Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '13

 
Kategori
ÖSYS
 

Ygs-Lys’de çok özel Taktikler 2

Ygs-Lys’de çok özel Taktikler 2
 

www.erkankavas.com.tr


2013 öncesi Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi bölümünden mezun olan öğrencilerin sınavsız geçişle MYO Çocuk Gelişimi bölümüne yerleşmeleri ihtimali yok denecek kadar az. Bu öğrenciler sınavsız geçiş yaparak Atatürk Ünv. Çocuk Gelişimi (Açık Öğretim) Bölümüne kontenjan sınırı da olmadığı için rahatlıkla yerleşebilirler. Aynı yıl bir çocuk evi veya kreşte çalışmaya da başlayabilirler. Mezun oldukları yıl dikey geçiş sınavına girerek çocuk gelişimi veya okul öncesi öğretmenliğine geçiş yapabilirler. Biraz maddi durumu iyi olanlar sınavsız geçişte Devlet üniversitelerini kazanamama durumunda özeli de kazanıp +2 yıl daha okuyarak hem cazip bir meslek kazanır hem de fakülte mezunu olabilirler. Sınazsız geçiş yapan öğrenciler gelecek yıl sınava girdiklerinde OÖBP’nında bir kayıp yaşamamaktadır. Hatta gelecek yıl sınavsız geçişe tekrar başvurabilmektedirler.

Sağlık Meslek Lisesi mezunu öğrencilere öncelikli tercihimiz, sınavsız geçişle veya YGS-LYS puanlarıyla MYO veya Sağlık Bilimleri Fakültelerindeki istedikleri bölümlere yerleşmeleridir. Tüm lise son sınıf öğrencileri, özellikle sağlık meslek lisesi öğrencileri Eylül 2014 te yapılacak olan KPSS sınavına mutlaka girmelidirler. Bir üniversiteyi kazanmaları ve aynı yıl atanmaları durumunda, ilk yıl üniversite kaydı dondurulup, memuriyette asaletinin kaldırılması beklenebileceği gibi, ayda sekiz nöbet tutup, nöbetleriyle üniversitedeki ders günlerini iyi planlayıp hem memuriyet, hem de öğrencilik yapabilirler. Bu öğrencilerimize tavsiyem sağlık alanında ilgili MYO veya Fakülte bir bölümü bitirdiklerinde YGS3 veya DİL1 puanıyla dil alanında bir bölüme yerleşip, (bu konuda örnek yerleşmelerle ilgili ÖSYS sonuç belgelerine www.erkankavas.com.tr adresinden ulaşılabilir) hazırlık okuyup, sağlık turizmi hizmeti veren kurumlarda daha cazip imkânlarda iş bulabilirler. Veya akademik kariyer…

Sadece YGS’nin bir puan türünde 180 barajını geçen bir öğrenciyi cazip bir bölüme yerleştirebilir mi?
 Evet. Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri mezunu (herhangi bir okul veya bölüm mezunu da olabilir fark etmez)  bir öğrenci YGS’de sadece bir puan türünden 180’i geçmiştir. LYS’de MF2’den 180 alarak (çok az netlerle MF2’den barajın kaç netle geçileceğini öğrenmek için  www.erkankavas.com.tr deki YGS-LYS puan hesaplama robotu kullanılabilir.) çok iyi üniversitelerin İstanbul, Ege veya İzmir Katip Çelebi Gibi. Üniversitelerin Su Ürünleri mühendislikleri tercih edilip kazanılabilir. www.erkankavas.com.tr den bu bölümlerin 2013 Taban puanlarına bakılması yeterlidir. Örnek olarak, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ni kazanan bir öğrenci mezun olduğunda üç yıldız profesyonel dalgıç sertifikası sahibi olmaktadır. Anı zamanda bu üniversite 35 su ürünleri işletmesiyle mezun öğrencileri için iş garantisi anlaşması imzalamıştır. Profesyonel dalgıç olarak yetişen bu öğrenci kısa bir süre su altı kaynakçılığı kursu aldıktan sonra aylık 6000-7000 dolar gibi ciddi rakamlara iş bulabilmektedir. Veya yabancı dil öğrenmesi halinde yurt dışında su ürünleri mühendisleri aylık 6000 dolara kadar geliri olan iş bulabilmektedirler.

MF2 puan türünde 180 barajını geçen bir öğrenci fen edebiyat Fakültelerindeki bölümleri tercih etmek istiyorsa, Biyoloji, Kimya ve Fizik bölümlerinden mezun olan öğrencilerin İş Güvenliği sertifikası alabildiğini dikkate almalıdırlar. Meslek Yüksek Okulu İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği bölümlerinin bu yıl fazla abartıldığı, kamuoyunda oluşan bu algı sonucu bu bölümlere ciddi talep artışı yandığını görüyoruz. Bu bölüm artık Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nde kontenjan sınırı olmayan, isteyen herkesin kazanıp açıktan okuyabildiği bölüm haline geldi!
Gelecek yazılarımızda,
YGS-LYS öncesi SBS (yeni adıyla OGES) öğrencilerine özel tavsiyeler.
Sayısal öğrencisiyim. Dilden de sınava girdim ve -2 net çıkardım. Bu durum benim YGS-LYS puanlarımı düşürür mü?
YGS’de hedefinin  çok altında puan alan öğrenciyi LYS’ye nasıl motive edebiliriz?
Meslek liseliyim. Yabancı dil derslerim çok kötü. Dilden bir bölümü kazanabilir miyim? Aynı anda cazip bir bölümde okuyup iyi bir meslekte, iyi bir gelirle çalışmak mümkün mü?
Siz değerli okurlarımızın sorularını erkankavas20@gmail.com adresine bekliyoruz.

www.erkankavas.com.tr

 
Toplam blog
: 22
: 5334
Kayıt tarihi
: 24.11.13
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Lisans, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler..