Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '08

 
Kategori
Biyoloji
 

Yılan balıkları

Yılan balıkları
 

Yılan Balığı


Kendimi bildim bileli denizin altında neler olup bittiğini hep öğrenmek istemişimdir. Yıllar geçtikce kafamda ki deniz canlılari başta olmak üzere canlılar hakkında soru işaretleri artmaya başladı. Hatırladığım ilk sorularım ahtopotun kaç tane ayağı olduğu, kaplumbağanın kabuğunun kurşun geçirip geçiremeceği, filin mi arslanı, arslanın mı fili yenebileceğidi. Tabi bu soruları gecenin bivakti annenizin uykudan uyandırıp sorarsanız uzunca bir süre yanıtlarını öğrenemezsiniz (: Zaman geçtikce dünyada benim gibi meraklı insanların olduğunu öğrenmem benim icin sevindirici bir olaydı, en azından anneme o ızdırap verici sorulardan sonra normal bir çocuk olduğumu ispatlayabildim.

Bu meraklı insanlardan biri Danimarkalı biyolog Johannes Schmidt’ti. Yılan balığı (<ı>Anguilla <ı>anguilla) su bulunan hemen hemen her yerde bulunduğundan eski çağlardan beri bilinen ve insanların ilgisini çeken bir canlı olmuştur. Fakat bu kadar sık bulunan bu canlıların ne bir yavrusu ne de bir yumurtası bulunabilmiştir, taki bu canlıları gerçekten merak eden biri çıkana kadar. Schmidt’in bu canlıların nerde ve nasıl ürediğini öğrenmesi için tam 18 yıl boyunca çalışması gerekecekti. Akdeniz ve Atlas okyanusunda 1904 yılında başladığı çalışmaları anca 1922 yılında sonuca ulaşmıştı.

Avrupa ve Afrika kıtasının Akdenize kıyısı olan ülkeleri ile Türkiye’de de bulunan bu canlılar, hayatlarını akarsularda geçirirler, üremek için ise denizlere göç ederler. Ama hangi denize? Herkezin Akdeniz dediğini duyar gibiyim, fakat bu canlılar yumurta bırakmak için kos koça Atlas okyanusunu geçip Amerika Kıtasındaki Sargossa körfezinde giderler. Peki ama niye? Bu soru hala doğanın en zorlu bilinmezlerinden bir tanesi. Bütün Avrupa ve Afrika kıtasındaki yılan balıkları yaklaşık 2, 5 yıl süren bu yolculukların sonunda Sargossa körfezine varıp üreme işlemlerini gerçekleştirirler ve bu, dünyaki son görevleridir. Yani üreme işleminden sonra milyonlarca yılan balığı oracıkta ölür. Esas ilginçlikler bundan sonradır. Yumurtadan çıkan korumasız larvalar için zorlu bir yolculuk başlar. Eğer bu larvalar hemen Avrupa kıtasına doğru giderlerse, kuzeyden ve güneyden gelen kuvvetli akıntılarla karşılaşıp öleceklerdir. Bu akıntıları biliyorlarmışcasına daha da Amerika kıtasına yaklaşıp burda yaklaşık 6 ay kalırlar. Bu süreçte iyice güçlenen larvalar artık uzun yolculuklarına hazırdırlar. Hayatlarında daha önce hiç görmedikleri Akdeniz’e doğru !! Dahada ilginci her yavru yılan balığı anne ve babasının geldiği akarsuya döner !!! Ellerinde GPS veya haritaları olmadan anne babasının geldiği akarsuyu yani evlerini bulurlar. Aslında bu konuda anlatacak cok şey var, son olarak Amerika kıtasından gelen bu misafirlerimizin yaşam ortamlarını bozmayalım. Daha onlardan öğreneceğimiz çok şeyler var…

 
Toplam blog
: 18
: 1618
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

İstanbul Üniversitesi Deniz Biyolojisi anabilim dalinda arastırma görevlisiyim. Şuan doktora yapiyor..