Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '17

 
Kategori
Beslenme
 

Yeşil çay ve Osteoporoz

Yeşil çay ve Osteoporoz
 

OSTEOPOROZ, YEŞİL ÇAY, KEMİK, KEMİK SAĞLIĞI


Osteoporoz, kemik metabolizmasında bir bozukluk sonucunda kemikteki protein örgüsünün seyrelmesiyle iskelette ortaya çıkan ve kemiklerin çok kolay kırılabilmesine sebep olan bir hastalıktır.

Osteoporoz durumunda kemiğin birim hacmindeki mineral yoğunluğu azalır özellikle kalsiyumun kemikten uzaklaşması sonucunda kemik kırılganlığı artar. Osteoporozun neden olduğu kırıklar sebebiyle bireylerin günlük faaliyetleri kısıtlanmakta ve yaşam kalitesi azalmaktadır.

Kemik devamlı olarak yapılan ve yıkılan, kendini yenileyen bir organdır. Gençlerde kemik yapımı, yıkımına eşittir. Yaş ilerledikçe kemik yıkımı kemik yapımından daha fazla olmaya başlar ve kemik kitlesi azalır. Kadınlarda, östrojen hormonu kemik yıkımını önlemektedir fakat menopoz döneminde bu hormon azaldığından kemik yıkımı artmaktadır. Yapılan araştırmalara göre osteoporozdan etkilenen bireylerin %80’i kadınlardır. Kadınlarda özellikle menopoz döneminden sonra görülme sıklığı artan osteoporoz, günümüzde önemli sağlık sorunlarından biridir. Çocuk ve genç bireylerde de kalsiyumun az alınması ve güneş ışınlarına yeteri kadar maruz kalmamasına bağlı olarak D vitamini eksikliği sonucunda kemik mineral yoğunluğu azalarak kemik yıkım hızının arttığı görülebilmektedir.

Genetik faktörler, fiziksel aktivite, yetersiz kalsiyum alımı, D vitamini eksikliği, sigara kullanımı gibi faktörler kemik erimesine neden olabilmektedir. Bireyin yaşamı boyunca kemik sağlığını koruyabilmesi için değiştirilebilir risk faktörlerinin, özellikle beslenmenin düzenlenmesi oldukça önemlidir. Son yıllarda osteoporozun önlenmesinde kullanılan ve farmakolojik olmayan yöntemlerden biri yeşil çay tüketilmesidir. Yapılan yurtdışı çalışmalarında, yeşil çay tüketiminin kemik yoğunluğunun düzeltilmesinde ve kemik sağlığının korunmasında etkili olduğu belirtilmiştir.

Yeşil çay, camelia sinensis bitkisinin yapraklarından üretilmektedir. Siyah çaydan farklı olarak daha az işlem görmesi ve oksidasyona uğramaması sebebiyle antioksidan içeriği daha yüksektir. Bununla birlikte sağlık açısından faydaları diğer çaylara oranla daha yüksektir. Her iki çayda da kafein bulunmaktadır fakat yeşil çaydaki kafein oranı daha düşüktür.

Yapılan biyokimyasal incelemeler sonucunda yeşil çayın askorbik asit ( C vitamini ), riboflavin, niasin, folik asit,pantotenik asit gibi B vitamini çeşitleri ile magnezyum, potasyum,manganez,florür gibi vitamin ve mineralleri içerdiği de belirtilmektedir.Yeşil çayın antiviral hastalıklar, antiinflamatuvar hastalıklar ve artirite karşı koruyucu etkileri ile kemik yoğunluğunu düzenleyici etkisi olduğu yapılan araştırmalar ile gösterilmiştir. 

Yeşil çay ve yeşil çay biyoaktif bileşiklerin tüketiminin osteoporotik kırıkların riskini azaltmada yararlı olabileceği bildirilmektedir.  Son on yılda yapılan epidemiyolojik kanıtlar çay tüketimi ve kemik kaybının önlenmesi arasında bir ilişki göstermiştir. 

Kemik gücünde azalma ve kırık riskinde artış ile karakterize, sistemik bir iskelet hastalığı olan Osteoporozun önlenmesi için kemik kütlesini maksimum düzeye çıkartmak ve kemik kaybını önleyebilmek adına girişimlerde bulunulmalıdır. Bunların başında, yeterli ve dengeli beslenmek buna bağlı olarak yeterli kalsiyum alımı, günlük beslenme programında süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum ihtiva eden besinlerin düzenli tüketilmesi bunun beraberinde D vitamini eksikliğinin tedavisi önemlidir. D vitamini kalsiyum emilimini arttırmaktadır. Sağlıklı beslenme alışkanlığı, düzenli fiziksel aktivite, medikal ve cerrahi tedaviye destek olarak yeşil çay tüketiminin de osteoporoz üzerine olumlu etkileri düşünülerek beslenmemizde günlük 3 fincanı aşmamak kaydıyla tüketilmesi önerilmektedir.

 

Sağlıklı Günler

 

Gizem ÇALIŞKAN AKGÜL

Diyetisyen

 
Toplam blog
: 5
: 348
Kayıt tarihi
: 15.07.16
 
 

2007 yılında Gıda Teknolojisi üzerine ön lisans eğitimini almış ve ardından İstanbul Arel Ünivers..