Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '13

 
Kategori
Eğitim
 

YGS 2013’ün genel değerlendirmesi

YGS 2013’ün genel değerlendirmesi
 

 

YGS sınavı nihayet sona erdi. Öğrenciler ve aileleri büyük bir sıkıntıyı da ama öyle ama böyle geçtiler. Şimdi gözler LYS’ler için Haziran ayında.

Genel olarak sınava dair yapılan değerlendirmeler olumlu yönde. Sorulan sorularda herhangi bir sürpriz yaşanmadığını öğrenmekten dolayı mutlu oldum açıkçası. Sosyal Bilimler testindeki 45 soruyu bazı öğrenciler anlamlandırmakta zorluk çektiler. Sınav boyunca sormalarına rağmen ne yazık ki bir cevap veremedim. Oysa sınavdan çok önce ÖSYM gerek kendi sitesinden gerekse basın-yayın organları aracılığıyla gerekli açıklamaları yapılmıştı. Ayrıca dershanelerde bu konu üzerinde ayrıca durulduğunu tahmin ediyorum. Hepsinin ötesinde soru kitapçığının daha ilk sayfasında “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu olarak alanlar ilk 40 soruyu, zorunlu olarak almayanlar ilk 35 soruyu ve 41’den 45’e kadar olan soruları yapacaklar” gibi bir açıklama vardı. Yine ilgili soruların başladığı sayfada da açıklama vardı. Demek ki bazen anlamak için sadece okumak yetmiyor. Bu konuda da şunu hemen söylemeliyim: İlk 40 soruyu yapan adayların ilk 40 soruya verdikleri cevaplar değerlendirmeye alınacak. İlk 35 soru ve 41’den 45’e kadar olan sorular yapılmışsa değerlendirme bu sorulara verilen cevaplar üzerinden, diyelim ki aday açıklamalardan bir şey anlamadı ve 45 sorunun tamamını çözdü, bu durumda da ilk 40 soruya verilen cevaplar üzerinden değerlendirme yapılacak.

Bu sınavda bir yenilik önemliydi. O da soru kitapçıklarının üzerinde bulunan karekod etiketlerinin çıkartılarak Aday Yoklama Listesi’ndeki öğrenci isimlerinin karşısında “Karekod etiketi buraya yapıştırılacaktır” yazan yere yapıştırılması gerekiyordu. Ama bazı sınav görevlileri öyle yapmadı. Karekod etiketini Aday Yoklama Listesi’nin aklınıza bile gelmeyecek yerlerine yapıştırdılar. Hatta kitapçıktan etiketi alıp cevap kağıtlarına yapıştırılacağını düşünen görevliler bile vardı. Sonradan düzeltmeye çalışıldı ama ne kadar başarılı oldu açıkçası emin değilim. Sınav Uygulama Yönergesi’nin bazı görevliler tarafından okunmadığını düşünüyorum. Ya da yukarıda öğrenciler için söz ettiğim “anlamak için sadece okumak yetmiyor” ifadesini bazı sınav görevlileri içinde kullanmak durumundayım. Burada hemen belirtmeliyim ki bu türden hataların hiçbirinin sınava giren öğrencinin sınav değerlendirmesine olumsuz yansımasına ÖSYM izin vermeyecektir. Bu konuda adaylar rahat olabilirler.

Sınav olalı neredeyse 24 saat olmasına rağmen hala bir olumsuz durum yansımamış olmasına sevinmek lazım aslında. Demek ki ÖSYM aldığı tedbirlerle dışarı soru sızmasını ya da oluşabilecek herhangi bir güvenlik zafiyetini engellemiş olarak görünüyor.

Bir YGS daha böylece geçti. Şimdi gözler sınav sonuçlarının açıklanacağı (tahminen) Nisanın ikinci haftasına çevrildi. Sonrasında (22-29 Nisan 2013) LYS başvuruları başlayacak. Haziranda LYS ve Temmuz sonu gibi tercih başvuruları derken bu süreç yüksek öğretim programına yerleşen öğrencilerin (2-6 Eylül 2013) üniversitelere kayıt olmasıyla sona erecek.

Bir başka yazıda görüşmek dileğiyle…

(Soru, görüş ve önerilerinizi  pdrservisi@gmail.com adresine mail atarak bildirebileceğiniz gibi yorum kısmına da yazabilirsiniz.)

 
Toplam blog
: 50
: 2429
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültes..