Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '12

 
Kategori
Futbol
 

Yeşil sahalarda ırkçılık olayları ve cezaları

Yeşil sahalarda ırkçılık olayları ve cezaları
 

Irkçı, İnsan ırklarının renk ve fiziki şekil esas alınarak birbirlerinden üstünlüğünü temel alan Irkçılık felsefesini benimsemiş kişilere verilen addır. Irkçı insanların göstermiş olduğu bu tutuma ise "ırkçılık"adı verilmektedir.

*Kamerunlu golcü M'Boma'nın transfer söylentileri üzerine Vicenza Başkanı, "Onun takımda oynama şansı yok. Çünkü zenci" demişti. Liverpool Kulübü ise bu yaklaşımın aksine, yabancı uyruklu futbolculara ırkçı söylemlerde bulunan taraftara "ömür boyu maç izlememe" cezası verileceğini açıklamıştı.  Ülkemizde benzer bir tablo, Fenerbahçe-Trabzonspor maçının önüne geçti. Fenerbahçeli Emre Belözoğlu’nun, Trabzonsporlu Zokora’ya söylediği iddia edilen “Pis zenci” sözleri ortalığı karıştırdı. Fenerbahçe ile oynadıkları maçta Emre Belözoğlu'nun ırkçı söylemlerine mağruz kalan Trabzonsporlu Didier Zokora'nın hakkını sonuna kadar arayacağı öğrenildi.

İşte yeşil sahalarda yaşanan ırkçılık olayları ve cezalar...

*Ada’da Sabıkası var! Emre’nin, Newcastle’da oynarken Everton’daki Yobo’ya ve Boltonlu El-Hadji Diouf’a ırkçı söylemde bulunduğu iddia edilmişti. 30 Kasım 2006’daki Everton-Newcastle maçında kaleci Tim Howard, Joleon Lescott ve Joseph Yobo, bir anda Emre’nin üzerine yürüdü  Yobo’ya o esnada “F....g negro” dediği iddia edildi.

Emre’nin başı aynı sorundan derde girdi. Newcastle United’ın, Bolton’la oynadığı bir karşılaşmada Emre Belözoğlu’nun, Boltonlı oyuncu El-Hadji Diouf’a yine ırkçı küfürler ettiği iddia edilmişti

*Liverpool'un Uruguaylı golcüsü Luis Suarez, 1-1 berabere kaldıkları Manchester United maçında rakibi Patrice Evra'ya ırkçı söylemleri nedeniyle 8 maç ve 40 bin sterlin ceza aldı. Liverpool, Evra'ya zenci manasına gelen “negrito” kelimesini kullandığı ortaya çıkan yıldız futbolcusunun arkasında dururken, karar için "sürpriz" yorumunu yaptı.

*Premier Lig takımlarından Bolton'da forma giyen siyahi futbolcu Fabrice Muamba için sosyal paylaşım sitesi twitter’da ırkçı ifadeler kullanan Liam Stacey, 56 gün hapis cezasına çarptırıldı. Swansea Üniversitesi'nde öğrenim gören Stacey, twitter hesabından, "Kahkahalarla gülüyorum, Muamba öldü" diye yazmıştı.

*21 Mayıs 2009’da Belçika Birinci Ligi takımlarından Anderlecht'te forma giyen Jelle Van Damme, Standart Liege’in savunma oyuncusu Oguchi Onyewu’ya "pis maymun" dediği gerekçesiyle ırkçılıkla suçlandı. Soruşturma başlayan Belçika Futbol Federasyonu, Van Damme'a bir sezon ihraç cezası verdi.

*2006 yılında Ajax'ın golcüsü Kenneth Perez, Twente ile oynanan maçta siyahi olan yan hakeme Irkçı söylemde bulunduğu için 5 maç ve 12 bin 500 euro para cezası aldı.

*2008 yılında Fransa Birinci Ligi'nde oynanan Metz-Valenciennes maçında Faslı Abdeslam Ouaddou taciz edilince, ev sahibi Metz’in bir puanı silindi.

*2008 yılında Atletico Madrid, "taraftarlarının, Şampiyonlar Ligi'ndeki Olympique Marsilya maçında ırkçı gösteriler yaptığı" iddiası üzerine UEFA'dan bir maçı seyircisiz oynama cezası aldı.

*Rusya Futbol Federasyonu, Zenit Kulübü'ne, bir taraftarının Anzhi Makhachkala takımında forma giyen Brezilyalı Roberto Carlos'a ırkçı bulunması nedeniyle 10 bin dolar ceza verdi.Zenit Kulübü, Anzhi Makhachkala futbolcusu Roberto Carlos'a soyulmuş muz gösteren taraftarın, Petrovsky Stadı'na girişi ömür boyu yasakladı.

*UEFA Tahkim Kurulu, 25 Kasım 2004 tarihinde yapılan Lazio-Partizan maçında, taraftarların Partizan'ın siyahi oyuncusu Boya aleyhinde sürekli "Hu Hu Hu Hu" şeklinde yaptıkları ırkçılık içeren tezahüratları üzerine İtalyan takımına 1 maç seyircisiz oynama ve 60 bin İsviçre frangı para cezası verdi.

*Macaristan'ın Honved takımı, Sturm Graz maçında taraftarının ırkçı sloganları ve pankartları nedeniyle UEFA'dan bir maç seyircisiz oynama ve 37 bin dolar ceza verdi.

Şimdi bütün gözler TFF’nin Emre için vereceği kararda! Emre’nin onlarca vukuatından sonra bu karar TFF’nin de kararlığı ve tarafsızlığı için bir sınav niteliğinde olacaktır.

Bilgi amaçlı.alıntı

 
Toplam blog
: 15
: 2438
Kayıt tarihi
: 07.07.07
 
 

Araştırma, tarih ve gezi en büyük tutkumdur. Bunların hepsi yer ve zamana bağlı olarak değişebili..