Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '07

 
Kategori
Sinema
 

Yeşilçamın çocuk yıldızları

Yeşilçamın çocuk yıldızları
 

Sezercik, Ömercik, Yumurcak, Ayşecik, Gülşah, Afacan... 1970'li yıllarda çevirdikleri melodramlarla herkesi ağlatan dünün çocuk yıldızları, bugün sinemadan uzak mütevazi birer hayat yaşıyorlar.

***

Sinema sektörü para kazanmanın yollarını çok iyi bilir. Bunun için elinden gelen her şeyi yapar, her çareye başvurur. Zamana ve ortama göre toplumun duygusal yanlarını çok iyi etüd eder. Özellikle kadın ve çocuk, sinemanın vazgeçemediği öğelerdir. Onlarla her türlü duygusal yolculuğa çıkartır sizi.

Sinemanın ilk çocuk kahramanına 1910’larda Fransa’da rastlarız. (Rene Dary). Ama bu sömürüde hiçbir ülke sineması, Amerikan sineması kadar etkileyici ve zengin olamamıştır. Amerikan sineması, bir banka veznedarının kızını 1934’lerde keşfeder, onu alır ve yıldızlaştırır. Göğe çıkarır. Bu kız Shirley Temple’dir. Şüphesiz bu kız beyazperdenin gelmiş geçmiş en ünlü çocuk oyuncusu olmuştur. 1930'lu yıllarda Amerikalılar büyük iktisadi Bunalım'ın kara günlerini Shirley Temple'in gamzeli gülüşünü izleyerek geçirdi. “Wizard of Oz”da Judy Garland ve “National Velvet”te Elizabeth Taylor gibi diğer çocuk yıldızlar ise ikinci Dünya Savaşı'nın dehşetinin atlatılmasına yardımcı olur.

Bu arada Türk sinemasının çocukları keşfetmesi uzun sürmez. “Bu vatanın çocukları”, “Aysel bataklı damın kızı”, “Evlat acısı” gibi filmlerde çocuk oyuncular yer alır. Ama hiçbiri Shirley Temple tarzında star olamaz. Türk sinemasında çocuk oyuncuların yıldızlaştığı dönem 1960’da başlar. Bu dönemi başlatan ilk film ise Kemalettin Tuğcu’nun romanından uyarlanan “Ayşecik” dir. Hapse atılan suçsuz baba ve cinayetin gerçek suçlularını bulan küçük bir kız çocuğunun öyküsü üzerine kurulan filmin Yönetmeni Memduh Ündür. Başrollerde ise senaryo yazarı Hamdi değirmencioğlu’nun kızı Zeynep Değirmencioğlu vardır.

İlk Ayşecik filminin gişe rekorları kırmasından sonra peş peşe Ayşecik filmleri gelmeye başlar. “Ayşecik şeytan çekici”, “Ayşecik ateş parçası”, "Ayşecik yavru melek"vs.... Artık Ayşecik, mutlu sonların, sıcak yuvaların düşsel ve idealist kahramanı olmuştur. Ayşecik, Degirmencioğlu'nun ilk başrolünü oynadığı, ama kamera karşısına çıktığı "ilk film"i değildir. Daha önceki yıllarda "Papatya" (1956) ve "Funda" (1958) adlı filmlerinde, kolay kolay hatırlanmayacak kadar küçük rollerde oynamıştır. Ayşecik, hem ilk başrolünü oynadığı hem'de 6 yaşındaki bir kız çocuğuna "yıldızlık yolu'nu açan bir "tırmanış filmi"dir. Degirmencioglu, 1956'dan 1974 yılına dek, Ayşecik dizileriyle birlikte yaklaşık 35 filmde oynamıştır. Son filmini 1974'de çeviren Değirmencioğlu, bugün emlakçılıkla uğraşmaktadır. Halen eski fenerbahçeli futbolcu Serkan acar ile evli ve 2 çocuk annesidir.

ÖMERCİK GELİYOR
Türk sinemasının ilk çocuk yıldızı Zeynep Degirmencioğlu'nun Ayşecik tiplemesiyle estirdiği fırtına, bir dolu yeni çocuk oyuncunun "keşfedilmesi"ne yol açar. Bunlardan ilki ve en az Ayşecik kadar ünlü olanı Ömercik’tir.1959'da doğan Ömercik (Ömer dönmez) henüz 4 yaşında iken eniştesi Hamdi değirmencioğlu tarafından İstanbul'a getirilir. Sarışın mavi gözlü küçük Ömer ses dergisinin çocuk yıldızlar yarışması'nda ikinci olur ve sinema hayatı başlar. Bu günlerini şöyle dile getirir. "Hiç çocukluğumu yaşamadım, oynuyordum ama yalnızca filmlerde. 15 günde iki film bitirirdik. Türkan Şoray'la, Cüneyt Arkın'la, Ayhan Işık'la birlikte oynadım. Yorulurdum ama eğlenceliydi, yeni kıyafetler, değişik yerler... İyi de para kazanıyordum."

