Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Yeşil çatılar

Sözün özü:Yeşil çatılar Türkiye için bir fantazidir

Çatıda en önemli kural çatıdaki suyu bir an önce tahliye etmektir. Yeşil çatılarda ise çatıdaki bitkileri yeşil kalmaları için her zaman sulama ihtiyacı vardır. Bu nedenle de çok iyi bir su izolasyonu yapılması gerekmektedir.

Bitkiyi çatıya çıkardınız mı su yalıtım tabakalarına ilave olarak bir sürü tedbir almanız gerekir. Örneğin bitki taşıyıcı tabaka , filtre ve drenaj tabakası, mekanik etkilere karşı koruyucu tabaka, kök tutucu tabaka gibi ekstra tabakalar oluşturmanız gerekir. Bunlar hem maliyeti artırır hem de çatıyı ağırlaştırır.

Çatıda en önemli kurallardan biri de çatıyı mümkün olduğu kadar hafifletmektir. Yeşil çatılarda yukarda saydığımız katmanlara ilave olarak bitki , toprak ve su gibi ağır yükler de çatıya bindiğinde çatı konstrüksiyonuna yaklaşık 100 kg/m2 gibi bir yük binmektedir. Çatı yükünün deprem anında kesme ve bükme kuvvetleri açısından ne kadar tehlikeli olduğu bilinmektedir.

Çatıda elde edilecek yeşillik için hem yüksek maliyetler ödemek, hem de binaları depreme karşı risk altında tutmak pek anlamlı gözükmüyor. Su tasarrufuna gidilmesi gereken ülkemizde böyle fantezi uygulamalar marjinal kalmaya mahkûm gözüküyor.

Dr. Erdener ILDIZ

7 Agustos 2007

 
Toplam blog
: 80
: 805
Kayıt tarihi
: 25.09.07
 
 

Elektronik yüksek mühendisiyim. Bilgisayarlı kontrol sistemleri üzerinde doktora yaptım. Bir  şirke..