Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Yeşil incir reçeli

Yeşil incir reçeli
 

Nisan ayında çıkan yeşil incir reçelini(erkek incir)  yapmanın tam zamanı, pazarlarda bulabilirsiniz ama elinizi çabuk tutmakta yarar var zira bir görünüp bir kayboluyorlar. Yeşil incir reçelini(ham incir) kabuklarıyla yaparsanız görüntüsü ve lezzeti daha güzel oluyor. Acı tadını çıkarmak biraz zaman alıyor ama yapmaya değer, yeşil incirin o buruk ama alışkanlık yapan tadına alışan muhakkak her yıl yapar. Ben geçen yıl yapamamıştım zira bahçemdeki ufak incir ağacındaki tüm incirleri çalmışlardı ve pazarda da bulamamıştım. Bu sene elimi çabuk tutup çalınmadan topladım.

 

Yeşil incirler yani erkek incirler doğada erken çıkıyor onlar çıktıktan sonra dişi incirler yaz ayında meyve veriyor. Dişi incirlerin meyve vermesi için erkek incirlerin dişi incir ağaçlarına 5-6 tane asılması gerekiyor. Bundan da anlaşılıyor ki Allah her zaman erkek cinsine öncelik tanımış.

Malzemeler:

1.5 kilo incir

2 kilo toz şeker

4 tane kabuk tarçın

10 tane karanfil

1 limonun suyu

4 tane iri limon tuzu

1 su bardağı su(reçeli yaparken)

Yapılışı:

Önce incirler tertemiz birkaç su yıkanır. Sapları kesilir ve bir kürdanla her incir 7-8 yerinden delinir. Büyük bir tencereye incirler konulur üstünü geçecek şekilde su koyularak ocağın altı yakılır ve incirler kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra 6-7 dakika kaynatılır ve acı kaynar suyu dökülerek aynı şekilde 2 defa daha aynı şekilde pişirilerek acı suyu çıkarılır.

Acı suyu dökülen incirler tekrar büyük bir tencereye alınarak üzerine 2 kilo toz şeker, 1 su bardağı su, kabuk tarçınlar ve karanfiller ilave edilerek hafif ateşte kaynamaya bırakılır.

Reçel kaynayınca içine 1 limonun suyu ve dört tane iri limon tuzu ilave edilir ve 5 dakika daha kaynatılır, reçel kaynarken üzerinde biriken köpükler kevgirle alınır ve atılır. Reçelin olup olmadığını anlamak için kuru bir tatlı kaşığıyla suyu alınıp fayansa damlatılır, reçel suyu dağılmıyorsa reçel olmuş demektir.

Reçeli kavanozlara koyduktan sonra kapağı iyice kapatılıp, serin ve ışık görmeyen bir yerde saklanır. Kış için saklamak istiyorsanız buzdolabında muhafaza etmenizde yarar vardır.

Afiyet olsun, mutlu kalın.

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..