Ergenlik çağına giren Ömercik sinemada seks furyasınında başlaması ile filmlere ara vermek zorunda kalır. Bu yıllarda talihsiz bir kaza onun tüm hayatını değiştirir. Babasının taksisinin kelebek camını tamir ederken, tornavida yanağına, alnına ve gözüne batar. Sol gözünü kaybeder Ömercik."Bu olay beni çok etkiledi, bir süre bunalıma girdim, neyse sonra Allah'a şükür dedik atlattık. Yaşım büyümüştü, sinemadan da iyice soğudum bu olaydan sonra. Kaza olmasaydı jön olarak devam edebilirdim belki sinemaya, ".Bir zamanların çocuk yıldızı Ömercik bugün 42 yaşında, ablam dediği Zeynep Değirmencioğlu'nun emlakçı ofisinde çalışmaktadır.

ÜNLÜLER VE ÇOCUKLARI
Ayşecik ve Ömercik filmlerinin iş yapması nedeniyle bazı yönetmen, yapımcı ve oyuncular kendi çocuklarını ünlü yapmak için uğraşırlar. Sezercik, Afacan, Gülşah, Parlacık, Yumurcak bu dönemin unutulmaz çocuk karakterleri olur. 1970'li yılların yıldızlaşan iki çocuk oyuncusu Menderes Utku ve Sezer İnanoglu'dur. Menderes Utku, Afacan tiplemesiyle ün yapar. Yapımci Berker İnanoglu'nun oğlu Sezer İnanoglu da Sezercik serisi ile halkın sevgisini kazanır... Ünlü artist Filiz Akın ve yönetmen Türker İnanoğlu’nun oğlu İlker İnanoğlu ise Yumurcak tiplemesi ile karşımıza çıkar.1976'nın bir yeni çocuk yıldızı'da Hülya Koçyigit ve yapımcı Selim Soydan'ın kızı Gülşah Soydan'dır. O da kendi adıyla oynar ve beyaz perdede bir Gülşah tiplemesi yaratır.

80'LER VE 90'LARDA ÇOCUK YILDIZLAR
60lı ve 70’li yılların komik, haşarı ve yetim çocuk tiplemeleri 80’li yıllarda yerini daha gerçekçi çocuk karakterlerine bırakır. "Uçurtmayi Vurmasınlar"da Ozan Bilen, "Piano Piano Bacaksız" filminde Emin Sivas ve "Zıkkımın Kökü"nde izledigimiz Emre Akyıldız son dönem Türk sinemasının öne çıkan üç çocuk oyuncusu olmuş, fakat Ayşecik ve Ömercik gibi star olamamışlardır.

KİM KİMDİR
Gülşah : Gülşah Koçyiğit
Yumurcak : İlker İnanoğlu
Sezercik : Sezer İnanoğlu
Afacan : Menderes Utku
Ayşecik : Zeynep Değirmencioğlu
Ömercik : Ömer Dönmez
Parlacık : Parla Şenol
Çitlenbik : İhsan Küçüktepe

AYŞECİK FİLMLERİ
Aysecik
Ayşenin Çilesi
Aysecik Seytan Çekici
Aysecik Ates Parçasi
Aysecik Yavru Melek
Aysecik Canimin Içi
Ayşecik Boş Beşik
Aysecik Fakir Prenses
Ayşecik Çıtı Pıtı Kız
Ayşecik Fakir Prenses
Ayşecik Yuvanın bekçileri
Aysecik Cimcime Hanim
Aysecik Canim Annem
Aysecik ve Ömercik
Aysecik Sana Tapiyorum
Aysecik Bahar Çiçegi
Aysecik ve Yedi Cüceler

Erhan IŞIK

 
Toplam blog
: 38
: 6499
Kayıt tarihi
: 27.07.07
 
 

Sinema ile yıllardır amatör olarak uğraşıyorum. Uğraşıyorum dedi ise, sinemacı değilim. Daha çok ..