Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '20

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Yıkamadan Yeme

Genelde güzel şeylerden bahsettiğim, yeni haberler getirdiğim, olumsuzlukları görmezden geldiğim bu köşede bazen de gerçeklerle yüzleşilmesi gerektiğinin farkındayım. Oo yazar çok gergin… Yok değilim ama dikkat etmemiz gereken çok fazla şey var. Artık hassas bir çağda yaşıyoruz, maalesef adını anmaktan hoşlanmadığım meşhur virüs, bakteriler, kısacası tüm mikroorganizmalar bir tehdit unsuru. Aslında bunlar hep vardı ama doğal dengenin bozulmasıyla birlikte bu sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Bu hafta ne yumurtluyorum acaba?

Yurt dışında yapılan bir araştırmada Salmonella bakterisinin bitki yapraklarına girerek yıkama işleminden ve kimyasal uygulamadan etkilenmediği gözlemlenmiş. Salmonella bakterisi, gıda kaynaklı enfeksiyonlara neden olan bir bakteri. Su, iyi pişmemiş etler, yumurta, süt gibi gıdalardan bulaşıyor ve insandan insana da geçebiliyor. Halk dilinde zehirlenmeye sebep olan ve o şekilde bilinen bu bakteri insanı tabi ki kısa süreli süründürebiliyor. İyi yıkanmamış meyve- sebzelerden bulaşabilen bu bakteri, anlattığım araştırmada “ Yıkansa, kimyasal işlemle önlem alınsa da bitkide aktif olarak görülmüş.”  Sizce de tehlike çanları değil mi? Amaç endişe duymak, mutsuz olmak, geleceğe stresle bakmak değil.

Peki bizler ne yapabiliriz?

Meyve-sebze tüketimini kesemeyeceğimize göre, elimizden geldiğince önlem almamız gerekiyor. Evet belki su- kimyasal işlemler yeterli gelmeyebilir ama tek seçeneğimiz bu şekilde dikkat etmek. Lütfen evlerinize aldığınız sebze- meyveleri dikkatli bir şekilde yıkayın, sirkeli suyunuzda (bu konuda da 100 kafadan ses çıkıyor, hiç önemli değil.) bekletmeden tüketmeyin.  O “Şifası kabuğunda” muhabbetine üzgünüm artık katılamıyorum. Gıda güvenliği ve tüketimi konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor. Devir mikroorganizmaların devri, onlara yıllarca bilim alanında “ Konakçı” dedik. Ama bence onlar bu dünyaya sahip ve bize kendi aralarında “ Konakçı “ diyor olabilirler.  Endişe duymadan, bilinçle ilerledikten sonra mutsuz olmamızı gerektiren bir şey yok, sevdikleriniz ve kendiniz için dikkat…

Sağlıkla Kalın!

Not: “ Onlar da bizi konuşuyor bence.”

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..