Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '14

 
Kategori
ÖSYS
 

YGS-LYS’de çok özel taktikler 3

YGS-LYS’de çok özel taktikler 3
 

www.erkankavas.com.tr


YGS-LYS öncesi, şuan 8. Sınıfta okuyan ve akademik başarı durumu zayıf olup,  puanı yüksek anadolu liselerine yerleşemeyecek öğrencilere özel tavsiyeler vermeyecek misiniz?

Bu soruya yaşanmış bir örnekle cevap verelim. 4 yıl önce SBS tercihi için gelen bir kız öğrencimizin puanı ilçeler dâhil hiçbir anadolu lisesine yetmiyordu. Bu öğrenciye Akköy Anadolu Turizm Otelcilik M.L. Hasta Yaşlı Bakım bölümünü tavsiye ettik ve bu bölümü kazanarak kaydını yaptırdı. 2013 YGS sınav sonucuna göre 180 barajını geçemedi. Ancak sınavsız geçiş yapma hakkına sahip olduğu 12 adet sağlıkla ilgili bölüm vardı. Bu bölümlerden bazıları, Acil Tıp Teknisyenliği, Anestezi, Ameliyathane Hizmetleri, vd. Bu öğrenci 1. Tercihi olan Acil Tıp Teknisyenliği bölümüne yerleşti. Bu bölüme YGS-2 puanı çok yüksek olan birçok anadolu lisesi öğrencisi yerleşememektedir. Bizler bu öğrenciyi SBS sonrası yönlendirirken sınavsız geçiş önceliklerini göz önünde bulundurarak tavsiyede bulunmuştuk. Yani bu durumdaki öğrencilerimiz meslek lisesi tercihi yaparken sınavsız geçiş yapılan bölümleri ve sınavsız geçiş önceliklerini göz önünde bulundurmalıdırlar. Anadolu teknik lisesindeki bölüm ile aynı bölümün anadolu meslek ve meslek lisesi kısmıyla arasında birçok avantaj farkı vardır. Anadolu teknik lisesi sondan 1. Öğrenci anadolu meslek lisesi okul 1. öğrenciden öncelikli olarak sınavsız geçişte yerleştirilmektedir. Ayrıca Anadolu Teknik liselerinde LYS dersleri de gösterilmektedir. MF4 ten Teknoloji Fakültesi (MTOK) mühendisliklere yerleşmek isteyen öğrenci için LYS dersleri önemlidir. Ayrıca türü ne olura olsun meslek lisesi tercihi yapılırken Teknoloji Fakültesi (MTOK) mühendislikler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu konu çok derin olduğu için şimdilik burada keseyim. (Not: TEOG SINAV SİSTEMİNDE MESLEKLEKLİSELERİNE YERLEŞTİRİLİRKEN BÖLÜM SEÇMEYECEK OKUL SEÇİLECEKTİR. BÖLÜM SEÇME İŞLEMİ 9. SINIFIN SONUNDA TEOG PUANI VE 9. SINIF DERS NOTLARINA GÖRE 10. SINIFA GEÇERKEN YAPILACAKTIR. BU AYRINTININ HARİCİNDE TAVSİYELERİMİZ GÜNCELLİĞİNİ KORUMAKTADIR. 01.07.2014)

Sayısal öğrencisiyim. Dilden de sınava girdim ve eksi (-) 2 net çıkardım. Bu durum benim YGS-LYS puanlarımı düşürür mü?
Bir öğrencinin puanı hesaplanırken, puan hesabına katılan dersler, yani getirisi olan derslerin götürüsü de olur. Dil neti eksi (–) çıkan öğrencinin sadece dil puanı hesaplanmaz. Diğer hiçbir puanı olumlu veya olumsuz etkilenmez. Ancak YGS deki tüm derslerin tüm puanlara katkısı vardır. Dolayısıyla YGS derslerinde eksi net çıkarıldığında tüm puanlardan getirdiği kadar götüreceği unutulmamalıdır.

YGS’de hedefinin çok altında puan alan öğrenciyi LYS’ye nasıl motive edebiliriz?
Geçmiş yıllarda aynı durumda olup LYS’de ciddi puan artışı yaşayan öğrencilerin sonuçları gösterilmeli, mümkünse öğrencinin tanıdığı, 1 yıl önce mezun olmuş üst sınıftan öğrencilerin durumları örnek gösterilmelidir.  Ayrıca bu sınavlarda önemli olanın sıralama olduğu, puanlar düşse de asıl önemli olanın başarı sırası olduğu hatırlatılmalıdır. Kontenjan artışı gibi durumların da puanları düşürdüğü gibi, başarı sıralarını da geriye doğru düşürdüğü anlatılmalıdır. Sorular zorsa herkese zor. Önemli olan kontrolü kaybetmeden, sakin şekilde bir fazla net çıkarmaktır.

Meslek liseliyim. Yabancı dil derslerim çok kötü. Dilden bir bölümü kazanabilir miyim? Aynı anda cazip bir bölümde okuyup iyi bir meslekte, iyi bir gelirle çalışmak mümkün mü?
Evet. YGS Türkçe ve Sosyal den biraz net yapıp YGS3 veya 4 ten 250-270 civarı puan alınması halinde, dilden 2-3 netle baraj geçilebilir. Dil-1 puanıyla birçok Alman Dili Edebiyatı, Almanca öğretmenliği, Fransız dili Edebiyatı, Fransızca öğretmenliğini kazanmak mümkün olmaktadır. Hatta Dil sınavına Almanca veya Fransızca’dan girip çok iyi üniversiteleri Dil-1 Puanıyla kazanmak mümkündür. Hacettepe, İstanbul, Dokuz Eylül gibi Üniversitelerin Alman Dili Edebiyatı, Almanca Öğretmenliği, Fransız Dili Edebiyatı, Fransızca Öğretmenliği taban puanlarına bakılması halinde ne demek istediğim anlaşılacaktır. Bu şekilde kazanan öğrencilerin örnek sonuç belgelerine ve üniversitelerin taban puanlarına www.erkankavas.com.tr adresinden ulaşılabilir. Bu bölümleri kazanan öğrenciler isterlerse AÖF istedikleri bir bölümde de eğitim görüp dili olan bir işletme, ilahiyat, sosyoloji vb. mezunu olabilirler.

Siz değerli okurlarımızın sorularını erkankavas20@gmail.com adresine bekliyoruz.
www.erkankavas.com.tr

 
Toplam blog
: 22
: 5334
Kayıt tarihi
: 24.11.13
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Lisans, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler..