Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '15

 
Kategori
Atletizm
 

Yiannis Kouros; dünyanın en büyük ultramaratoncusu

Yiannis Kouros; dünyanın en büyük ultramaratoncusu
 

Yiannis Kouros şayet Yunanlı değil de mesela Amerikalı, İngiliz ya da Alman olsaydı bütün dünya tanırdı onu.


Yiannis Kouros dünyanın gelmiş geçmiş en büyük atletlerinden birisi, ultramaratonun ise en önemli sporcusu olmasına karşın, ülkemizde atletizm profesyonelleri dışında kamusal bilinirliği neredeyse yok denecek kadar azdır. 100 milden 1,000 mile ve 24 saatten 10 güne kadar gerçekleştirilen ve insanın dayanma hudutlarını adeta parçalayan ultramaraton disiplininin önemli isimlerinden Trishul Cherns, 1983 - 1990 arasında kırdığı 4 dünya rekorunun yanına dahi yaklaşılamayan bu büyük rakibini bakın nasıl tanımlıyor: 'Dünya çapında koşucular var, elitler var ve bir de Yiannis var!'

 

13 Şubat 1956 tarihinde Yunanistan’da Tripoli  şehrinde marangozluk yapan bir babanın oğlu olarak doğan Yiannis Kouros çok problemli bir çocukluk ve gençlik yaşadı. Babası kendi çocuğu olduğuna inanmadığından ona çok kötü davrandı. Bu tutum annesi ve kardeşleri tarafından da benimsenince genç Yiannis için hayatının ilk 20 yılı adeta cehennemden farksız geçti. Eve olabildiğince geç dönmek isteyen Yiannis çareyi atletizm pistlerinde koşmakta bulmuş ve o günlerde geçirdiği zihni dönüşümü hayatının ilerleyen bir döneminde şöyle özetlemiştir:

'Yaşadığınız kötü olaylar size boyun eğdirmemeli, tersine sizi bir  sonraki ile mücadele etmek için gerekli şartlarla donatmalıdır. İlk bakışta bunu anlamasanız da çaresizlik ve umutsuzluk, tahmin etmediğiniz gizli güçlere ulaşmak için size gerekli araçları sağlarlar. Ardından bunu beklenmedik bir sükunet ve itidal takip etmelidir. Böylece hedeflerinizi hassasiyetle kovalayabilirsiniz.'

12 yaşından itibaren şiir ve şarkı sözleri de yazan Yiannis atletizme yüksek atlama ile başlar. Oradan sırayla 3,000 m., 5.000 m. ve maraton'a geçen genç atlet, maraton koşularını bitirdikten sonra da koşma arzusu ve enerjisine sahip olduğunu fark edince bünyesinin ve benliğinin ultramaratona yatkın olduğunu anlar ve bu branşa yönelir. 

 

Spartathlon 1983 İlanı. Foto: spartathlon.com

Bu yönelimin kuvveden fiile çıkması İngiliz ultramaratoncu John Foden ve arkadaşlarının, Pheidippides’in Atina’dan Sparta’ya 36 saat içinde koştuğunu yazan Heredot'un bu antik tanıklığını test etmeye karar verdikleri 1982'de değişir. 1983'de ilki 246 km'lik bir parkurda koşulan ve Yiannis'in atletizim camiasını şaşkınlığa boğan çok büyük başarısına sahne olan Spartathlon Yarışı işte bu kararın meyvesidir. 


Bu yarışı dünyanın en başarılı ultramaratoncularına açık ara fark atarak kazanan genç ve tecrübesiz Yiannis hile yapmakla suçlansa da, bu kanıtlanamaz. Takip eden yıllarda yapılan ultramaraton koşularını, bazılarını asırlık rekorları parçalayarak, kazanan Yiannis Kouros, artık bu disiplinin en büyüklerinden birisi olarak kabul görmeye başlamıştır. 

 

Spartathlon En İyi 10 Performans

Girdiği her yarışı forse eden Yiannis ülkesi Yunanistan'da hak ettiği ilgiyi ve saygıyı görmediğine inanmaktadır. Bu Kanaat onun, 1992'de kendisine çok sıcak davranan Avustralya vatandaşlığına geçmesine neden olur. Sonraki birkaç yıl yine Kouros’un katıldığı hemen her yarışı domine etmesi ile geçer. Fakat ülkesi Yunanistan’dan hak ettiği değeri görmediğine inandığı için 1991’de kendisine kucak açan Avusturalya’da yaşamaya başlar ve 1992’de bu ülkenin vatandaşlığına kabul edilir. 

1997’de koştuğu 24 saatlik bir yarışta realize ettiği 303.5 km’lik derecenin de arasında olduğu onlarca dünya rekorunu elinde bulunduran Yiannis Kouros, günümüzde atletizm otoriteleri tarafından sadece ultramaratonun değil, genel olarak atletizmin en büyük süper starlarından birisi olarak gösterilmektedir. Buna karşın, halâ da onun bazı rekorlarının 'gerçek olamayacak kadar mükemmel ve imkânsız' olduğuna vurgu yapan otoritelerin çıkması, atletin insanüstü / insanötesi performansı hakkında yeterince ipucu veren bir antite olsa gerektir.

Şayet ABD'li, İngiliz, Alman, Kanadalı, Fransız, Hollandalı falan olsaydı, hakkında onlarca kitap yazılacak, tv dizileri ve filmler çekilecek birisi olan bu Yunanlı spor emekçisinin insanlık alemine inanılamaz gelen bütün o muhteşem kariyerinin arkasında yatan espri, onun fiziksel yeteneklerinin yanı sıra zihinsel gücünü kullanmayı en iyi öğrenmiş sporculardan biri olmasıdır. Yiannis Kouros'un mücadele azmi, bedenini ve zihnini entegre çalıştırırken elde ettiği o olağanüstü başarısı ve insanoğlunun fiziki sınırlarının test edilerek sürekli aşılması sürecine sağladı katkılara saygı duymamak mümkün değildir.

kısa kaynakça:

http://kosugazetesi.com/2015/07/kouros-gercek-olamayacak-kadar-iyi/

https://en.wikipedia.org/wiki/Yiannis_Kouros

http://www.ultrarunning.com/featured/ultrarunning-magazine-all-time-lists/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Maraton_Muharebesi

 
Toplam blog
: 297
: 1623
Kayıt tarihi
: 29.08.11
 
 

1958 Fatih / İstanbul doğumlu. Etiler Lisesi ve İTÜ Maden Fakültesi Petrol Mühendisliği Bölümü me..