Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yeterli balık tüketimi böbrek taşı oluşumunu engelliyor!

Yeterli balık tüketimi böbrek taşı oluşumunu engelliyor!
 

Yeterli alına omega 3 böbrek taşı oluşum riskini azaltıyor!!!

Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşamanın nimetlerini yeterince kullanıyor muyuz? Kişi başına haftada kaç kg balık tüketiyoruz? Peki tükettiğimiz balık yosun yiyen ve bu sayede omega 3 içeren denizde yetişmiş balık mı yoksa yemlerle beslenen kültür balıkları mı?

Omega 3 ün her geçen gün yeni bir faydası ortaya çıkmaktadır. Vücudumuzda hemen hemen tüm önemli işlerde kullanılan omega 3'ün eksikliği vücut mekanizmalarını zora sokmaktadır.Vücudumuzda tüm faaliyetlerin sağlıklı olması için Omega 3 ve bitkisel yağlardan aldığımız omega 6 arasında belli bir oran olması gerekmektedir. Normalde Omega 3/ Omega 6 oranı 1:1 ya da 1:2 olması gerekirken günümüzde bitkisel yağ tüketiminin artması ve balık, ceviz gibi omega 3 kaynaklarının yeterli tüketilmemesi nedeniyle bu oran 1:15-25 lere kadar çıkmaktadır. Bu da bir türlü iyileşmeyen, kronik hastalıkların sebeplerinden biridir. (Eskiden kırmızı et de hayvanlar otla beslendiği için omega 3 içermekteydi ancak günümüzde hayvanlar yemlerle ve tahılla beslendiğinden kırmızı etteki omega 3 oranı ciddi oranda azalmıştır.) Bu oranın korunması için Omega 3 gıda olarak yeterince alınmadığında mutlaka dışarıdan takviye olarak alınmalıdır.

Omega 3’ün tüm faydalarına son araştırmalarla bir tane daha eklendi. Omega 3 takviyesi böbrek taşı oluşum riskini azaltıyor. Omega 3'ün içinde 2 önemli yağ asidi vardır bunlar; EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) dır. EPA ve DHA Omega-3 yağ asitleri içeren bir balık yağı takviyesi almak kalsiyum oksalattan oluşan böbrek taşı oluşumunu azaltır. Bu sonuca 30 gün boyunca günlük 900 mg EPA ve 600 mg DHA içeren omega 3 takviyesi alan 15 sağlıklı yetişkin kişiyi (21-34 yaş arası) kapsayan pilot bir araştırmayı yürüten Almanyadaki Bonn Üniversitesi araştırmacıları varmıştır.

Balık yağı takviyesi, idrar içindeki oksalik asit düzeyinde önemli bir düşüş (0,277-0,238 mg / 24 saat) ve kalsiyum oksalatın idrardaki yoğunluğunda %23 azalma sağlamıştır. Bu da kalsiyum oksalattan böbrek taşı oluşma riskinin azalması anlamına gelir. Yine de pratikte sebebi bilinmeyen hiperoksalüri olan kişiler ve/ve ya medikal geçmişinde kalsiyum oksalat böbrek taşı hikayesi olan kişiler üzerinde bolca araştırma yapılması gereklidir.

Bonn Üniversitesinde yapılan bu çalışma, omega 3 yağ asitlerinin böbrek taşı oluşumuna etkileri üzerine standart koşullar altında ve kontrollü şekilde yapılan ilk çalışmadır. Gönüllülere standart bir diet verilip 24 saatlik idrarları alınıp test edilmiştir. İdrar testleri omega 3 takviyesine başlamadan önceki 5 gün boyunca yapılarak bir kontrol dönemi oluşturulmuştur. Daha sonra da 30 gün boyunca omega 3 takviyesi uygulanmış ve bu 30 günlük dönemin ilk ve son 5 günü idrar testleri yapılmıştır. Buna göre genellikle kandaki okzalik asitin %20-40'ı gıdadan kaynaklanmaktadır.

Kalsiyum oksalat tüm böbrek taşlarının % 75 ana bileşenidir; idrarda çok fazla oksalik asit (hiperoksalüri) ve/veya kalsiyum (hiperkalsiüri) bu taşların oluşumunu teşvik edebilir. Günümüzde hiperoksalüri tedavisi için kullanılabilecek bir ilaç ya da naturel destek malesef bulunmamaktadır.

Günümüzde ülkemizde de devam ettiğimiz batı tipi beslenme orantısal olarak daha fazla omega 6 ve daha az omega 3 yağ asidi içermektedir. Bu durumun hücre zarı yağ asidi bileşiminde ve hücre zarı fonksiyonunda etkisi vardır. Hücre zarında çok fazla omega 6 yağ asidi olması idrarda okzalik asit ve kalsiyum seviyesini arttıran maddelerin salgılanmasına sebep olmaktadır. Bilim adamları bu salgılanan maddelerin, kalsiyum ve okzalik asitin böbrekten atılımını ve bağırsakları da uyararak daha fazla kalsiyum ve okzalik asit emilmesine neden olduğunu düşünmektedirler. Omega 3 içindeki EPA ve DHA hücre zarındaki omega 6 'nın bu etkisini bastırarak kalsiyum oksalatın kristalleşmesini böylelikle de taş oluşumunu engellemektedir.

Siener R, Jansen B, Watzer B, Hesse A. Effect of n-3 fatty acid supplementation on urinary risk factors for calcium oxalate stone formation. J Urol. 2011;185(2):719-24.

 
Toplam blog
: 54
: 3369
Kayıt tarihi
: 15.09.07
 
 

Fizyoterapist & Osteopat & klinik pilates mat 1 eğitmeni & PNİ öğrencisi Bir sağlıkçı olarak Türk..