Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '11

 
Kategori
Güncel
 

Yetmez ama evet!

Yetmez ama evet!
 

Çünkü 12 Eylül artık yargıda. 

İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı yoktur. 

Yargılanamaz zaman aşımı vb. söylenmedik laf kalabalığı bırakmayanlar. İşte usulende olsa 31 yıl sonra mahkemedeler. Hepimizi kullanan işkence eden, yok eden; tüm toplumu hizaya getirmek için yapmadık kalleşlik bırakmayan en son diktatör mahkemeye çıktı. Erdal Eren yaşasaydı şimdi bizim yaşlarımızda olacaktı.. 

Yetmez elbette.. Olağan olması gereken en normal şeyler bu gelişmeler. Ancak bu kadar da gözmezden gelinecek sıradan gelişmeler değil hiçbirisi..
Askeri vesayetin yargıya alındığı bir süreçten geçilirken görmezden gelinmesi hafifsenmesi akıl almaz. Nerede bu 12 eylülden hesap sorulsun diyenler.. 

Faili meçhullerde tüm açıklığı ile aynı şekilde ortay dökülüyor yine aynı sessizlik..

Olan biten karşısında bir sefillik yaşanıyor.. Bu olan bitenlerde seçim yatırımıdır tabi.. Olsun seçim yatırımı böyle olsun.. 

Siyasal eksende alınan tavırların ergenekon zihniyetinin siyasallaşma sürecini nasıl beslediğini izliyorum çaresiz; hepsi bu. 

Akp merkeze yerleşiyor, ulusalcılar farklı kanallardan ilerliyor. Derinden değişim yaşanıyor. Düzen yenileniyor. Kertenkele kabuk değiştiriyor. 

Kertenkeleden kutulmadıkça yetmez.. 

Yetmez ama evet diyenleri kutluyorum. 

Seçimlerden sonra yeni anayasa sonra herkes kendi yoluna...Değilse ben oyalanmaktan usandım.. 

farklı bir ses: 

KENAN EVRENİ KORUYANLARI İZLEME KOMİTESİ'nin basın açıklaması: 

Değerli basın emekçileri ve darbe karşıtları,  

Türkiye Cumhuriyet tarihi bir ilki yaşıyor. Anayasa değişikliği referandumuyla birlikte Geçici 15. maddenin kaldırılmasıyla darbeden 30 yıl sonra darbeci generallerini yargılanmasının önü açıldı. 

13 Eylül sabahı tüm Türkiye'de binlerce kişi Kenan Evren hakkında suç duyurusunda bulunmak için adliyelere koştu. Suç duyurusunda bulunanların sayısı 300 bini geçti. 

Sadece adliyelere koşmakla kalmadık, davanın takipçisi olduk. Kenan Evren'in yargılanmasını engelleyen herkesi takip ettik, teşhir ettik, savcıya mektup gönderdik. 

Ve 12 Eylül 1980 darbesini yapan Kenan Evren önümüzdeki hafta savcılığa sanık sıfatıyla ifade verecek. 

Duyduk ki, 17 yaşındaki Erdal Eren'i asan Kenan Evren ifade vermeye çağırıldığı için çok üzgünmüş. Üstelik suçunun ne olduğunu bilmiyormuş. Biz söyleyelim; 

Siz, darbe yaparak insanlık suçu işlediniz. 

- 650 bin kişiyi gözaltına aldınız. 

- 1 milyon 683 bin kişiyi fişlediniz. 

- 7 bin kişinin idamını istediniz. 517 kişiye idam cezası verdiniz. 

- 71 bin kişiyi TCK'nin 141, 142 ve 163. maddelerinden yargıladınız. 

- 98 bin 404 kişiyi "örgüt üyesi olmak" suçundan yargıladınız. 

- 30 bin kişiyi "sakıncalı" olduğu için işten attınız. 

- 14 bin kişiyi yurttaşlıktan çıkardınız. 

- 23 bin 677 derneği kapattınız. 

- 3 bin 854 öğretmen, üniversitede görevli 120 öğretim üyesi ve 47 hâkimin işine son verdiniz. 

- 400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis cezası istediniz. 

- Gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verdiniz. 

- 31 gazeteciyi cezaevine soktunuz. 

- 39 ton gazete ve dergiyi imha ettiniz. 

