Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '07

 
Kategori
Haber
 

Yılan görünümünde doğan bebek hakkında

Yılan görünümünde doğan bebek hakkında
 

Bu gün çoğu haber sitesinde yılan görünümlü bir bebek hakkındaki habere rastlıyoruz. Kaynaklar ve yazılanlar değişik, ama ortak nokta bebeğin görünümünün oldukça farklı ve ne yazık ki çevresindekiler için oldukça ürkütücü olması. Bazı haberlerde ailenin bile bebeği istemediği belirtilmiş.

Haberi okuyup üzülmemek elde değil, tüm olay doğuştan gelen bir cilt sorunu aslında. Harlequin type ichthyosis isimli hastalık, konjenital ichthyosis hastalığının en ağır şekli. Bu hastalığın hafif şekilleri zor da olsa yaşama şansı bulabiliyor.

Ancak bu ağır formda, bebeğin cilt tabakası keratin tabakasının kalınlaşması söz konusu. Çok kalın olan cilt nedeniyle, cilt hareketleri esnasında yırtılmalar oluyor ve doku pul pul görünüm kazanıyor. Yine göz, ağız ve kulak gibi yapılarda bu cilt kalınlaşması nedeniyle anormal görünümler kazanıyor ve ne yazık ki, ciltteki oluşabilecek çatlaklardan dolayı bu bebekler ciddi enfeksiyonlar nedeniyle yaşam savaşı veriyorlar.

Bu hastalıkta düzenli takip edilen gebeliklerde 3D ultrasond, fetal biyopsi ve amniyosentez ile erken teşhis konulabiliyor. http://en.wikipedia.org/wiki/Harlequin_type_ichthyosis

Korkmak, reddetmek ve şaşırmak değil de, bilgili olmak en iyisi. Konjenital, yani doğumsal hastalıklar erken teşhis edilebiliyor. Hamilelik tanısı konulduğu andan itibaren, gerekli muayenelerin düzenli yapılması durumunda bir çok hastalık erken tanı konulup, önlem alınabiliyor.

Umarım bebek çok acı çekmez, yakınları da sevgi ile bakma kararı alabilirler. Ne olursa olsun kendi canımızdan doğmuş bir bebek o, insan nasıl bakmam diyebilir. Ben kendi adıma çok zor durumda ve görünümde olan kişilere sahip çıkan hasta yakınları gördüm.

Sağlıklar diliyorum, sevgilerimle

Kaynaklar

http://www.scalyskin.org/userimages/HARLEQUIN.web.jpg

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..