarı-Kırmızı renkleri taşımışlardır.

Son yıllarda bu renklerin nereye gittiği ve niye gittiği araştırılmalıdır. Biz oraya girmeyelim. Ama bir lafımız var ki onu söylememek olmaz:

Neden son yıllarda çok konuşulan ve yazılan şekliyle Türk tarihi Orta Asya’da başlıyor, sürüyor ve 10.-20. yüzyıllar arası atlanarak sonra Türkiye ile devam ediyor?

Aradaki 1000 yıl boyunca Türkler neredeydiler? Yoksa Horasan, Selçuklu ve Osmanlı birer yalan mı? Onlar gerçekse yalan olan ne?

 
Toplam blog
: 84
: 1808
Kayıt tarihi
: 28.04.08
 
 

Elektrik mühendisi, "öğretimci", 2 çocuk babası, aslen Kuzey Kafkasyalı, Türk ve Türk'e dair olan..