- 300 kişinin kuşkulu şekilde ölümüne sebep oldunuz. 

- 171 kişinin işkenceden ölümüne sebep oldunuz. 

- Cezaevlerinde toplam 299 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldunuz. 

- 144 kişi kuşkulu bir şekilde ölmesine yol açtınız. 

Siz insanlık suçu işlediniz. Ve insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı yoktur. 

Daha geçtiğimiz Nisan ayında Arjantin'de darbeci general Videla, 86 yaşında olmasına bakılmadan, insanlığa karşı suç işlemekten yargılandı ve ömür boyu hapse mahkum edildi. 

Darbe yapmak, insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Kenan Evren ve 12 Eylül darbecilerinin sadece ifadelerinin alınması yetmez. Tıpkı Arjantin'de olduğu gibi insanlığa karşı suç işlemekten yargılanmalıdırlar. 

Değerli basın emekçileri ve darbe karşıtları,  

Savcı Kenan Evren'e sormak üzere bir dizi soru hazırlamış.Biz de Kenan Evren'i Koruyanları İzleme Komitesi (KEKİK) olarak Kenan Evren'e sorular hazırladık. Şimdi Kenan Evren'e seslenip soruyoruz; 

1- Yukarıda anlattığımız bu suçları neden, nasıl ve hangi hakla işlediniz? 

2- "Biz darbe ortamının olgunlaşmasını bekledik" dediniz. Darbe ortamının olgunlaşmasını beklemek ne demek? 

3- 17 yaşında genç bir fidan olan Erdal Eren'i yaşını büyülterek asıp arkasından "Asmayalım da besleyelim mi?" derken vicdanınızı nerede bıraktınız? 

4- "Denge kurmak için bir sağdan, bir soldan astık" demek nasıl bir dengedir? 

5- Darbeden sonra Diyarbakır Cezaevi'nde insanlar, sırf Kürt oldukları için akıl almaz işkencelere ve aşağılamalara maruz kaldılar. 34 kişi işkenceden öldü, yüzlerce kişi sakat kaldı. Diyarbakır Cezaevi'nde işlenen insanlık suçunun hesabını nasıl vereceksiniz? 

6- 1 Mayıs 1977'de, İşçi Bayramı'nı kutlamak üzere Taksim Meydanı'nda toplanan yüzbinlerce kişinin üzerine ateş açmak ve 34 kişinin ölmesine neden olmak da "ortamın olgunlaşması" planınıza dahil miydi? 

7- Alevi-Sünni çatışması yaratarak 26 Aralık 1978'de gerçekleştirilen Maraş katliamı darbe yapmak için ortamın olgunlaşmasının hangi aşamasına denk düşüyordu? 

8- 57 kişinin katledilmesiyle sonuçlanan Çorum olaylarının hesabını nasıl vereceksiniz? 

9- Bugün, insanlığa karşı işlenmiş bir başka suç olan Balyoz darbe planına da ilham kaynağı olan Bayrak Harekat Planı'nı, darbeden yaklaşık 6 ay önce Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Haydar Saltık'a neden ve hangi hakla hazırlattınız? 

10- 12 Eylül 1980 sabahı saat 03:59'da ülke yönetimine el koydunuz. Genel Kurmay Başkanı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlarıyla Jandarma Genel Komutanı'ndan oluşan beş kişilik Milli Güvenlik Konseyi'ni kurdunuz.Meclisi kapatıp, anayasayı kaldırdınız. Yasama ve anayasada değişiklik yapma yetkilerini üzerinize alıp yaklaşık 600 kanun çıkardınız. Kendinizi halkın iradesi ve kurumları üzerinde görme yetkisini nerden aldınız? 

Siz bu sorulara cevap verebilir misiniz bilmiyoruz ama biz sizi ve sizin gibi darbecileri, 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan darbelerini yapanları ve şimdilerde Ayışığı, Yakamoz, Kafes, Balyoz darbe planlarıyla demokrasiye tahammülü olmayan darbecilerin yargılanması için, Ergenekon'un dağıtılması için, Hrant için, bütün mağdurlar için tüm gücümüzle mücadele edip hak ettiğiniz cezayı almanızı sağlayacağız. 

KENAN EVRENİ KORUYANLARI İZLEME KOMİTESİ 

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..